Mașina virtuală

Folosim o mașină virtuală pentru dezvoltarea și rezolvarea laboratoarelor și pentru scrierea cărții de USO. Mai există o serie de maşini virtuale şi pentru teme.

Toate mașinile virtuale rulează sub aplcaţia VirtualBox şi au distribuţii Debian-based. Cele de laborator le puteţi folosi şi pentru uz personal pentru acomodarea cu mediul Linux.

Mașina virtuală (format OVA) se importă în VirtualBox.

Contul mașinii virtuale este student cu parola student și are permisiuni de sudo.

Pachetele instalate sunt cvasi-minimale. Dacă aveți sugestii sau nevoi de pachete instalate, sugerăm să ne scrieţi pe forumul de pe acs.curs.pub.ro

Aveţi nevoie să vă instalaţi VirtualBox. pe care îl puteți descărca de la linkul de mai jos.

Pentru aceasta trebuie să instalați pe mașina gazdă (mașina voastră fizică) soluția de virtualizare VirtualBox orice versiune mai nouă. Link pentru instalare: https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads. În funcţie de sistemul de operare (Windows, Linux, MAC OS etc.) pe care îl aveţi pe laptop/calculatorul personal descărcaţi versiunea de Virtualbox pentru acel host. Exemplu: am un laptop cu Windows 10 instalat, voi descărca versiunea de virtualbox pentru Windows hosts.

Descărcați cea mai nouă versiune stabilă de VirtualBox. Dacă aveți host de Linux asigurați-vă că din BIOS ați dezactivat Secure boot, acesta s-ar putea să interfereze cu driverele pe care VirtualBox are nevoie sa le instaleze.

Mașinile virtuale sunt disponibile la adresa https://repository.grid.pub.ro/cs/uso/ .

Credențialele de autentificare pe acest site atunci când vi se vor cere sunt cele folosite pe http://acs.curs.pub.ro/. Dacă nu aveți un cont deja, deschideți un tichet la adresa https://support.curs.pub.ro/.

Credențialele de pe http://acs.curs.pub.ro/ și de pe https://repository.grid.pub.ro/cs/uso/ se referă la username și parolă.

Spre exemplu, Ana Popescu, cu e-mailul ana.popescu@stud.acs.upb.ro va scrie la username ana.popescu (FĂRĂ @stud.acs.upb.ro).

Maşini virtuale carte și laborator

Maşini virtuale teme

Procedură import fişier OVA în VirtualBox

Pentru rularea mașinii virtuale, trebuie să importați fișierul OVA în VirtualBox accesând File apoi Import Appliance, ca în imaginea de mai jos:

Va apărea opțiunea de a selecta calea către fișierul OVA pe care l-ați descărcat, ca mai jos:

Această mașină conține o serie de configurații implicite cum ar fi: 1 core CPU, 512 MB memorie RAM. Le vom vedea listate mai jos. Asigurați-vă că:

  • ați bifat opțiunea “Reinitialize the MAC addresses of all network cards”

Apoi va începe importul şi va arăta ca mai jos, aveţi răbdare să termine:

După finalizarea importului, asigurati-va ca creati un host network: File → Host Network Manager → Create:

Porniți mașina virtuală și autentificați-vă folosind numele de utilizator student și parola student. O veţi vedea în meniu ca mai jos. Click dreapta pe ea, START → Normal Start:

Recomandări:

  • Setările mașinii virtuale nu ar trebui modificate. Dacă totuși considerați că este necesară o modificare întrebați întâi pe forum-ul temei dacă este acceptată.
  • Mașina virtuală să pornească iar sistemul de operare să se încarce complet fără interacțiune din exterior.
  • Nu schimbaţi parola utilizatorilor root și student ,

BIOS settings

  • Dezactivati secure boot din BIOS (mai ales daca aveti Linux pe masina fizica)
  • Activati suportul pentru virtualizare din BIOS (indiferent daca aveti Windows sau Linux)

Fiecare BIOS e diferit ca optiuni si navigare aici va trebui sa cautati pe net cum se intra in el si sa faci modificarile (de obicei se apasa o tasta la bootare (. DEL sau F2) inainte sa porneasca sistemul de operare)

BIOS - basic input output system, un mini sistem de operare (cunoscut ca firmware, instalat in ROM) care are cateva setari de baza pentru PC-ul tau si face o mica interfatare intre hardware si sistemul de operare efectiv

uso/resurse/mv.txt · Last modified: 2020/10/28 21:51 by alexandru.vochescu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0