Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

asc:laboratoare:08 [2025/04/23 08:11]
alexandru.bala [Raspunsul Intel la Hypertransport - QuickPath Interconnect]
asc:laboratoare:08 [2025/04/23 08:18] (current)
alexandru.bala [Comparatie intre servere AMD si Intel]
Line 260: Line 260:
  
 <note tip> <note tip>
-Liniile sunt de 16 biti, bidirectionale cu frecvente intre 200Mhz si 800Mhz, de aici rezultand o viteza de 6.4 GBytes/sec (3.2 GBytes/sec  in fiecare directie). Cum Opteron are 3 astfel de lagaturi, poate comunica, deci, cu 19.2 GBytes/sec.+Liniile sunt de 16 biti, bidirectionale cu frecvente intre 200Mhz si 800Mhz, de aici rezultand o viteza de 6.4 Gbytes/sec (3.2 Gbytes/sec  in fiecare directie). Cum Opteron are 3 astfel de lagaturi, poate comunica, deci, cu 19.2 Gbytes/sec.
 </​note>​ </​note>​
  
Line 305: Line 305:
 Generatia Phenom de microprocesoare de la AMD este competitorul direct al Intel Xeon si Intel Itanium. Cele doua arhitecturi,​ Intel versus AMD sunt fundamental diferite, dar ofera performante comparabile,​ in functie de domeniul de aplicatie ales pentru comparatie. Generatia Phenom de microprocesoare de la AMD este competitorul direct al Intel Xeon si Intel Itanium. Cele doua arhitecturi,​ Intel versus AMD sunt fundamental diferite, dar ofera performante comparabile,​ in functie de domeniul de aplicatie ales pentru comparatie.
  
-O prima mare diferenta intre cele doua arhitecturi este modul in care cele doua abordeaza compatibilitatea cu 32 de biti. Astfel, de la Hammer incoace, AMD a ales sa extinda setul actual de instructiuni x86 pentru 32biti cu instructiuni pentru 64, in timp ce Intel a renuntat complet la setul x86, trecand in mod radical la IA64. Compatibilitatea la AMD este asigurata automat, noul set de instructiuni fiind doar o extensie e acelui vechi. La Intel, compatibilitatea cu 32 biti se face prin emularea vechiului set. Fiind o emulare, exista penalizari de performanta. Pe de alta parte insa, Intel a reusit sa scape in acest fel de complicatii de arhitectura inutile intr-o lume numai de 64 biti. Ambele tipuri mari de arhitecturi de procesoare, Intel si AMD, au trecut in ultimele generatii de procesoare la emularea setului de instructiuni x86 catre micro-operatii specifice fiecarei generatii de procesoare.+O prima mare diferenta intre cele doua arhitecturi este modul in care cele doua abordeaza compatibilitatea cu 32 de biti. Astfel, de la Hammer incoace, AMD a ales sa extinda setul actual de instructiuni x86 pentru 32biti cu instructiuni pentru 64, in timp ce Intel a renuntat complet la setul x86, trecand in mod radical la IA64. Compatibilitatea la AMD este asigurata automat, noul set de instructiuni fiind doar o extensie e acelui vechi. La Intel, compatibilitatea cu 32 biti se face prin emularea vechiului set. Fiind o emulare, exista penalizari de performanta. Pe de alta parte insa, Intel a reusit sa scape in acest fel de complicatii de arhitectura inutile intr-o lume numai de 64 biti. Ambele tipuri mari de arhitecturi de procesoare, Intel si AMD, au trecut in ultimele generatii de procesoare ​de la emularea setului de instructiuni x86 catre micro-operatii specifice fiecarei generatii de procesoare.
  
 O alta diferenta este legatura dintre performanta,​ viteza ceasului si gradul de paralelism oferit. Astfel, la inceput Intel s-a concentrat pe marirea frecventei de ceas, si mai putin pe efectuarea de mai multe operatii in paralel. AMD ofera frecvente mai mici, dar a pus mult accent pe paralelism. Astfel performanta e oferita de AMD la frecvente mult mai mici decat Intel. Un avantaj al acestui fapt este ca AMD elimina astfel problemele de disipare a caldurii. Aceste aspecte sunt esentiale mai ales in domeniul serverelor. In ultimii ani Intel merge pe aceeasi cale, si se axeaza in principal pe cresterea numarului de core-uri si nu a frecventei de procesare, cu aceleasi avantaje mentionate anterior. O alta diferenta este legatura dintre performanta,​ viteza ceasului si gradul de paralelism oferit. Astfel, la inceput Intel s-a concentrat pe marirea frecventei de ceas, si mai putin pe efectuarea de mai multe operatii in paralel. AMD ofera frecvente mai mici, dar a pus mult accent pe paralelism. Astfel performanta e oferita de AMD la frecvente mult mai mici decat Intel. Un avantaj al acestui fapt este ca AMD elimina astfel problemele de disipare a caldurii. Aceste aspecte sunt esentiale mai ales in domeniul serverelor. In ultimii ani Intel merge pe aceeasi cale, si se axeaza in principal pe cresterea numarului de core-uri si nu a frecventei de procesare, cu aceleasi avantaje mentionate anterior.
asc/laboratoare/08.1745385095.txt.gz · Last modified: 2025/04/23 08:11 by alexandru.bala
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0