Tema 0

În urma feedback-ului, vă recomandăm următoarele:

Studiați secțiunea de Cunoștințe evaluate și suportul agregat necesar temei. Aceasta este valabilă la orice temă și se recomandă parcurgea sa.

Folosiți thread-urile de discuții existente în cadrul forumului, fără a crea altele, atât în forumul pentru Discuții Generale cât și în forumul temei. În consecință, thread-urile (subiectele de discuții) nou create vor fi șterse deoarece informația utilă va fi greu de urmărit.

Căutați pe forum informația pe care doriți să o obțineți, înainte să puneți o întrebare. De cele mai multe ori, cineva a mai întrebat același lucru. În fiecare thread al forumului aveți informații despre cum puteți căuta în forum.

În cazul în care doriți să publicați un screenshot, recomandăm folosirea site-urilor pentru partajarea gratuită a imaginilor, precum imgur sau alternativele sale, publicând pe forum doar link către screenshot. Dorim să păstrăm o parcurgere ușoară a forumului, din acest motiv, orice poză inserată în răspunsuri, va fi ștearsă.

Urmăriți atât forumul cât și modificările aduse enunțului/checker-ului, modificări ce sunt publicate și explicate în paragrafele de mai jos.

Înainte și în timpul realizării temei, vă rugăm să parcurgeți indicațiile legate de realizarea temelor, încluzând ce înseamnă o temă copiată și cum penalizăm temele copiate. Folosiți cu încredere forumurile de pe curs.upb.ro pentru întrebări și neclarități legate de teme.

În timpul realizării temei, când vă loviți de probleme și aveți nevoie de suportul echipei de USO, parcurgeți și lista de întrebări frecvente întâlnite în cadrul temelor. Să țineți cont, va rugăm, și de recomandările de comunicare electronică.

Informații generale

Deadline: 19 Octombrie 2023, ora 23:59
Timp de lucru: 10 zile
Punctaj: 0.2 puncte din nota finală

Actualizări enunț:

  • Nu există actualizări

Actualizări checker:
Versiunea curentă: versiunea 1.0.0

  • Nu există actualizări

Cunoștințe evaluate

  • Instalarea, configurarea și rularea mașinii virtuale USO
  • Utilizarea checkerului USO
  • Familiarizarea cu mediul de lucru în cadrul temelor

Maşini virtuale teme USO 2023

Citiţi şi secţiunea despre maşini virtuale a USO 2023 - Mașina virtuală pentru detalii legate de instalare

Contul mașinii virtuale este student cu parola student și are permisiuni de sudo.

Mașina virtuală ce va fi folosită în cadrul temelor de la USO din anul universitar 2023-2024 este cea de la linkul de mai sus. NU folosiți alte mașini virtuale de teme în afară de cele disponibile la linkul de mai sus.

Testare

Instrucțiuni de utilizare a checkerului uso

Testarea temei se va face doar pe mașina virtuală autentificat ca utilizator student, folosind utilitarul uso. Acesta poate fi executat în orice moment pentru a verifica dacă au fost rezolvate corect task-urile. Nu lucrați autentificat ca utilizator root în sistem, la nicio temă. Din acest motiv există posibilitatea să nu vă treacă testele. Pe de altă parte, nu este o metoda de siguranță să lucrați autentificat ca utilizator root din motive de securitate și/sau permisiuni.

Utilitarul uso implementează testele doar pentru task-urile temei curente. La fiecare temă nouă, pentru a folosi utilitarul uso, primul pas este să porniți tema folosind comanda sudo uso start <numar_tema>. În caz contrar, nu veți avea actualizat checker-ul pentru tema curentă.

Verificați versiunea checker-ului, afișată la rularea comenzii sudo uso version. Asigurați-vă că aveți ultima versiune înainte de a continua lucrul pentru temă. Versiunea actuală este specificată în secțiunea Informații generale prezentă în enunțul temei. Pentru situațiile în care nu dispuneți de ultima versiune a checker-ului, rulați sudo uso update.

Finalizarea temei se realizează prin rularea comenzii sudo uso submit.

Task-uri

Este interzisă publicarea pe forum a comenzilor sau pozelor care fac parte din rezolvarea parțială sau integrală a temei ori a unui task. La prima abatere studentul primește un avertisment, iar punctajul obținut pe temă îi este redus cu valoarea punctajului pe task-ul respectiv. Începând cu a doua abatere, se va anula întregul punctaj pe tema curentă, temele anterioare sau cele viitoare nefiind afectate. Abaterile rămân valabile pe tot parcursul semestrului, acestea nefiind anulate în momentul în care se publică o temă nouă. Ori de câte ori se încalcă această regulă, se va ține cont de istoricul abaterilor. Abaterile vor fi actualizate în catalog.

Task 01 (0p)

Mașina virtuală USO

Primul pas este să rulați mașina virtuală pusă la dispoziție de echipa de Utilizarea Sistemelor de Operare. Informațiile necesare pentru a rula mașina virtuală se găsesc la link-ul de mai jos.

Descriere și rulare mașină virtuală: Link instrucțiuni mașini virtuale
Mașina virtuală pentru teme se regăsește la linkul: Link mașină virtuală teme .ova sau Link mașină virtuală teme pentru M1
Numele și parola pentru a accesa linkul de mai sus sunt cele de pe Curs UPB

Verificați conexiunea la internet rulând comanda ping către un site și verificati că site-ul răspunde (Hint: man ping)

Pentru rezolvarea temei aveți nevoie în continuare de conexiune la Internet din interiorul mașinii virtuale, insa rezolvarea temelor nu necesita o conexiune permanenta la Internet. Pentru orice problemă, folosiți forumul de pe Moodle. Nu treceti mai departe până nu sunteți siguri că puteți accesa Internetul din interiorul mașinii virtuale!

Conectarea la internet se face conform instrucțiunilor din laboratorul 5: https://ocw.cs.pub.ro/courses/uso/laboratoare/laborator-05

Task 02 (0p)

În acest moment mașina virtuală are acces la Internet, și mașina fizică (host) poate comunica cu mașina virtuală (guest). Mașina virtuală poate porni într-un timp destul de mare, de până la 120 de secunde. Mașina virtuală are facută o regulă de port forwarding care permite connectarea ușoara între mașina fizică și mașina virtuală.

Task 03 (0p)

SSH

Scopul acestui task este să vă conectați de pe mașina fizică (denumită în continuare host sau mașina gazdă) către mașina virtuală (denumită în continuare guest) folosind protocolul SSH. Din Linux/macOS puteți folosi utilitarul ssh (man ssh), iar de pe Windows puteți folosi programul PuTTy, pe care trebuie să-l descărcați de la adresa http://www.putty.org/, secțiunea Download PuTTy. Din lista de programe disponibile la adresa anterior menționată, este suficient să alegeți putty.exe de sub secțiunea For Windows on Intel x86.

Pentru a finaliza acest task, aveți nevoie de următoarele:

  • Username-ul mașinii guest (Implicit student)
  • Parola username-ului mașinii guest (Implicit student)
  • IP-ul (adresa) interfeței la care ne conectăm : localhost (Hint: este localhost deoarece am folosit port forwarding. Functioneaza doar daca folositi VirtualBox) sau <ip-ul masinii virtuale> (Rulati comanda ip address show in masina virtuala pentru a afla adresa IP)
  • Port-ul interfeței la care ne conectăm : 2222 (doar daca folositi Virtual Box si ati setat localhost) sau 22 (daca ati folosit ip ca si adresa a interfetei).

Vă puteți conecta de pe mașina host către mașina guest cu un număr nelimitat de instanțe ale programelor mai sus menționate (ssh sau PuTTy). Pe Linux/macOS puteți face acest lucru deschizând pe mașina host un nou tab/terminal în care vă veți conecta la mașina guest prin SSH. Rulați comanda man ssh și căutați după parametrul -l (L mic). Pe Windows puteți face acest lucru deschizând o nouă instanță de PuTTy și introducând ca IP localhost și ca port 2222 sau puteti folosi client-ul built-in de ssh al Windows-ului (mai multe detalii aici)

Task 04 (100p)

Checkerul USO

Temele USO sunt verificate automat cu ajutorul unui checker, instalat pe mașina virtuală USO, sub forma executabilului uso. Checkerul trebuie rulat într-un terminal și are nevoie de drepturi privilegiate (sudo). Citiți modul în care puteți folosi utilitarul uso conform instrucțiunilor de utilizare.

Pentru a putea lucra la o temă și a trimite rezolvarea, trebuie să vă autentificați cu username-ul și parola de pe http://curs.upb.ro la adresa https://temeuso.cs.pub.ro.

Nu treceți mai departe până nu v-ați autentificat pe https://temeuso.cs.pub.ro.

După aceea, va trebui să folosim utilitarul uso și instrucțiunile oferite de această comandă în terminal prin care vom asocia mașina virtuală cu contul vostru.

Pentru a începe, vom rula din terminal:

student@vm-uso ~ $ sudo uso

ATENȚIE!!! Toate tastele introduse de la tastatură in mașina virtuală sunt înregistrate. Evitați să introduceți in aceasta orice fel de parole sau date sensibile/personale.

După înregistrare (urmăriți pașii din mașina virtuală), începeți lucrul la Tema 0.

student@vm-uso ~ $ sudo uso start 0

Pentru a verifica dacă tema rulează corect, rulați checkerul.

student@vm-uso ~ $ sudo uso check

Task 05 (0p)

Finalizați tema.

Pentru a primi punctaj pe această temă trebuie să rulați checkerul (cu parametrul submit) în timp ce sunteți conectați prin SSH de pe mașina host pe mașina guest. Acest lucru este obligatoriu doar în cadrul acestei teme. Pentru celelalte teme nu este obligatoriu să fiți conectați prin SSH în momentul în care efectuați submit.

student@usohomework ~ $ sudo uso submit

Avertisment

Este interzis studenților să modifice parametrii de rulare ai mașinii virtuale. Orice tentativă malițioasă de modificare a fișierelor și executabilelor care fac mașina virtuală sa ruleze in parametrii optimi (fișierele si folderele ce nu țin de enunțul temei curente), ne conferă dreptul de a oferi 0 puncte pe temele respectivului student.

uso/teme/tema-0.txt · Last modified: 2023/10/16 12:31 by ionut.mihalache1506
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0