This is an old revision of the document!


Funcţionalităţi suplimentare de reţelistică

Aceste exerciții și tutoriale sunt menite să abordeze lucruri care nu sunt neapărat necesare pentru utilizarea și înțelegerea conceptelor din acest capitol, dar oferă bune practici și cunoștințe extra despre conectarea calculatorului la Internet și funcționarea serviciilor în Internet.

Evitarea paywall-urilor pe site-uri web

Exista anumite site-uri, cum ar fi cele de știri, sau articole științifice care ne limitează accesul la un număr de articole pe zi. Funcționalitatea de blocare a conținutului de pe un site până la plata unei sume se numește un paywall. Paywall-urile sunt foarte agasante atunci când încercăm să găsim mai multe surse pentru știri, sau când vrem să parcurgem mai multe articole de pe același site.

NY Times folosind paywall

Paywall-urile se reduc la elemente HTML care pot fi șterse din pagină pentru a afișa conținutul complet al unui articol. Elementele web pot fi șterse manual, sau automat, folosind un add-on de browser.

Pentru ștergerea automată a blocajelor putem folosi acest add-on de browser care funcționează atât pe Google Chrome cât și pe Mozilla Firefox, care poate fi descărcat și instalat în browser de aici.

NY Times folosind add-onul

Observăm cum după instalarea și activarea add-onului putem vedea conținutul paginii web nerestricționat.

Configurarea avansată pentru SSH

Configurarea scurtăturilor SSH

Aplicația SSH permite configurarea scurtăturilor pentru destinații la care vrem să ne conectăm prin SSH.

Pentru a ne conecta în mod normal la stația fep.grid.pub.ro, cu utilizatorul nostru de pe curs.upb.ro folosind opțiunea -X,rulăm comanda:

student@uso:~$ ssh -X <username>@fep.grid.pub.ro

Spre exemplu, dacă pe curs.upb.ro ne autentificăm cu liza_elena.babu, aici vom rula comanda ssh -X liza_elena.babu@fep.grid.pub.ro.

Introduceți parola voastră de pe curs.upb.ro atunci când vi se cere.

Introducerea acestei comenzi pentru fiecare conexiune succesivă este ineficientă și există alternative pentru a reduce timpul de scriere al comenzii.

Vom configura o scurtătura pentru utilitarul ssh folosit de utilizatorul student. Fișierul de configurare se regăsește la calea ~/.ssh/config. Pentru adăugarea unei scurtături vrem să scriem în fișier o intrare de felul următor, înlocuind <username> cu utilizatorul vostru de pe curs.upb.ro:

student@uso:~$ cat ~/.ssh/config
Host fep
    HostName fep.grid.pub.ro
    User <username>
    ForwardX11 yes

Dacă fișierul ~/.ssh/config nu există, atunci trebuie să îl creăm. Acesta trebuie să aibă permisiunile 600, dacă nu, vom primi eroarea Bad owner or permissions on ~/.ssh/config.

Folosindu-ne de intrarea de mai sus, putem să ne conectăm la stația menționată folosind comanda următoare:

student@uso:~$ ssh fep

* IMPORTANT - PLEASE READ CAREFULLY:
* Incepand cu 22.09.2019 toate directoarele studentilor vor fi sterse. Va rugam sa va salvati fisierele relevante pana atunci.
* If you are using GPU computing and TensorFlow technology, please use CUDA_VISIBLE_DEVICES
  to limit the number of GPUs. Otherwise, you will be banned.
* Your sessions will be disconnected automatically after 60min on inactivity.
  You can use "-o ServerAliveInterval 10" option if you need longer sessions.*
Last login: Tue Jun  2 19:37:40 2020 from 192.168.6.10
-bash: warning: setlocale: LC_CTYPE: cannot change locale (UTF-8): No such file or directory
[liza_elena.babu@fep7-1 ~]$ 

Această configurație este persistentă, adică veți putea folosi de acum încolo comanda ssh fep pentru a vă autentifica pe fep.grid.pub.ro.

uso/laboratoare/laborator-07/extra.1606919073.txt.gz · Last modified: 2020/12/02 16:24 by liza_elena.babu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0