Mașina virtuală

Folosim o mașină virtuală pentru dezvoltarea și rezolvarea laboratoarelor și pentru scrierea cărții de USO. Mai există o serie de maşini virtuale şi pentru teme.

Toate mașinile virtuale au distribuţii Debian-based. Cele de laborator le puteţi folosi şi pentru uz personal pentru acomodarea cu mediul Linux.

Mașina virtuală (format OVA) se importă în VirtualBox sau VMWare. In caz ca doriti sa folositi WSL2 recomandam sa va instalati VMWare pentru ca este compatibil cu Microsoft Hyper-V.

Contul mașinii virtuale este student cu parola student și are permisiuni de sudo.

Pachetele instalate sunt cvasi-minimale. Dacă aveți sugestii sau nevoi de pachete instalate, sugerăm să ne scrieţi pe forumul de pe curs.upb.ro

Descarcare VirtualBox

În funcţie de sistemul de operare (Windows, Linux, MAC OS etc.) pe care îl aveţi pe laptop/calculatorul personal descărcaţi versiunea de Virtualbox pentru acel host. Exemplu: am un laptop cu Windows 10 instalat, voi descărca versiunea de virtualbox pentru Windows hosts.

Link pentru descarcare: https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

Descărcați cea mai nouă versiune stabilă de VirtualBox. Dacă aveți host de Linux asigurați-vă că din BIOS ați dezactivat Secure boot, acesta s-ar putea să interfereze cu driverele pe care VirtualBox are nevoie sa le instaleze.

Descarcare VMWare

In cazul VMWare, acesta vine in doua optiuni pentru Windows si Linux: VMware Workstation Player si VMware Workstation Pro. Versiunea Player este versiunea gratuita a solutiei de virtualizare, pe cand versiunea Pro are nevoie de o licenta platita si vine cu mai multe feature-uri. Din fericire, UPB pune la dispozitie studentilor licente gratuie pentru versiunea Pro care pot fi revendicate accesand link-ul de mai jos. Puteti alege orice versiune dintre Player si Pro, deoarece ambele au feature-urile care ne intereseaza pe noi la USO.

In cazul in care sistemul vostru de operare este MacOS, alegeti dintre VMware Fusion Player si VMware Fusion Pro.

Link pentru descarcare: https://vmware.pub.ro/

Mașinile virtuale sunt disponibile la adresa https://repository.grid.pub.ro/cs/uso/ .

Credențialele de autentificare pe acest site atunci când vi se vor cere sunt cele folosite pe http://acs.curs.pub.ro/. Dacă nu aveți un cont deja, deschideți un tichet la adresa https://support.curs.pub.ro/.

Credențialele de pe http://curs.upb.ro/ și de pe https://repository.grid.pub.ro/cs/uso/ se referă la username și parolă.

Spre exemplu, Ana Popescu, cu e-mailul ana.popescu@stud.acs.upb.ro va scrie la username ana.popescu (FĂRĂ @stud.acs.upb.ro).

Maşini virtuale carte și laborator

Maşini virtuale teme

Procedură import fişier OVA în VirtualBox

Pentru rularea mașinii virtuale, trebuie să importați fișierul OVA în VirtualBox accesând File apoi Import Appliance, ca în imaginea de mai jos:

Va apărea opțiunea de a selecta calea către fișierul OVA pe care l-ați descărcat, ca mai jos:

Această mașină conține o serie de configurații implicite cum ar fi: 1 core CPU, 512 MB memorie RAM. Le vom vedea listate mai jos. Asigurați-vă că:

  • ați bifat opțiunea “Reinitialize the MAC addresses of all network cards”

Apoi va începe importul şi va arăta ca mai jos, aveţi răbdare să termine:

După finalizarea importului, asigurati-va ca creati un host network: File → Host Network Manager → Create:

Porniți mașina virtuală și autentificați-vă folosind numele de utilizator student și parola student. O veţi vedea în meniu ca mai jos. Click dreapta pe ea, START → Normal Start:

Recomandări:

  • Setările mașinii virtuale nu ar trebui modificate. Dacă totuși considerați că este necesară o modificare întrebați întâi pe forum-ul temei dacă este acceptată.
  • Mașina virtuală să pornească iar sistemul de operare să se încarce complet fără interacțiune din exterior.
  • Nu schimbaţi parola utilizatorilor root și student

Procedură import fişier OVA în VMWare

Pentru rularea mașinii virtuale, trebuie să importați fișierul OVA în VMWare accesând File apoi Open, ca în imaginea de mai jos:

Va apărea opțiunea de a selecta calea către fișierul OVA pe care l-ați descărcat, ca mai jos:

Dupa va aparea o fereastra in care trebuie sa selectati numele si locul unde se va salva masina virtuala. Completati aceste date daca este nevoie si apasati Import.

Apoi va începe importul şi va arăta ca mai jos, aveţi răbdare să termine:

Veţi vedea masina virtuala în meniu ca mai jos. Selecati-o si apasati pe triunghiul verde Power on. Dupa ce porneste masina virtuala autentificați-vă folosind numele de utilizator student și parola student.

Recomandări:

  • Setările mașinii virtuale nu ar trebui modificate. Dacă totuși considerați că este necesară o modificare întrebați întâi pe forum-ul temei dacă este acceptată.
  • Mașina virtuală să pornească iar sistemul de operare să se încarce complet fără interacțiune din exterior.
  • Nu schimbaţi parola utilizatorilor root și student

Procedură import fişier QCOW2 în UTM (macOS >= 11)

Deoarece sistemele care folosesc procesorul Apple M1 nu pot să ruleze mașina virtuală folosind VMware sau VirtualBox, este nevoie să folosim aplicația UTM.

Imaginile OVA nu sunt compatibile cu aplicația UTM, astfel vom descărca atât pentru laborator cât și pentru teme mașini virtuale salvate în format QCOW2:

Pentru a putea rula mașini virtuale pe o versiune de macOS >= 11 care rulează pe procesorul Apple M1, este necesar să folosiți aplicația UTM.

Odată descărcat fișierul UTM.dmg, deschideți-l și mutați conținutul (aplicația) în directorul Applications.

Creați o nouă mașină virtuală conform imaginilor de mai jos.

Intrați în meniul System, la Advanced Settings și debifați UEFI Boot.

În cazul în care întâmpinați probleme de performanță, puteți să măriți cota de RAM la 1024MB din câmpul Memory și să permiteți mașinii virtuale să folosească două core-uri modificând câmpul CPU.

Importați imaginea descărcată.

În tabul Display asigurați-vă că ați selectat opțiunea ati-vga pentru Emulated Display Card.

În final, puteți da Safe Remove la UTM și puteți șterge fișierul UTM.dmg din directorul Downloads. Aplicația se va regăsi în directorul Applications.

BIOS settings

  • Dezactivati secure boot din BIOS (mai ales daca aveti Linux pe masina fizica)
  • Activati suportul pentru virtualizare din BIOS (indiferent daca aveti Windows sau Linux)

Fiecare BIOS e diferit ca optiuni si navigare aici va trebui sa cautati pe net cum se intra in el si sa faci modificarile (de obicei se apasa o tasta la bootare (. DEL sau F2) inainte sa porneasca sistemul de operare)

BIOS - basic input output system, un mini sistem de operare (cunoscut ca firmware, instalat in ROM) care are cateva setari de baza pentru PC-ul tau si face o mica interfatare intre hardware si sistemul de operare efectiv

uso/resurse/mv.txt · Last modified: 2022/03/04 17:24 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0