Pentru început, asistentul vă va prezenta, pe scurt:
Stiva OSI este stiva de jure din Internet, cuprinzând 7 niveluri de protocoale:
Veți participa la un concurs pe echipe pentru recunoașterea termenilor specifici fiecărui nivel din stiva OSI.
Pentru început, împărțiți-vă în echipe de câte 3 persoane. Acolo unde este cazul puteți fi 4 persoane. Fiecare echipă primește o foaie cu 28 de termeni cărora trebuie să le asociați nivelul din stiva OSI. În celula liberă din dreptul fiecărui termen scrieți nivelul din stiva OSI (un număr între 1 și 7).
După 5 minute, veți aduce foile înapoi la asistent. Echipa care a obținut cele mai multe potriviri este declarată câștigătoare.
Ne propunem să câștigați expertiză în sertizarea cablurilor UTP (Unshielded Twisted Pair). Scopul torsadării firelor dintr-un cablu UTP sau a ecranarii acestui cablu (STP/FTP) este acela de a diminua efectele interferențelor electromagnetice și a efectului crosstalk . Pentru aceasta veți realiza întâi un cablu straight through și apoi un cablu cross over.
Pentru aflarea pașilor de sertizare a cablului UTP discutați cu asistentul sau puteți urmări pagina de aici sau acest clip video.
Vă grupați în echipe de câte două persoane și veți primi o cutie ce conține un clește, mufe, două cabluri și un tester. Creați un cablu straight through și celălalt cross over. Fiecare dintre voi va lucra la un capăt al cablului. După ce terminați cablurile, testați-le. Dacă nu merg, refaceți-le.
Vă rugăm lucrați cu grijă și nu faceți mizerie pe jos. Bucațile de cablu și de fire strângeți-le într-un loc și apoi aruncați-le la gunoi.
Un cablu straight through va avea ambele capete realizate după același standard: fie T568A, fie T568B. Un cablu cross over va avea un capăt după un standard, iar celălalt după standardul complementar. O imagine cu cele doua standarde este cea din partea dreaptă.
Ne propunem să recunoaștem echipamente de rețea: fie dispozitive, fie medii de interconectare, fie accesorii ale acestora. Echipamentele se găsesc în zona descrisă de asistent.
Vă împărțiți în două echipe și organizăm un concurs de recunoaștere de echipamente. Concursul se va desfășura astfel:
La final, se adună punctele și se declară echipa câștigătoare.
În topologia prezentată mai sus se observă prezența tuturor mediilor de transmisie folosite în mod curent:
Semnalul este convertit de la un mediu de transmisie la altul folosind echipamente specifice:
Identificați fiecare echipament din figura anterioară în topologia fizică (reală) prezentă în laborator.
În topologie observați folosirea unui switch (SW) pentru conectarea la rețeaua facultății. Acesta este un echipament activ al rețelei cu rolul de a interconecta segmente de rețea. Detalii despre funcționarea unui switch veți afla în laboratorul următor.
Codificarea unui semnal este esențială în transmisia de date întrucât aceasta permite transferul în mod eficient, cu cât mai puține erori, a informațiilor peste mediile de transmisie. În cadrul acestui exercițiu, veți realiza 4 codificări de bază din transmisia de date:
În figura următoare este reprezentată codificarea literei k
(ASCII 0x6B
= 0110 1011) folosind toate cele 4 metode. Urmăriți explicațiile asistentului legate de procedeul prin care obțineți fiecare din codificări.
Realizați codificarea inițialelor voastre (inițiala prenumelui și inițiala numelui) în format numeric ASCII, folosind cele 4 metode exemplificate mai sus .
G
(ASCII 0x47
) și I
(ASCII 0x49
).Descărcați arhiva de instalare Packet Tracer 8.2 de aici.
Tutoriale (old):
Packet Tracer este un utilitar cu ajutorul căruia se pot simula topologii de rețea folosind hub-uri, rutere, switch-uri și calculatoare. Vom prezenta principalele componente din spațiul de lucru:
R1# end Translating "end"...domain server (255.255.255.255)
În acest caz folosiți combinația de taste: CTRL + SHIFT + 6 sau CTRL + ALT + 6
Topologie: download.