Demo-uri

Secțiunea de mai jos vă va fi prezentată de asistent sau o veți face împreună cu asistentul, în funcție de cum i se pare mai potrivit asistentului. Demo-urile conțin informații complete și au rol să vă acomodeze cu interfața Linux.

Logout și login

Folosim interfața grafică pentru a face logout (deconectare) și login (conectare, autentificare).

Pentru deconectare mergeți, în interfața grafică, în colțul dreapta sus și selectați săgeata. Apare un meniu, dați click pe Student User și apoi pe opțiunea Log Out. Acum sunteți deconectați de la sistem.

Pentru a vă reconecta, folosiți numele de utilizator student cu parola student.

Dacă vrem să închidem ecranul (lock screen) fără a închide sesiunea, mergeți în colțul dreapta sus și selectați săgeata. Apare un meniu, dați click pe butonul central de jos, în formă de lacăt. Acum ecranul este închis.

Pentru a redeschide sesiunea, “trageți” de ecran cu mouse-ul de jos în sus ca să vă apară ecranul cu parola. Scrieți parola student și ați revenit în ecranul principal.

Pornirea unui browser

Acest laborator, și alte resurse din Internet, pot fi vizualizate cu ajutorul unui browser. Pe sistemele din laborator avem instalat browser-ul Mozilla Firefox.

Pentru a porni browser-ul Firefox, dați un click cu mouse-ul pe icon-ul din stânga jos. Dacă doar glisați peste icon, vă va spune Firefox Web Browser ca să știți sigur că acela este icon-ul corect.

Vi se deschide un browser. Accesați pagina laboratorului curent prin scrierea URL-ului https://ocw.cs.pub.ro/courses/uso/laboratoare/00-intro în address bar.

Ca să închideți browser-ul folosiți mouse-ul și dați click pe butonul în formă de x din colțul dreapta sus al ferestrei browser-ului.

Folosirea mouse-ului poate fi înceată, deoarece ne mută mâna de pe tastatură. Putem să pornim și să oprim browser-ul fără mouse, doar cu tastatura. Pentru aceasta, tastați Alt+F2 (adică apăsați pe tasta Alt și, ținând apăsat, apăsați și F2). Vă apare un prompt de introducere a unei comenzi. Scrieți firefox și apăsați tasta Enter. Se deschide browser-ul.

Ca să accesați din taste address bar-ul browser-ului, folosiți combinația de taste Ctrl+l și scrieți acolo URL-ul https://ocw.cs.pub.ro/courses/uso/laboratoare/00-intro.

Ca să închideți browser-ul puteți folosi combinația de taste Ctrl+w sau Alt+F4.

Pornirea unui terminal

În Linux vom folosi foarte mult interfața în linia de comandă adică vom avea nevoie de folosirea unui terminal. Pentru a porni un terminal, folosim, ca mai sus, combinația de taste Alt+F2). În prompt scriem gnome-terminal pentru a porni un terminal. Acum vedem prompt-ul:

student@eg306:~$

unde putem introduce comenzi.

Pentru testare puteți folosi comenzile ls și ps (urmate de tasta Enter).

La fel ca în cazul browser-ului închidem terminalul folosind combinația de taste Alt+F4.

Putem folosi o combinație dedicată pentru pornirea terminalului, anume Alt+Ctrl+t. Este un mod rapid de a porni un terminal.

Pentru a închide un terminal, ca soluție alternativă, avem posibilitatea de a închide shell-ul, procesul care rulează în terminal. Pentru a închide shell-ul puteți folosi oricare dintre următoarele opțiunie:

  • introducerea comenzii exit (urmată de apăsarea tastei Enter)
  • introducerea comenzii logout (urmată de apăsarea tastei Enter)
  • introducerea combinației de taste Ctrl+d

Porniți de mai multe ori terminalul și închideți shell-ul (și astfel, terminalul).

Tab-uri în browser

Tab-urile permit să avem mai multe subferestre pentru o aplicație dată. Pentru început să folosim tab-uri în browser.

Porniți un browser Firefox. Accesați address bar-ul și apoi URL-ul aferent laboratorului 00 de USO.

Vrem să deschidem mai multe tab-uri în browser. Pentru aceasta folosiți combinația Ctrl+t care vă deschide un nou tab de browser. Mai deschideți apoi al treilea tab de browser. În acest al treila tab accesați URL-ul aferente site-ului de cursuri https://acs.curs.pub.ro.

Vrem să schimbăm tab-ul curent. Pentru acesta folosiți combinațiile de taste Alt+1, Alt+2, Alt+3.

Accesați al doilea tab de browser folosind Alt+2 și folosiți combinația de taste Ctrl+w pentru a-l închide.

Apoi mai schimbați tab-uri din taste folosind Alt+1 și Alt+2 și apoi închideți și acele tab-uri.

Tab-uri de terminal

Deschideți un terminal în Linux.

Vrem să deschidem tab-uri. Pentru a crea un tab nou folosiți combinația Ctrl+Shift+t. Mai deschideți apoi al treilea tab de terminal.

Vrem să schimbăm tab-ul curent. Pentru acesta folosiți combinațiile de taste Alt+1, Alt+2, Alt+3.

În al treilea tab rulați comanda:

student@eg306:~$ sudo su
[sudo] password for student:

La promptul afișat introduceți parola student, urmată de apăsarea tastei Enter. Veți observa acum schimbarea prompt-ului în

root@eg306:/home/student#

Faptul că apare root@eg306 și că acum promptul se închide în caracterul # (diez) în loc de $ (dollar) ne spune că am accesat contul root, contul privilegiat al sistemului.

Accesați al doilea tab de terminal folosind Alt+2 și folosiți combinația de taste Ctrl+d pentru a-l închide.

Apoi mai schimbați tab-uri din taste folosind Alt+1 și Alt+2 și apoi închideți și acele tab-uri. În tab-ul unde este contul root va trebui să tastați de două ori Ctrl+d: o dată ca să părăsiți contul root și apoi ca să închideți shell-ul.

E bine să vă acomodați cu folosirea tastaturii și a scurtăturilor din taste în defavoarea folosirii mouse-ului. Vă veți mișca mai rapid în interfață și veți fi mai eficienți.

uso/laboratoare/new/00-intro/demo.txt · Last modified: 2019/09/24 18:55 by octavian.guzu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0