Mașina virtuală

Folosim mașini virtuale pentru dezvoltarea și rezolvarea laboratoarelor și pentru realizarea temelor.

Toate mașinile virtuale au distribuţii Debian-based. Cele de laborator le puteţi folosi şi pentru uz personal pentru acomodarea cu mediul Linux.

În cazul în care folosiți Windows/WSL/Linux, mașina virtuală se va importa folosind VMWare Player. Urmăriți pașii din sectiunea Procedură import fişier OVA în VMWare Player.

În cazul în care folosiți MacOS, mașina virtuală se va importa folosind UTM. Urmați pașii din sectiunea Procedură import fişier QCOW2 în UTM (macOS >= 11).

Dacă aveți probleme cu importare mașinii virtuale în UTM, urmați pașii din secțiunea Procedură import fişier QCOW2 în QEMU (macOS >= 11)

Contul mașinii virtuale este student cu parola student și are permisiuni de sudo.

Pachetele instalate sunt cvasi-minimale. Dacă aveți sugestii sau nevoi de pachete instalate, sugerăm să ne scrieţi pe forumul de pe curs.upb.ro

Linkuri download maşini virtuale

Mașinile virtuale pot fi descărcate de la adresa https://repository.grid.pub.ro/cs/uso.

În cazul în care folosiți Windows/WSL/Linux descărcați mașinile virtuale în format OVA:

  • mașina virtuală pentru laborator (Ubuntu 22.04 LTS, cu interfață grafică):

https://repository.grid.pub.ro/cs/uso/USO.ova.

În cazul în care folosiți MacOS descărcați mașinile virtuale pentru UTM (arhiva utm.tar.bzip2):

Credențialele de autentificare pe acest site atunci când vi se vor cere sunt cele folosite pe http://acs.curs.pub.ro/. Dacă nu aveți un cont deja, deschideți un tichet la adresa https://support.curs.pub.ro/.

Credențialele de pe http://curs.upb.ro/ și de pe https://repository.grid.pub.ro/cs/uso/ se referă la username și parolă.

Spre exemplu, Ana Popescu, cu e-mailul ana.popescu@stud.acs.upb.ro va scrie la username ana.popescu (FĂRĂ @stud.acs.upb.ro).

Procedură import fişier OVA în VMWare Player

VMware Player este versiunea gratuită a soluției de virtualizare. În funcție de sistemul de operare pe care îl folosiți (Windows/Linux), descărcați versiunea corespunzătoare de VMware Player (pentru Windows sau pentru Linux) de la linkul https://www.vmware.com/products/workstation-player.html.

Mașinile virtuale sunt disponibile la adresa https://repository.grid.pub.ro/cs/uso/:

Pentru rularea mașinii virtuale, trebuie să importați fișierul OVA în VMWare accesând File apoi Open, ca în imaginea de mai jos:

Va apărea opțiunea de a selecta calea către fișierul OVA pe care l-ați descărcat, ca mai jos:

Dupa va aparea o fereastra in care trebuie sa selectati numele si locul unde se va salva masina virtuala. Completati aceste date daca este nevoie si apasati Import.

Apoi va începe importul şi va arăta ca mai jos, aveţi răbdare să termine:

Veţi vedea masina virtuala în meniu ca mai jos. Selecati-o si apasati pe triunghiul verde Power on. Dupa ce porneste masina virtuala autentificați-vă folosind numele de utilizator student și parola student.

Recomandări:

  • Setările mașinii virtuale nu ar trebui modificate. Dacă totuși considerați că este necesară o modificare întrebați întâi pe forum-ul temei dacă este acceptată.
  • Mașina virtuală să pornească iar sistemul de operare să se încarce complet fără interacțiune din exterior.
  • Nu schimbaţi parola utilizatorilor root și student

Procedură import fişier QCOW2 în UTM (macOS >= 11)

Deoarece sistemele care folosesc procesorul Apple M1 nu pot să ruleze mașina virtuală folosind VMware sau VirtualBox, este nevoie să folosim aplicația UTM.

Imaginile OVA nu sunt compatibile cu aplicația UTM, astfel vom descărca atât pentru laborator cât și pentru teme, mașini virtuale salvate într-o arhiva de tip utm.tar.bzip2 care sunt în format QCOW2:

Pentru a putea rula mașini virtuale pe o versiune de macOS >= 11 care rulează pe procesorul Apple M1, este necesar să folosiți aplicația UTM.

Odată descărcat fișierul UTM.dmg, deschideți-l și mutați conținutul (aplicația) în directorul Applications.

Pentru a crea mașina virtuală, primul pas este să dezarhivați conținutul arhivei. Deschideți un terminal și rulați comanda următoare:

tar -xvf "USO Ubuntu-22.04.1-arm.utm.tar.bzip2"

Creați o nouă mașină virtuală conform imaginilor de mai jos.

SelectațiCreate a New Virtual Machine:

Selectați Open…:

Căutați și selectați directorul “USO Ubuntu-22.04.1-arm.utm” și apăsați Open:

Procedură import fişier QCOW2 în QEMU (macOS >= 11)

Dacă aveți Macbook cu procesor M* și aveți probleme cu UTM, folosiți aplicația QEMU pentru a lansa mașina virtuală în format QCOW2 dintr-un terminal.

Asigurați-vă că aveți instalată aplicația UTM pentru că astfel se instalează toate dependențele de care aveți nevoie pentru a rula QEMU cu succes.

Asigurați-vă că ați descărcat mașina virtuală în format QCOW2:

Deschideți un terminal și rulați următoarea comandă:

brew install qemu
qemu-system-x86_64 -smp 2 -m 2G USO.qcow2

Argumentele comenzii sunt:

  • -smp 2 - numărul de core-uri pe care le alocați mașinii virtuale, în cazul acesta 2 core-uri.
  • -m 2G - memoria RAM pe care o alocați pentru mașina virtuală, în cazul acesta 2 GB.

Această comandă va deschide o fereastră nouă în care va începe procesul de boot al mașinii virtuale.

BIOS settings

  • Dezactivati secure boot din BIOS (mai ales daca aveti Linux pe masina fizica)
  • Activati suportul pentru virtualizare din BIOS (indiferent daca aveti Windows sau Linux)

Fiecare BIOS e diferit ca optiuni si navigare aici va trebui sa cautati pe net cum se intra in el si sa faci modificarile (de obicei se apasa o tasta la bootare (. DEL sau F2) inainte sa porneasca sistemul de operare)

BIOS - basic input output system, un mini sistem de operare (cunoscut ca firmware, instalat in ROM) care are cateva setari de baza pentru PC-ul tau si face o mica interfatare intre hardware si sistemul de operare efectiv

uso/resurse/mv.txt · Last modified: 2022/10/12 11:07 by andreia.ocanoaia
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0