02. Sertizare de cablu UTP

 Standarde de cablare UTP (http://www.zytrax.com/tech/layer_1/cables/tech_lan.htm)

Ne propunem să câștigați expertiză în sertizarea cablurilor UTP (Unshielded Twisted Pair). Scopul torsadării firelor dintr-un cablu UTP sau a ecranarii acestui cablu (STP/FTP) este acela de a diminua efectele interferențelor electromagnetice și a efectului crosstalk . Pentru aceasta veți realiza întâi un cablu straight through și apoi un cablu cross over.

Pentru aflarea pașilor de sertizare a cablului UTP discutați cu asistentul sau puteți urmări pagina de aici sau acest clip video.

Vă grupați în echipe de câte două persoane și veți primi o cutie ce conține un clește, mufe, două cabluri și un tester. Creați un cablu straight through și celălalt cross over. Fiecare dintre voi va lucra la un capăt al cablului. După ce terminați cablurile, testați-le. Dacă nu merg, refaceți-le.

Vă rugăm lucrați cu grijă și nu faceți mizerie pe jos. Bucațile de cablu și de fire strângeți-le într-un loc și apoi aruncați-le la gunoi.

Un cablu straight through va avea ambele capete realizate după același standard: fie T568A, fie T568B. Un cablu cross over va avea un capăt după un standard, iar celălalt după standardul complementar. O imagine cu cele doua standarde este cea din partea dreaptă.

rl/labs/01/contents/02.txt · Last modified: 2020/08/29 16:39 by vlad.traista
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0