Tema 2

Ce trebuie să știu? Studiați secțiunea de Cunoștințe evaluate și suportul agregat necesar temei. Nu contactaţi responsabilii de temă pe mail privat decât dacă aceştia vă cer explicit (e.g. pentru debugging local, vizualizarea unor comenzi din rezolvare) Pentru orice fel de întrebare VĂ RUGĂM SĂ FOLOSIŢI FORUMUL!!!

Thread nou? Nu. Pentru o ușoară parcurgere a mesajelor, folosiți thread-urile de discuții existente în cadrul forumului, fără a crea altele. În consecință, thread-urile (subiectele de discuții) nou create vor fi șterse.

Căutare. Căutați pe forum informația pe care doriți să o obțineți, înainte să puneți o întrebare. De cele mai multe ori, cineva a mai întrebat același lucru. În fiecare thread al forumului aveți informații despre cum puteți căuta în forum.

Printscreen/poză? Nu. În cazul în care doriți să publicați un printscreen pe forum, recomandăm folosirea site-urilor pentru partajarea gratuită a imaginilor, precum imgur sau alternativele sale, publicând pe forum doar link către printscreen. Pozele inserate în răspunsuri, vor fi șterse.

Actualizări. Urmăriți atât forumul cât și modificările aduse enunțului/checker-ului, modificări ce sunt publicate și explicate în paragrafele de mai jos.

Regulament. Înainte și în timpul realizării temei, vă rugăm să parcurgeți indicațiile legate de realizarea temelor, încluzând ce înseamnă o temă copiată și cum penalizăm temele copiate. Folosiți cu încredere forumurile de pe acs.curs.pub.ro pentru întrebări și neclarități legate de teme.

Întrebări frecvente. În timpul realizării temei, când vă loviți de probleme și aveți nevoie de suportul echipei de USO, parcurgeți și lista de întrebări frecvente întâlnite în cadrul temelor. Să țineți cont, va rugăm, și de recomandările de comunicare electronică.

Ajutor reciproc. Vă încurajăm ca atunci când găsiți soluția la o problemă pe care ați postat-o anterior pe forum să postați și soluția găsită. De asemenea dacă știți răspunsul la întrebările colegilor sunteți încurajați să le răspundeți.

Informații generale

Deadline: 25 Noiembrie 2019 ora 23:55
Timp de lucru: 14 zile
Punctaj: 0.8 puncte din nota finală

Actualizări enunț:

 • Nu există actualizări

Actualizări checker:
Versiunea curentă: versiunea 1.0.0

 • Nu există actualizări

Cunoștințe evaluate

se recomandă citirea cu atenție a întregului enunț înainte de rezolvarea task-urilor sau de a pune întrebări pe forum sau colegilor din jur

Testarea temei. Finalizarea temei. Mașină virtuală.

Verificaţi toate indicaţiile din Tema 0 cu privire la maşina virtuală şi configuratiile necesare. Dacă aveţi probleme puneţi pe forum!

Orice shell script pe care îl creaţi trebuie să înceapă cu shebang-ul #!/bin/bash, adică:

#!/bin/bash
 
#aici puneţi comenzile voastre

FOARTE IMPORTANT: Asiguraţi-vă că aţi dat drept de execuţie pentru toată lumea: chmod a+x /path/to/my/script.sh

In cazul task-urilor, scripturile scrise de voi sunt rerulate la sudo uso check si sudo uso submit. Rularea unui script este echivalenta cu /cale/catre/script.sh In cazul in care scriptul face ceva ce nu ar trebui, aveti grija sa corectati inainte sa dati sudo uso check sau sudo uso submit. De asemenea sudo uso check si sudo uso submit sterg orice fisier ce trebuie creat de scripturile voastre inainte de a rula scriptul (de exemplu la primul task, fisierul filesys.bin va fi sters de fiecare data pentru a ne asigura ca scriptul il genereaza)

Pentru validarea tuturor celor 6 task-uri durata totala a checker-ului in cazul in care totul e corect e de aproximativ 1 minut pe un sistem cu 8 GB RAM si CPU i5 cu 2.5GHz

Este interzisă publicarea pe forum a comenzilor sau pozelor care fac parte din rezolvarea parțială sau integrală a temei ori a unui task. Dacă e necesar acest lucru vă rog să contactaţi în privat responsabilii de temă, la specificarea explicită a acestora pe forum!

Aveţi voie, însă, să sugerați diferite abordări pe care mergeţi sau să dați idei generale (dar nu comenzi sau fişiere shell script) celorlalți chiar direct pe forum. Încurajăm clarificarea lucrurilor între studenţi atât timp cât nu sunt rezolvate cerinţele în mod direct.

Urmăriți indicațiile legate de realizarea temelor. La prima abatere studentul primește un avertisment, iar punctajul obținut pe temă îi este redus cu valoarea punctajului pe task-ul respectiv. Începând cu a doua abatere, se va anula întregul punctaj pe tema curentă. Temele anterioare sau cele viitoare nu vor fi afectate. Abaterile se păstrează pe parcursul semestrului. Ori de câte ori se încalcă această regulă, se va ține cont de istoricul abaterilor. Abaterile vor fi actualizate în catalog.

Task obligatoriu pentru toate temele la final

Când finalizați tema si asigurați-vă că ați submis tema cu sudo uso submit.

Este interzis studenților să modifice parametrii de rulare ai mașinii virtuale. Orice tentativă malițioasă de modificare a fișierelor și executabilelor care fac mașina virtuală sa ruleze in parametrii optimi (fișierele si folderele ce nu țin de enunțul temei curente), ne conferă dreptul de a oferi 0 puncte pe temele respectivului student.

Cerinţele temei

Task 00 (0p) - Pregătire

Creaţi în /home/student un director numit tema2-scripts. Aici trebuie puse toate fişierele necesare temei. Porniti lucrul la tema 2

student@usohomework:~$ sudo uso start 2

Verificarea temei

 • verificare toate task-urile
student@usohomework:~$ sudo uso check
 • verificare task X, unde X = (1..5). Tema are 5 task-uri:
student@usohomework:~$ sudo uso check 5

Dacă vom anunţa pe forum că apar modificări la checker trebuie rulată comanda. Mai jos e cum trebuie să arate outputul la succes

student@usohomework:~$ sudo uso update
User logged in as: mbarbulescu
Updatam tema. Te rog asteapta...
Tema updatata.

Punctarea temei

Fiecare task are număr de puncte pe care checker-ul îl acordă în mod automat. Din nota maximă pe care o veţi obţine se pot scădea 10 puncte. Asistenţii vor evalua conţinutul scripturilor cerute şi a configuraţiilor de sistem din task-uri.

Task 01 (22 p)

Să se creeze un script în directorul /home/student/tema2-scripts numit powsnsums.sh care primește argumente în linia de comandă, să se decidă care dintre ele sunt numere intregi in baza 10 și să se afișeze:

 1. Numărul de argumente primite în lina de comandă.
 2. Numerele ce reprezintă o putere de a lui 2, câte unul pe linie, în ordinea primită. (A nu se considera 1 putere a lui 2)
 3. Suma numerelor.

Exemplu de rulare şi output:

student@usohomework:~/tema2-scripts$ ./powsnsums.sh xyz 4 -2 uso 1024 31 rullZ
Numarul de argumente este 7.
4
1024
Suma numerelor este 1057.

Hints:

Task 02 (22 p)

Realizaţi un shell script numit task2.sh plasat în /home/student/tema2-scripts. Acesta va monitoriza următoarele valori din sistem şi le va plasa într-un fişier /home/student/system_monitor.csv în modul append. Fiecare linie din csv va avea forma:

name_of_computer,timestamp,percent_cpu_usage_inSystemAtThisTime,bytes_of_mem_usage_inSystemAtThisTime,num_bytes_transmitted,num_bytes_received

Octeţii (bytes) received/transmitted se referă la octeţii de date primiţi şi transmişi pe interfaţa de reţea: enp0s3

Memoria consumată se referă la memoria RAM consumată la acel moment de timp. Se doreşte valoarea în KB (kilobytes, kilo-octeţi), nu MB, GB etc…

CPU usage: este procentul de CPU folosit de întregul sistem la acel moment pe o medie de 15 minute. Valoarea va fi un număr real (de tip float, de forma 0.19 - observaţi că separarea părţii întregi de cea fracţionară se face prin PUNCT (.) şi nu prin virgulă!)

Se vor monitoriza 10 iteraţii în fişierul csv cerut. Asta înseamnă că fişierul csv va conţine doar 10 linii de forma descrisă mai sus, separate prin virgulă (,)

Hints:

 • Pentru timestamp: man date, căutaţi după seconds since 1970-01-01 00:00:00 UTC
 • Pentru octeţii transmişi/primiţi pe interfaţa de reţea: /proc/net/dev sau ls /sys/class/net/enp0s3/statistics
 • Pentru memoria consumată: free
 • Pentru CPU usage: uptime
 • Pentru numărul de iteraţii: Bash loops

Task 03 (22p)

 • Realizaţi un script în /home/student/tema2-scripts numit task3.sh în care afişaţi dimensiunea totală în octeţi (bytes) a tuturor fişierelor cu extensia .conf din folderul /etc (în mod recursiv) într-un fişier /home/student/total_size.txt iar erorile le raportează în /home/student/error.txt. Câteva aspecte importante despre script:
  • Nu se va rula ca root. Se va rula ca student. Aşadar fişierele asupra cărora student nu va putea citi vor da erori ce vor fi raportate
  • Nu-l complicaţi prea mult, ideal se poate face dintr-o singură comandă (oneliner) sau un shell script cu maxim 3 linii.

Hints:

 • Când descoperiţi fişierele *.conf - lista lor - s-ar putea să fie nevoie să afişaţi totul pe o singură linie.

Puteţi obţine acest lucru folosind sed

 • stat, paste, bc, find

Task 04 (22 p)

 • Creați un script în directorul /home/student/tema2-scripts numit real_users.sh care să afișeze toți utilizatorii reali din sistem, sortați lexicografic, câte unul pe linie. Prin utilizator real înţelegem un utilizator care are un shell valid de login.

Hint: /etc/shells

Task 05 (22 p)

 • Creați un script în directorul /home/student/tema2-scripts numit add_students.sh care să primească ca input un sir de caractere de forma <nickname>,<country_code> pe mai multe linii (mai putem pasa si fisiere dar doar prin redirectare de la intrarea standard) și adaugă in sistem utilizatorii, grupați dupa țara de proveniență

Asta înseamnă să adăugaţi utilizatorul cu numele nickname şi el va fi adăugat în grupul ce corespunde lui country_code.

 • La acest link găsiți un fișier csv ce conține tările și codurile aferente (ultima coloană), pe care trebuie să îl folosiţi pentru a determina ţara (numele grupului care va fi în sistem). Aveti două variante de lucru:
  • Vă adăugaţi voi manual în sistem numele grupurilor de pe prima coloană
  • Din scriptul add_students.sh pe măsură ce apare un country code nou, selectaţi numele ţării pe bază de cod on-the-fly şi adăugaţi acel grup în sistem dacă el nu există

Câteva aspecte despre script (în curs de actualizare pe baza întrebărilor voastre de pe forum sau a cazurilor pe care le descoperiţi):

 • Fişierul csv NU se dă ca parametru scriptului. Scriptul poate primi de la tastatură o serie de şiruri <nickname>,<country_code> separate prin newline.
 • Unii cetăţeni pot avea multiple ţări de origine. Asta înseamnă că putem întâlni în fişierul csv şi paul,40 şi peste 10 linii paul,49. Trebuie să verificaţi că utilizatorii există înainte de a îi adăuga. Dacă ei există în sistem trebuie doar să îi adăugaţi în grupul nou.
 • În sistem trebuie să existe utilizatori cu numele nickname şi grupuri cu numele ţării pe care îl obţineţi pe baza country code-ului.

Hints:

Task 06 (0p)

Creați un fișier numit readme.txt în folder-ul /home/student/tema2-scripts (același în care ați pus și script-urile). Conținutul acestuia este:

Prima linie: nume,prenume,grupa

Urmatoarele linii: Task0X - descriere succinta (maxim 3 randuri) a modului in care ai rezolvat + erorile raportate de checker si de ce considerați că e correct cum ați făcut.

La final: alte probleme generale pe care le-ați avut la checker independent de un task specific. Nu scrieți prea mult, fiți clari, succinți și punctați strict problema și ce ați încercat.

Ca să nu pierdeți ce ați muncit lăsați toate scripturile în /home/student/tema2-scripts

Task obligatoriu pentru toate temele la final

Când finalizați tema si asigurați-vă că ați submis tema cu sudo uso submit.

Ca să nu pierdeți ce ați muncit lăsați toate scripturile în /home/student/tema2-scripts. Verificați înainte de submit că ele sunt acolo!

uso/teme/tema-2.txt · Last modified: 2019/11/11 19:13 by razvan.serban
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0