Pentru absolvirea disciplinei este necesară obținerea a 4.5 puncte. Punctajul total al disciplinei este de 11 puncte:
Examenul de la Sisteme de operare de anul acesta, 2022-2023 valorează 4 puncte. Va fi compus din 2 componente:
Alte informații utile despre examen:
Simulare de examen:
Recomandări pentru pregătire:
Înregistrări SO 2022-2023 2CC (cursurile 5-13)
Înregistrări SO 2019-2020, 2020-2021 3CC
Ghidul pentru studenți al examenului oral de SO
Lista de întrebări pentru examenul oral de SO
Temele de casă valorează 5 puncte din nota finală.
Pentru fixarea cunoștințelor, vor exista 4 lucrări de curs în format grilă:
Software Stack
și Data
și are loc în următoarele date:Compute
și are loc în următoarele date:I/O
și are loc în următoarele date:Application Interact
și are loc în următoarele date:Quiz-urile vor fi susținute pe platforma Moodle, în timpul cursului, și durează 5 minute. Un quiz conține 5 întrebări grilă cu o singură variantă de răspuns. Fiecare lucrare valorează 0.3 puncte din nota finală. Punctajul final se trunchiază la 1 punct.
Temele se vor realiza folosind limbajul de programare C, acesta fiind utilizat în general în implementarea unui sistem de operare și a funcționalităților sale.
Termenul final de trimitere al unei teme de SO este deadline-ul asociat acesteia. Dincolo de această dată temele nu vor mai putea fi trimise. Aveți în vedere trimiterea temelor din timp și cu informații complete pentru a fi punctate. Termenul este final. Nu vor putea fi trimise teme după această dată decât dacă vine un mesaj din partea noastă în acest sens. Nu se pot trimite teme pe timpul verii sau pentru sesiuni de restanță/mărire.
În general, considerăm că măsurile punitive sunt ultimele de luat în considerare. În măsura în care tema este realizată individual, fără aport de cod sursă problematic din exterior, atunci nu este temă copiată.
Noțiunea de temă copiată se referă, fără a fi limitată, la situații precum:
În cazul în care două teme sunt considerate copiate, atât sursa cât și destinația se vor depuncta identic, fără discuții relative la cine a copiat de la cine și a cui e vina.
Reiterăm faptul că obiectivul nostru nu este și nu va fi penalizarea pentru copiere. Considerăm copierea ca fiind un act neonest care va fi pedepsit dacă are loc. Obiectivul nostru este însă să prevenim copierea; pentru aceasta oferim suportul și resursele echipei în toate formele sale.
Laboratorul se desfășoară în format fizic, în sălile alocate conform orarului.
Se acordă punctaj pe fiecare laborator. Un laborator va conține exerciții de Linux și/sau Windows (există laboratoare care se vor realiza pe ambele platforme, pe o singură platformă sau pe o platformă la alegere).
Grupele se împart în jumătate (câte două semigrupe egale ca dimensiune, sau diferență de cel mult un student). Limita de studenți în cadrul unui laborator este 16 persoane. Începând cu a treia săptămână se “îngheață” lista de participare în cadrul laboratorului.
Nu se permit mutări între semigrupe decât în situații obiective. Motivații de forma “sunt angajat”, “țin ore la o altă materie”, “îmi convine mai mult orarul” nu sunt luate în seamă. Daca aveți o situație obiectivă, puteți solicita transferul între semigrupe prin transmiterea unui e-mail către Răzvan Deaconescu cu subiectul [SO][Cerere de transfer] NUME Prenume - Grupa
, în care să descrieți situația. Vi se va comunica dacă se acceptă transferul.
Studenții care refac disciplina pot participa la orice laborator cât timp există locuri disponibile. La fel ca și pentru ceilați studenți, se “îngheață” lista de participare începând cu a treia săptămână. Împărțirea pe semigrupe este descrisă aici.
Se pot recupera maximum 2 laboratoare (se poate merge la altă semigrupă - în acele laboratoare unde sunt locuri). Un laborator se poate recupera doar în cadrul aceleiași săptămâni (sau interval săptămânal - nu se poate recupera laboratorul 5 în săptămâna a 9-a). Laboratoarele nu se pot recupera retroactiv. Nu se poate recupera în cadrul unei săptămâni de laborator un laborator din săptămâna anterioară.
Activitatea de laborator se desfășoară doar în sala de laborator. Vă încurarajăm să parcurgeți breviarul și exercițiile de laborator acasă. Puteți rezolva exerciții acasă dar va trebui să rezolvați de la zero în laborator.
Pentru activitatea din timpul semestrului studenții sunt recompensați cu distincții.
Distincțiile care se vor acorda în anul universitar 2022-2023 sunt următoarele:
În sesiunea de restanță/mărire din toamnă și în sesiunea specială din vară (doar pentru studenții de anul 4) se poate reface doar examenul, compus din cele două probe: interviu de tip open-book și parte scrisă, de sinteză. Nu se refac lucrările de curs. Nu se pot trimite teme pe perioada vacanței.
Puteți participa la examen pentru mărirea notei obținută în sesiunea din vară. În cazul participării pentru mărirea notei, nota astfel obținută va înlocui nota obținută anterior, în sesiunea din vară.
La examenele din sesiunea de restanță/mărire din toamnă și în sesiunea specială din vară pot participa și studenții de anul 4. Studenții de anul 4 pot participa atât la sesiunea din vară, cât și la cea din toamnă. Pot participa la sesiunea din toamnă, dacă în sesiunea din vară nu au obținut punctaj suficient pentru absolvirea disciplinei.
Puteți participa la un singur examen pe parcursul unei sesiuni. După ce vor fi stabilite datele de examen (în general sunt două date de examen în sesiunea de restanță / refacere), vom deschide fire de discuție pentru înscrierea la una dintre cele două date. Și apoi vom face planificarea și o vom anunța.
Notele vor fi trecute în catalogul oficial, conform catalogului SO.
Dacă și după sesiunea de restanță/mărire din toamnă nu obțineți punctaj suficient, veți repeta materia în anul universitar viitor.