Este asemanator cu VLIW. Este implementat in procesoarele Itanium si in DSP-uri. Diferenta majora dintre EPIC si VLIW este aceea ca versiunile de VLIW nu sunt compatibile cu versiunile mai vechi (in timp de versiunile de EPIC sunt). Aceasta problema exista, deoarece versiunile diferite de VLIW au numar diferit de unitati de executie. Cum (spre deosebire de arhitecturile superscalare) setul de instructiuni VLIW este constient de numarul de unitati de executie, cand numarul lor variaza, apar probleme de compatibilitate. Unele procesoare analizeaza codul in timpul executiei. Acest lucru presupune hardware aditional complex. Procesoarele EPIC deleaga aceasta sarcina compilatorului.
EPIC presupune deci ca compilatorul precizeaza inca de la compilare ce intructiuni se vor executa in paralel. Pentru ca acest lucru sa poate fi exploatat la maxim, procesorul trebuie sa si poata executa in paralel multe instructiuni. De aceea, un procesor EPIC are multi registri, multe pipelineuri si cai de date largi. Tot pentru a folosi la maxim paralelismul oferit de hardware, predictia salturilor este imbunatatita. In general, pentru o intructiune de salt, dupa anumite euristici, se presupune a fi adevarata una dintre cele doua directii de urmat, si se efectueaza in avans instructiunile de pe acea cale. Daca instructiunea chiar urmeaza acea cale, performanta procesorului nu are de suferit. Daca insa predictia saltului a fost gresita, exita o penalizare de timp (din cauza golirii benzii de asamblare si a cache miss-urilor). Pentru a inlatura aceasta problema, procesoarele EPIC presupun a fi adevarate ambele cai ale saltului. Desi intr-adevar se fac operatii inutile, datorita gradului inalt de paralelism al hard-ului aceasta nu e o problema. In schimb, insa, se evita penalizarea datorata unei predictii gresite.
Unele implemetari de EPIC pot sa nu presupuna ca ambele directii ale saltului sunt corecte, ci sa procedeze ca si celelate procesoare, si sa aleaga numai una dintre ele. Algoritmul pe baza caruia se ia o astfel de decizie este insa mai informat. Astfel, compilatorul poate folosi informatii obtinute in urma efectuarii profilului codului pentru a prezice ce cale va fi urmata. Profilul codului presupune rularea codului pentru cazuri generale de rulare si efectuarea de statistici despre caile cele mai des urmate. Apoi compilatorul va introduce prezicerile (facute pe baza profilului) in codul compilat, iar procesorul va actiona pe baza lor.