Basics

În această secțiune vom face activități de bază pentru laborator. O subsecțiune va conține mai multe activităti: unele activități sunt tutoriale, cu ghid pas cu pas, în vreme ce altele sunt exerciții pe care le veți rezolva.

Pentru început, dacă este cazul închideți orice fereastră de browser sau de de terminal aveți deschisă.

Folosire browser

Porniți browser-ul Firefox folosind combinația de taste Alt+F2. În promptul deschis tastați firefox și apoi apăsați tasta Enter. Vi se deschide browser-ul Firefox.

Folosiți combinația de taste Ctrl+l pentru a accesa address bar-ul browser-ului și tastați URL-ul pentru Facebook: https://www.facebook.com. Nu vă autentificați.

Atunci când nu folosiți browser-ul vostru este indicat să nu folosiți parole. Browser-ul poate reține parole, paginile accesate sau puteți să lăsați sesiunea de browser deschisă. Folosiți private browsing ca mai jos.

Ca să ne putem autentifica fără problema că browser-ul reține parola, deschidem o sesiune de private browsing în Firefox. Pentru aceasta, folosiți combinația Ctrl+Shift+p în Firefox. Se deschide o fereastră de private browsing. În această fereastră accesați address bar-ul browser-ului și tastați URL-ul pentru Facebook: https://www.facebook.com.

Pentru a naviga între ferestrele deschise, folosiți combinația de taste Alt+Tab.

Exercițiu: Închideți fereastra de private browsing. Deshideți alte două tab-uri de browser, pentru un total de 3. În fiecare tab deschideți 3 pagini de pe wiki-ul OCW de USO https://ocw.cs.pub.ro/courses/uso (folosind click-uri și mouse).

Dacă pe o pagină aveți un link și doriți să dechideți acel link într-un nou tab de browser, țineți apăsați pe tasta Ctrl și apoi dați click cu mouse-ul pe acel link. Alternativ, folosiți click dreapta pe acel link și apoi selectați, din meniul contextual deschis, opțiunea Open Link in New Tab.

Conectare pe Moodle

Exercițiu: Conectați-vă pe https://acs.curs.pub.ro/2019/ . Întrebați asistentul dacă nu știți ce user/parolă aveți. Nu treceți mai departe dacă întâmpinați probleme!

Folosire terminal

Exercițiu: Deschideți o fereastă de terminal. Accesați contul root folosind comanda sudo su.

Folosiți comanda id și observați rezultatul comenzii. Părăsiți contul root folosind combinația de taste Ctrl+d.

Rulați din nou comanda id și observați rezultatul comenzii. Comparați cele două rezultate ale rulării comenzii id și observați prompturile diferite.

Pornire aplicații

Exercițiu: Porniți din interfața grafică (folosind combinația de taste Alt+F2) aplicația gedit. gedit este un editor de text. Apoi închideți aplicația.

Aplicațiile grafice pot fi pornite din mediul grafic folosind mouse-ul sau Alt+F2 sau folosind terminalul, ca mai jos.

Într-o fereastră de terminal, folosiți comanda gedit urmată de apăsarea tastei Enter pentru a porni aplicația gedit. Aplicația este acum pornită. Folosind Alt+Tab reveniți la fereastra de terminal. Dacă în fereastra de terminal rulăm noi comenzi (precum ls sau ps) acestea nu vor avea nici un efect; aplicația gedit acum controlează terminalul.

Pentru a închide aplicația gedit deschisă din terminal, folosiți combinația de taste Ctrl+c în terminal. Acum aplicația s-a închis. Dacă veți tasta noi comenzi (precum ls sau ps), acestea vor funcționa.

Rețineți combinația de taste Ctrl+c pentru a închide aplicații pornite din terminal și pentru a putea rula, din nou, comenzi în acel terminal.

Exercițiu: Porniți din terminal aplicația rhythmbox. Opriți apoi aplicația din terminal (folosind Ctrl+c).

Repornire sistem

Exercițiu: Închideți toate ferestrele și tab-urile deschise.

Exercițiu: Căutați în interfața grafică opțiunea de repornire a sistemului. O găsiți în meniul deschis dând click pe săgeata din colțul dreapta sus.

uso/laboratoare/new/00-intro/basics.txt · Last modified: 2019/09/24 19:38 by octavian.guzu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0