Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

uso:laboratoare:laborator-01:terminal [2021/10/04 20:43]
127.0.0.1 external edit
uso:laboratoare:laborator-01:terminal [2022/10/05 13:14] (current)
mihai_daniel.soare
Line 1: Line 1:
 ====== Lucrul în terminal ====== ====== Lucrul în terminal ======
  
-**GNOME Terminal** (uzual numit //​terminalul//​) este o aplicație software, la fel ca //​LibreOffice//​ și //​Firefox//​. Terminalul este folosi, în general, pentru rularea **aplicațiilor software** (//​programe//,​ //​utilitare//​) care nu au **interfață grafică** (//GUI//). Exemple de astfel de aplicații / programe / utilitare sunt: **ls**, **tree**, **ps** și **echo**. Toate acestea (și altele) vor fi prezentate ulterior în această carte. Pentru moment este suficient să știm că ele există. +**GNOME Terminal** (uzual numit //​terminalul//​) este o aplicație software, la fel ca //​LibreOffice//​ și //​Firefox//​. Terminalul este folosit, în general, pentru rularea **aplicațiilor software** (//​programe//,​ //​utilitare//​) care nu au **interfață grafică** (//GUI//). Exemple de astfel de aplicații / programe / utilitare sunt: **ls**, **tree**, **ps** și **echo**. Toate acestea (și altele) vor fi prezentate ulterior în această carte. Pentru moment este suficient să știm că ele există.  
- +Folosim linia de comandă prin intermediul aplicației //GNOME Terminal//care are identificatorul **gnome-terminal**. Avem nevoie de linia de comandă ca să rezolvăm mai rapid unele taskuri. Vom aprofunda aceste lucruri în capitolul ''​%%Îmbunătățirea lucrului în linia de comandă%%''​.
-Folosim linia de comandă prin intermediul aplicației //GNOME Terminal// care are identificatorul **gnome-terminal**. Avem nevoie de linia de comandă ca să rezolvăm mai rapid unele taskuri. Vom aprofunda aceste lucruri în capitolul ''​%%Îmbunătățirea lucrului în linia de comandă%%''​.+
  
 ===== Deschiderea și închiderea terminalului ===== ===== Deschiderea și închiderea terminalului =====
  
-Fiind o aplicație ca oricare alta, avem mai multe moduri prin care putem să **deschidem** aplicația //GNOME Terminal//:+Fiind o aplicație ca oricare alta, avem mai multe moduri prin care putem să **deschidem** aplicația //GNOME Terminal// ​(la fel cum am menționat în secțiunea ''​%%Pornirea și oprirea aplicațiilor%%''​):
  
-  * Apăsând //click dreapta// și apoi butonul //Open Terminal// ca în imaginea de mai jos:+  * Apăsând //click dreapta// și apoi butonul //Open Terminal//ca în imaginea de mai jos:
  
 <​HTML><​ul></​HTML>​ <​HTML><​ul></​HTML>​
Line 22: Line 21:
   * Folosind combinația de taste ''​%%Ctrl+d%%''​.   * Folosind combinația de taste ''​%%Ctrl+d%%''​.
  
-==== Exerciții ​====+**Exerciții**
  
   - Deschideți de patru ori aplicația //GNOME Terminal// folosind combinația de taste ''​%%Ctrl+Alt+t%%''​.   - Deschideți de patru ori aplicația //GNOME Terminal// folosind combinația de taste ''​%%Ctrl+Alt+t%%''​.
Line 29: Line 28:
 ===== Folosirea taburilor în terminal ===== ===== Folosirea taburilor în terminal =====
  
-Avem următoarea situație: deschidem o aplicație din terminal și vrem să monitorizăm câte resurse folosește, totul din linia de comandă. Ca să facem acest lucru putem să deschidem două terminale: unul cu aplicația pe care vrem să o monitorizăm și unul în care pornim aplicația de monitorizare. Pe lângă aceste ​acțiuni putem să avem nevoie să facem și altele, iar lucrul cu mai multe terminale deschise devine dificil.+Avem următoarea situație: deschidem o aplicație din terminal și vrem să monitorizăm câte resurse folosește, totul din linia de comandă. Ca să facem acest lucruputem să deschidem două terminale: unul cu aplicația pe care vrem să o monitorizăm și unul în care pornim aplicația de monitorizare. Pe lângă aceste ​două acțiuniputem să avem nevoie să facem și altele, iar lucrul cu mai multe terminale deschise devine dificil.
  
 La fel ca atunci când folosim un browser web, avem nevoie de taburi și în terminal. La fel ca atunci când folosim un browser web, avem nevoie de taburi și în terminal.
  
-În următoarele sub-subsecțiuni vom vorbi despre cum să deschidem, să închidem și să navigăm ​printre ​taburile din terminal.+În următoarele sub-subsecțiuni vom vorbi despre cum să deschidem, să închidem și să navigăm ​între ​taburile din terminal.
  
 ==== Deschiderea și închiderea taburilor ==== ==== Deschiderea și închiderea taburilor ====
Line 39: Line 38:
 Deschideți din nou aplicația //GNOME Terminal//. Deschideți din nou aplicația //GNOME Terminal//.
  
-Deschidem un nou tab atunci când avem nevoie să facem o altă operație fără a o întrerupe pe cea de acum. Închidem taburile în momentul în care am terminat o operație pentru a nu încărca sistemul.+Deschidem un nou tab atunci când avem nevoie să facem o altă operațiefără a o întrerupe pe cea de acum. Închidem taburile în momentul în care am terminat o operație pentru a nu încărca sistemul.
  
 Putem **deschide** un nou tab în terminal în mai multe moduri: Putem **deschide** un nou tab în terminal în mai multe moduri:
  
-  * Apăsând //click dreapta// în interiorul terminalului după care pe butonul //New Tab// ca în imaginea de mai jos:+  * Apăsând //click dreapta// în interiorul terminaluluidupă care pe butonul //New Tab//ca în imaginea de mai jos:
  
 <​HTML><​ul></​HTML>​ <​HTML><​ul></​HTML>​
Line 53: Line 52:
 Putem **închide** un tab în terminal în mai multe moduri: Putem **închide** un tab în terminal în mai multe moduri:
  
-  * Folosind butonul ''​%%x%%'',​ ca în imaginea de mai jos:+  * Folosind butonul ​(//​simbolul//​) ​''​%%x%%'' ​din dreptul tabului, ca în imaginea de mai jos:
    
 <​HTML><​ul></​HTML>​ <​HTML><​ul></​HTML>​
Line 61: Line 60:
   * Folosind combinația de taste ''​%%Ctrl+d%%''​.   * Folosind combinația de taste ''​%%Ctrl+d%%''​.
  
-=== Exerciții ​===+**Exerciții**
  
   - Deschideți un nou terminal folosind combinația de taste ''​%%Ctrl+Alt+t%%''​.   - Deschideți un nou terminal folosind combinația de taste ''​%%Ctrl+Alt+t%%''​.
Line 68: Line 67:
  
 ==== Navigarea între taburi ==== ==== Navigarea între taburi ====
- +  
-Vrem să navigăm ​printre ​taburile din terminal la fel ca în cazul browserului web pentru a putea trece de la o operație începută la alta rapid.+Vrem să navigăm ​între ​taburile din terminalla fel ca în cazul browserului webpentru a putea trece de la o operație începută la alta rapid.
  
 Avem mai multe variante să facem acest lucru: Avem mai multe variante să facem acest lucru:
Line 79: Line 78:
 <​HTML></​ul></​HTML>​ <​HTML></​ul></​HTML>​
  
-  * Folosind combinația de taste ''​%%Alt+<​număr>​%%''​ unde //număr// este numărul (//​indexul//​) tabului la care vrem să ajungem. Primul tab are numărul 1, al nouălea tab are numărul 9, iar al zecelea are numărul 0. Combinațiile de taste folosite în terminal sunt similare cu cele din browser.+  * Folosind combinația de taste ''​%%Alt+<​număr>​%%''​unde //număr// este numărul (//​indexul//​) tabului la care vrem să ajungem. Primul tab are numărul 1, al nouălea tab are numărul 9, iar al zecelea are numărul 0. Combinațiile de taste folosite în terminal sunt similare cu cele din browser, prezentate în secțiunea ''​%%Navigarea între taburi ale browserului%%''​.
  
-=== Exerciții ​===+**Exerciții**
  
   - Deschdideți un nou terminal folosind combinația de taste ''​%%Ctrl+Alt+t%%''​.   - Deschdideți un nou terminal folosind combinația de taste ''​%%Ctrl+Alt+t%%''​.
Line 91: Line 90:
   - Închideți aplicația //GNOME Terminal// în orice mod vreți.   - Închideți aplicația //GNOME Terminal// în orice mod vreți.
  
-===== Alte shortcuturi ​utile în terminal ===== +===== Alte scurtături ​utile în terminal =====
- +
-Pe lângă shortcuturile de pornire/​oprire a terminalului,​ de lucru cu taburi în terminal, mai există și alte shortcuturi pe care dacă le reținem vom putea lucra în terminal foarte rapid.+
  
-În sub-subsecțiunile următoare vom vorbi despre scrollul, copierea și lipirea textului în terminal și despre golirea ecranului de terminal.+Pe lângă scurtăturile de pornire/​oprire a terminalului,​ de lucru cu taburi în terminal, mai există și alte scurtături cu care putem lucra în terminal mai rapid. 
 +  
 +În subsecțiunile următoare vom vorbi despre scrollul, copierea și lipirea textului în terminal și despre golirea ecranului de terminal.
  
 ==== Scroll ==== ==== Scroll ====
Line 106: Line 105:
 ==== Golirea ecranului de terminal ==== ==== Golirea ecranului de terminal ====
  
-Pentru ​golire ​ecranului de termninal avem mai multe variante:+Pentru ​golirea ​ecranului de termninal avem mai multe variante:
  
-  * Folosind comanda ''​%%clear%%''​ în terminal ca în imaginea de mai jos:+  * Folosind comanda ''​%%clear%%''​ în terminalca în imaginea de mai jos:
  
 <​HTML><​ul></​HTML>​ <​HTML><​ul></​HTML>​
uso/laboratoare/laborator-01/terminal.1633369426.txt.gz · Last modified: 2022/10/05 13:14 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0