Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

uso:resurse:mv [2016/11/02 15:07]
tiberiu.barbu
uso:resurse:mv [2023/10/13 17:21] (current)
sergiu.weisz
Line 1: Line 1:
 ====== Mașina virtuală ====== ====== Mașina virtuală ======
  
-Mașina virtuală USO ruleaza sistemul de operare Ubuntu 16.04.1 LTS.+Folosim mașini virtuale pentru dezvoltarea și rezolvarea laboratoarelor și pentru realizarea temelor
  
-Mașina virtuală USO se găsește sub forma unui fișier OVA ([[https://​en.wikipedia.org/​wiki/​Open_Virtualization_Format|Open Virtualization Appliance]]),​ pe care îl putețdescărca de la linkul de mai jos.+Toate mașinile virtuale au distribuţii Debian-based. 
 +Cele de laborator le puteţfolosi şi pentru uz personal pentru acomodarea cu mediul Linux
  
-Mașina virtuală ​în formatul OVA poate fi importată în VirtualBox. ​Pentru aceasta trebuie să instalați pe mașina gazdă (mașina voastră fizică) soluția de virtualizare VirtualBox versiunea 5.0.20 sau orice versiune mai nouăNu recomandăm folosirea altei versiuni de VirtualBox sau alt hipervizor.+În cazul în care folosiți **Windows/​WSL/​Linux**,​ mașina virtuală ​se va importa folosind ''​VirtualBox''​ sau ''​VMWare Player'' ​Urmăriți pașii din sectiunea [[https://​ocw.cs.pub.ro/​courses/​uso/​resurse/​mv#​procedura_import_fisier_ova_in_virtualbox|Procedură import fişier OVA în VirtualBox]] sau din secțiunea 
 +[[https://​ocw.cs.pub.ro/​courses/​uso/​resurse/​mv#​procedura_import_fisier_ova_in_vmware_player|Procedură import fişier OVA în VMWare Player]].
  
-<​note>​ +În cazul în care folosiți **MacOS cu arhitectura M1/M2**, mașina virtuală se va importa folosind ''​UTM''​. Urmați pașii din sectiunea 
-VirtualBox:+[[https://​ocw.cs.pub.ro/​courses/​uso/​resurse/​mv#​procedura_import_masina_virtuala_in_utm_macos_11|Procedură import fişier QCOW2 în UTM (macOS >= 11)]].
  
-https://www.virtualbox.org/+Dacă aveți probleme cu importare mașinii virtuale în ''​UTM'',​ urmați pașii din secțiunea 
 +[[https://ocw.cs.pub.ro/courses/​uso/​resurse/​mv?&#​procedura_import_fisier_qcow2_in_qemu_macos_11|Procedură import fişier QCOW2 în QEMU (macOS >= 11)]] 
 + 
 +<note important>​ 
 +Contul mașinii virtuale este ''​student''​ cu parola ''​student''​ și are permisiuni de ''​sudo''​.
 </​note>​ </​note>​
  
-Mașina virtuală se găsește la adresa de mai jos. Credențialele de autentificare ​sunt cele folosite pe [[http://​cs.curs.pub.ro/​]]. +Pachetele instalate ​sunt cvasi-minimale. Dacă aveți ​sugestii sau nevoi de pachete instalatesugerăm să ne scrieţpe forumul de pe [[https://curs.upb.ro|curs.upb.ro]]
-Dacă nu aveți ​un cont dejadeschidețun tichet la adresa ​[[https://support.curs.pub.ro/]].+
  
-<note important>​Pe stațiile din EG106/EG306 unde facem laboratorul găsim deja descărcate mașinile in ''/​mnt/​unfrozen''</​note>​ 
  
-<​note>​ +/* 
-Mașină virtuală **fără** interfață grafică:+===== Descarcare VirtualBox =====
  
-https://repository.grid.pub.ro/cs/uso/2016-2017/uso_2016_2017_cli.ova+În funcţie de sistemul de operare (Windows, Linux, MAC OS etc.) pe care îl aveţi pe laptop/​calculatorul personal descărcaţi versiunea de Virtualbox pentru acel host. Exemplu: am un laptop cu Windows 10 instalat, voi descărca versiunea de virtualbox pentru Windows hosts.  
 + 
 +Link pentru descarcare: [[https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads|https:​//www.virtualbox.org/​wiki/​Downloads]] 
 + 
 +<note important>​ 
 +Descărcați cea mai nouă versiune stabilă de VirtualBox. Dacă aveți host de Linux asigurați-vă că din BIOS ați dezactivat Secure boot, acesta s-ar putea să interfereze cu driverele pe care VirtualBox are nevoie sa le instaleze.
 </​note>​ </​note>​
  
-<​note>​ +===== Descarcare VMWare Player =====
-Mașină virtuală **cu** interfață grafică:+
  
-https://​repository.grid.pub.ro/​cs/​uso/​2016-2017/uso_2016_2017_gnome.ova+In cazul VMWare, acesta vine in doua optiuni pentru **Windows** si **Linux**: VMware Workstation Player si VMware Workstation Pro. Versiunea Player este versiunea gratuita a solutiei de virtualizare,​ pe cand versiunea Pro are nevoie de o licenta platita si vine cu mai multe feature-uri. Din fericire, UPB pune la dispozitie studentilor licente gratuie pentru versiunea Pro care pot fi revendicate accesand link-ul de mai jos. Puteti alege orice versiune dintre Player si Pro, deoarece ambele au feature-urile care ne intereseaza pe noi la USO. 
 + 
 +In cazul in care sistemul vostru de operare este **MacOS**, alegeti dintre VMware Fusion Player si VMware Fusion Pro. 
 + 
 +Link pentru descarcare: [[https://​vmware.pub.ro/​|https://​vmware.pub.ro/​]] 
 +*/ 
 + 
 +===== Linkuri download maşini virtuale ===== 
 + 
 +În cazul în care folosiți **Windows/​WSL/​Linux** descărcați mașinile virtuale în format OVA. 
 + 
 +**Mașina virtuală pentru laborator**:​\\ 
 +[[https://​repository.grid.pub.ro/​cs/​uso/​USO.ova]] 
 + 
 +**Mașina virtuală pentru teme**:\\ 
 +[[https://​repository.grid.pub.ro/​cs/​uso/​USOTeme.ova]] 
 + 
 + 
 +În cazul în care folosiți **MacOS** descărcați mașinile virtuale pentru ''​UTM'':​ 
 + 
 +**Mașina virtuală de laborator**:​\\ 
 +[[https://​repository.grid.pub.ro/​cs/​uso/​USO.qcow2]] 
 + 
 +**Mașină virtuală de teme**:\\ 
 +[[https://​repository.grid.pub.ro/​cs/​uso/​USO_Teme.utm.zip]] 
 + 
 +Credențialele de autentificare pe acest site atunci când vi se vor cere sunt cele folosite pe [[https://​cs.curs.pub.ro/​]]. Dacă nu aveți un cont deja, deschideți un tichet la adresa [[https://​support.curs.pub.ro/​]]. 
 + 
 +<note warning>​ 
 +Credențialele de pe https://​curs.upb.ro/​ și de pe https://​repository.grid.pub.ro/​cs/​uso/​ se referă la **username** și **parolă**. 
 + 
 +Spre exemplu, Ana Popescu, cu e-mailul **ana.popescu@stud.acs.upb.ro** va scrie la username **ana.popescu** (FĂRĂ **@stud.acs.upb.ro**).
 </​note>​ </​note>​
  
 +
 +===== Procedură import fişier OVA în VirtualBox =====
 +
 +În funcţie de sistemul de operare (Windows, Linux, MAC OS etc.) pe care îl aveţi pe laptop/​calculatorul personal descărcaţi versiunea de Virtualbox pentru acel host. Exemplu: am un laptop cu Windows 10 instalat, voi descărca versiunea de VirtualBox pentru Windows hosts. ​
 +
 +Link pentru descarcare: [[https://​www.virtualbox.org/​wiki/​Downloads|https://​www.virtualbox.org/​wiki/​Downloads]]
 +
 +<note important>​
 +Descărcați cea mai nouă versiune stabilă de VirtualBox. Dacă aveți host de Linux asigurați-vă că din BIOS ați dezactivat Secure boot, acesta s-ar putea să interfereze cu driverele pe care VirtualBox are nevoie sa le instaleze.
 +</​note>​
 +
 +
 +Mașinile virtuale sunt disponibile la adresele:
 +  * mașina virtuală pentru laborator: [[https://​repository.grid.pub.ro/​cs/​uso/​USO.ova]].
 +  * mașina virtuala pentru teme: [[https://​repository.grid.pub.ro/​cs/​uso/​USOTeme.ova]].
  
 Pentru rularea mașinii virtuale, trebuie să importați fișierul OVA în VirtualBox accesând //File// apoi //Import Appliance//,​ ca în imaginea de mai jos: Pentru rularea mașinii virtuale, trebuie să importați fișierul OVA în VirtualBox accesând //File// apoi //Import Appliance//,​ ca în imaginea de mai jos:
Line 41: Line 95:
 Această mașină conține o serie de configurații implicite cum ar fi: 1 core CPU, 512 MB memorie RAM. Le vom vedea listate mai jos. Asigurați-vă că: Această mașină conține o serie de configurații implicite cum ar fi: 1 core CPU, 512 MB memorie RAM. Le vom vedea listate mai jos. Asigurați-vă că:
   * ați bifat opțiunea "​Reinitialize the MAC addresses of all network cards"   * ați bifat opțiunea "​Reinitialize the MAC addresses of all network cards"
-  * opțiunea "Guest OS Type" este configurată pe "Linux 2.6 / 3.x / 4.x (32-bit)"​ 
  
-{{uso:push_import.png?500|}}                                                                                                         ​+{{:uso:resurse:​screenshot_from_2018-09-27_23-10-26.png?400|}}
  
-După ce veți apăsa import ​va începe ca în imaginea de mai jos:+Apoi va începe ​importul şi va arăta ​ca mai jos, aveţi răbdare să termine:
  
-{{uso:importing_appl.png?500|}}+{{:uso:resurse:​screenshot_from_2018-09-27_23-15-10.png?200|}}
  
-După finalizarea importului, ​porniți mașina virtuală și autentificați-vă folosind numele de utilizator ''​student''​ și parola ''​student''​.+După finalizarea importului, ​asigurati-va ca creati un host network: File -> Host Network Manager -> Create: 
 + 
 +{{:​uso:​resurse:​screenshot_from_2019-11-29_16-50-52.png?​400|}} 
 + 
 +Porniți mașina virtuală și autentificați-vă folosind numele de utilizator ''​student''​ și parola ''​student''​. ​O veţi vedea în meniu ca mai jos. Click dreapta pe ea, START -> Normal Start: 
 + 
 +{{:​uso:​resurse:​screenshot_from_2018-09-27_23-16-23.png?​200|}}
  
 Recomandări:​ Recomandări:​
   * Setările mașinii virtuale nu ar trebui modificate. Dacă totuși considerați că este necesară o modificare întrebați întâi pe forum-ul temei dacă este acceptată.   * Setările mașinii virtuale nu ar trebui modificate. Dacă totuși considerați că este necesară o modificare întrebați întâi pe forum-ul temei dacă este acceptată.
   * Mașina virtuală să pornească iar sistemul de operare să se încarce complet fără interacțiune din exterior.   * Mașina virtuală să pornească iar sistemul de operare să se încarce complet fără interacțiune din exterior.
-  * Parola ​utilizatorilor ''​root''​ și ''​student'' ​să rămână cea implicită (''​student''​).+  * Nu schimbaţi parola ​utilizatorilor ''​root''​ și ''​student''​
  
-<note warning> +===== Procedură import fişier OVA în VMWare Player ===== 
-Mașina virtuală ​de USO este prevăzută cu mecanisme ​ce monitorizează acțiunile necesare rezolvării subiectelor ​iar acestea ​sunt transmise ulterior echipei ​de USO. Orice măsură luată pentru ​evitarea ori dezactivarea modalităților de colectare ​datelor anterior menționate atrage după sine anularea punctajului ​pe întreaga temă. + 
 +VMware Player este versiunea gratuită a soluției de virtualizare. În funcție de sistemul de operare pe care îl folosiți (Windows/​Linux),​ descărcați versiunea corespunzătoare de VMware Player (pentru Windows sau pentru Linux) de la linkul [[https://​www.vmware.com/​products/​workstation-player.html]]. 
 + 
 +Mașinile virtuale sunt disponibile la adresele: 
 +  * mașina virtuală ​pentru laborator: [[https://​repository.grid.pub.ro/​cs/​uso/​USO.ova]]. 
 +  * mașina virtuala pentru teme: [[https://​repository.grid.pub.ro/​cs/​uso/​USOTeme.ova]]. 
 + 
 +Pentru rularea mașinii virtuale, trebuie să importați fișierul OVA în VMWare accesând //File// apoi //Open//, ca în imaginea de mai jos: 
 + 
 +{{uso:​resurse:​open_vmware.png?​400|}} 
 + 
 +Va apărea opțiunea de a selecta calea către fișierul OVA pe care l-ați descărcat, ca mai jos: 
 + 
 +{{uso:​resurse:​select_ova_vmware.png?​400|}} 
 + 
 +Dupa va aparea o fereastra in care trebuie sa selectati numele si locul unde se va salva masina virtuala. Completati aceste date daca este nevoie si apasati //​Import//​. 
 + 
 +{{:​uso:​resurse:​select_name_vmware.png?​400|}} 
 + 
 +Apoi va începe importul şi va arăta ca mai jos, aveţi răbdare să termine: 
 + 
 +{{:​uso:​resurse:​loading_vmware.png?​400|}} 
 + 
 +Veţi vedea masina virtuala în meniu ca mai jos. Selecati-o si apasati pe triunghiul verde //Power on//. Dupa ce porneste masina virtuala autentificați-vă folosind numele de utilizator ''​student''​ și parola ''​student''​. 
 + 
 +{{:​uso:​resurse:​power_on_vmware.png?​400|}} 
 + 
 +Recomandări:​ 
 +  * Setările mașinii virtuale nu ar trebui modificate. Dacă totuși considerați că este necesară o modificare întrebați întâi pe forum-ul temei dacă este acceptată. 
 +  * Mașina virtuală să pornească iar sistemul de operare să se încarce complet fără interacțiune din exterior. 
 +  * Nu schimbaţi parola utilizatorilor ''​root''​ și ''​student''​ 
 + 
 +===== Procedură import mașina virtuală în UTM (macOS >= 11) ===== 
 + 
 +Deoarece sistemele care folosesc procesorul Apple M1 nu pot să ruleze mașina virtuală folosind VMware sau VirtualBox, este nevoie să folosim aplicația [[https://​mac.getutm.app/​|UTM]]. 
 + 
 +Imaginile OVA nu sunt compatibile cu aplicația UTM, astfel vom descărca atât pentru laborator cât și pentru teme, mașini virtuale salvate într-un format ​de tip QCOW2 (compatibil cu UTM): 
 +  * mașina virtuală de laborator: https://​repository.grid.pub.ro/​cs/​uso/​USO.utm.tar.bzip2 
 +  * mașină virtuală de teme: https://​repository.grid.pub.ro/​cs/​uso/​USO_Teme.utm.zip 
 + 
 +Pentru a putea rula mașini virtuale pe o versiune de macOS >= 11 care rulează pe procesorul Apple M1, este necesar să folosiți aplicația [[https://​mac.getutm.app/​|UTM]]. 
 + 
 +Odată descărcat fișierul ''​UTM.dmg'',​ deschideți-l și mutați conținutul (aplicația) în directorul ''​Applications''​. 
 + 
 +Pentru a crea mașina virtuală, primul pas este să dezarhivați conținutul arhivei. Deschideți un terminal și rulați comanda următoare:​ 
 + 
 +Pentru USO Laborator 
 +<code bash> 
 +tar -xJvf "​USO.utm.tar.bzip2"​ 
 +</​code>​ 
 + 
 +Pentru USO Teme: 
 +<code bash> 
 +unzip "​USO_Teme.utm.zip"​ 
 +</​code>​ 
 + 
 +Creați o nouă mașină virtuală conform imaginilor de mai jos. 
 + 
 +Selectați''​Create a New Virtual Machine'':​ 
 + 
 +{{:​uso:​resurse:​v1-macos-utm-1.png?​500|}} 
 + 
 +Selectați ''​Open...'':​ 
 + 
 +{{:​uso:​resurse:​v1-macos-utm-3.png?​500|}} 
 + 
 +Căutați și selectați directorul "USO Ubuntu-22.04.1-arm.utm"​ și apăsați ''​Open'':​ 
 + 
 +{{:​uso:​resurse:​v1-macos-utm-2.png?​500|}} 
 + 
 +Pentru a seta interfața de rețea pe mașina este necesară rularea comenzilos:​ 
 + 
 +<code bash> 
 +sudo ip link set enp0s1 up 
 +sudo dhclient enp0s1 
 +</​code>​ 
 + 
 +===== Procedură import fişier QCOW2 în QEMU (macOS >= 11) ===== 
 + 
 +Dacă aveți Macbook cu procesor M* și aveți probleme cu ''​UTM'',​ folosiți aplicația ''​QEMU'' ​pentru ​a lansa mașina virtuală în format QCOW2 dintr-un terminal. 
 + 
 +Asigurați-vă că aveți instalată aplicația ''​UTM''​ pentru că astfel se instalează ​ toate dependențele ​de care aveți nevoie pentru ​rula ''​QEMU''​ cu succes. 
 + 
 +Asigurați-vă că ați descărcat mașina virtuală în format QCOW2: 
 +  * mașina virtuală de laborator: https://​repository.grid.pub.ro/​cs/​uso/​USO.qcow2 
 +  * mașină virtuală de teme: https://​repository.grid.pub.ro/​cs/​uso/​USOTeme.qcow2 
 + 
 +Deschideți un terminal și rulați următoarea comandă: 
 + 
 +<code bash> 
 +brew install qemu 
 +qemu-system-x86_64 -smp 2 -m 2G USO.qcow2 
 +</​code>​ 
 + 
 +Argumentele comenzii sunt: 
 +  * ''​%%-smp 2%%''​ - numărul de core-uri ​pe care le alocați mașinii virtuale, în cazul acesta 2 core-uri. 
 +  * ''​%%-m 2G%%''​ - memoria RAM pe care o alocați pentru mașina virtuală, în cazul acesta 2 GB. 
 + 
 +Această comandă va deschide o fereastră nouă în care va începe procesul de boot al mașinii virtuale. 
 + 
 +===== BIOS settings ===== 
 + 
 +  * Dezactivati secure boot din BIOS (mai ales daca aveti Linux pe masina fizica) 
 +  * Activati suportul pentru virtualizare din BIOS (indiferent daca aveti Windows sau Linux) 
 + 
 +Fiecare BIOS e diferit ca optiuni si navigare aici va trebui sa cautati pe net cum se intra in el si sa faci modificarile (de obicei se apasa o tasta la bootare (. DEL sau F2) inainte sa porneasca sistemul de operare) 
 + 
 +<note tip> 
 +BIOS - basic input output system, un mini sistem de operare (cunoscut ca firmware, instalat in ROM) care are cateva setari de baza pentru PC-ul tau si face o mica interfatare intre hardware si sistemul de operare efectiv
 </​note>​ </​note>​
 +
uso/resurse/mv.1478092029.txt.gz · Last modified: 2016/11/02 15:07 by tiberiu.barbu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0