GNOME Terminal (uzual numit terminalul) este o aplicație software, la fel ca LibreOffice și Firefox. Terminalul este folosit, în general, pentru rularea aplicațiilor software (programe, utilitare) care nu au interfață grafică (GUI). Exemple de astfel de aplicații / programe / utilitare sunt: ls, tree, ps și echo. Toate acestea (și altele) vor fi prezentate ulterior în această carte. Pentru moment este suficient să știm că ele există.
Folosim linia de comandă prin intermediul aplicației GNOME Terminal, care are identificatorul gnome-terminal. Avem nevoie de linia de comandă ca să rezolvăm mai rapid unele taskuri. Vom aprofunda aceste lucruri în capitolul Îmbunătățirea lucrului în linia de comandă
.
Fiind o aplicație ca oricare alta, avem mai multe moduri prin care putem să deschidem aplicația GNOME Terminal (la fel cum am menționat în secțiunea Pornirea și oprirea aplicațiilor
):
Ctrl+Alt+t
.Pentru închiderea terminalului avem următoarele variante:
x
din partea dreaptă-sus a aplicației.Ctrl+d
.Exerciții
Ctrl+Alt+t
.Ctrl+d
.Avem următoarea situație: deschidem o aplicație din terminal și vrem să monitorizăm câte resurse folosește, totul din linia de comandă. Ca să facem acest lucru, putem să deschidem două terminale: unul cu aplicația pe care vrem să o monitorizăm și unul în care pornim aplicația de monitorizare. Pe lângă aceste două acțiuni, putem să avem nevoie să facem și altele, iar lucrul cu mai multe terminale deschise devine dificil.
La fel ca atunci când folosim un browser web, avem nevoie de taburi și în terminal.
În următoarele sub-subsecțiuni vom vorbi despre cum să deschidem, să închidem și să navigăm între taburile din terminal.
Deschideți din nou aplicația GNOME Terminal.
Deschidem un nou tab atunci când avem nevoie să facem o altă operație, fără a o întrerupe pe cea de acum. Închidem taburile în momentul în care am terminat o operație pentru a nu încărca sistemul.
Putem deschide un nou tab în terminal în mai multe moduri:
Ctrl+Shift+t
.Putem închide un tab în terminal în mai multe moduri:
x
din dreptul tabului, ca în imaginea de mai jos:Ctrl+d
.Exerciții
Ctrl+Alt+t
.Ctrl+Shift+t
,Ctrl+d
.Vrem să navigăm între taburile din terminal, la fel ca în cazul browserului web, pentru a putea trece de la o operație începută la alta rapid.
Avem mai multe variante să facem acest lucru:
Alt+<număr>
, unde număr este numărul (indexul) tabului la care vrem să ajungem. Primul tab are numărul 1, al nouălea tab are numărul 9, iar al zecelea are numărul 0. Combinațiile de taste folosite în terminal sunt similare cu cele din browser, prezentate în secțiunea Navigarea între taburi ale browserului
.Exerciții
Ctrl+Alt+t
.Ctrl+Shift+t
.Alt+1
.Alt+3
.Alt+2
.Alt+1
.Pe lângă scurtăturile de pornire/oprire a terminalului, de lucru cu taburi în terminal, mai există și alte scurtături cu care putem lucra în terminal mai rapid.
În subsecțiunile următoare vom vorbi despre scrollul, copierea și lipirea textului în terminal și despre golirea ecranului de terminal.
Pentru a da scroll în terminal avem mai multe moduri:
Shift+PageUp
și Shift+PageDown
.Pentru golirea ecranului de termninal avem mai multe variante:
clear
în terminal, ca în imaginea de mai jos:Ctrl+l
în terminal.Copierea și lipirea de text sunt operații foarte importante. Vrem să evităm greșile de tastare pe cât posibil. Folosirea acestor feature-uri este un mod de a preveni greșeli de tastare.
În cadrul aplicației GNOME Terminal copierea textului se face diferit față de alte aplicații, în mai multe moduri:
Ctrl+Insert
.Ctrl+Shift+c
.
Ctrl+Shift+c
și NU Ctrl+c
. În terminal, combinația de taste Ctrl+c
are rolul de a opri o aplicație / un utilitar pornit.
În cadrul aplicației GNOME Terminal lipirea textului se face diferit față de alte aplicații, în mai multe moduri:
Shift+Insert
.Ctrl+Shift+v
.
Ctrl+Shift+v
și NU Ctrl+v
.