Laborator 03. Publicarea datelor prin IFTTT

În laboratorul de astăzi vom studia următoarele subiecte:

  • Folosirea platformei online IFTTT.com și folosirea serviciului WebHooks
  • Conectarea (teoretică) a unui senzor la plăcuța ESP32 prin simulatorul online Wokwi.com

IFTTT

Platforma online IFTTT.com permite utilizarea unor servicii online des întâlnite în domeniul IoT, precum interacțiunea cu un server Web. În acest laborator vom folosi serviciul WebHooks, care în momentul primirii unei cereri HTTP (POST) de la un echipament IoT, va iniția o acțiune în numele (contul) utilizatorului (ex. folosirea serviciului Google Assistant/Alexa/Siri).

Un foarte bun tutorial pentru crearea contului IFTTT este acesta, în care utilizatorul creează un WebHook pentru a scrie datele de la un device IoT într-un Google Spreadsheet.

Wokwi

Wokwi.com este un simulator de device-uri IoT, precum Arduino, ATtiny sau ESP32. Oferă o interfață grafică prin care putem scrie codul (similar cu Arduino IDE) si o fereastră in care putem conecta mai multe periferice (ex. senzori, LCD-uri) la plăcuța simulată.

Exerciții

Ex. 1

Urmăriți tutorialul acesta dar în loc de a scrie într-un Google spreadsheet, folosiți WebHook-ul care trimite un mail către utilizator.

Înainte de a testa codul pe plăcuța ESP32, puteți testa request-ul HTTP din linie de comanda (pe Linux):

curl -X POST -H "Content-Type: application/json" -d '{"value1":"10","value2":"20","value3":"30"}' https://maker.ifttt.com/trigger/{event}/with/key/dY4pxl1Yiq49wynrqz

Înlocuiți {event} cu numele WebHook-ului creat de voi. Un mesaj cu textul “Congratulations! You've fired the {event}” va trebui să apară.

Folosiți scheletul de cod de aici pentru a încerca un request către IFTTT direct de pe plăcuța ESP32.

Ex. 2

Accesați exemplul cu senzorul DHT22 de umiditate/temperatură/presiune simulat in Wokwi prin exemplul de aici. Detalii despre componenta DHT22 din simulator găsiți aici

Schimbați conexiunea firului de SDA al DHT22-ul de la PIN-ul de GPIO 15 la PIN-ul 21, ca în poza următoare, si ajustați codul la noua valoare a PIN-ului.

Ex. 3

Folosiți exemplul de conectare la reteaua WiFi din platforma Wokwi de aici. Copiați apoi codul folosit la ex. 1 în aplicația de simulare a DHT22 pentru a citi temperatura și umiditatea și a le trimite prin Internet la platforma IFTTT.

Resurse

iothings/laboratoare/lab3.txt · Last modified: 2022/03/23 20:04 by cosmin.chenaru
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0