00A. [0p] OpenStack deployment

  • Avem nevoie de o masina virtuală a laboratorului. Vă rugăm urmăriți pagina aceasta pentru instrucțiuni, apoi reveniți. Pentru ultimele exercitii, unde va sunt solicitate doua instante, puteti colabora cu unul-doi colegi sau va puteti crea inca un VM! Intrebati asistentul!
  • Pentru a pregăti configurația de laborator, pe mașina virtuală (stația host) folosiți comenzile următoare din contul utilizatorului root de pe stația host (puteți da copy/paste la comenzi în terminal):
    root@host:~# update_lab --force
    root@host:~# start_lab lab6

Conturile de acces la mașina virtuală (stația host) sunt (username:parola):

  • root:student
  • student:student

În mod implicit folosiți contul root pentru conectare pe toate stațiile. Aveți nevoie de drepturi privilegiate pentru configurare. Folosiți contul student doar unde vi se cere explicit.

00B. [0p] Play With Docker

Încercați PlayWithDocker DOAR dacă nu a mers creată mașina virtuală la pasul anterior!

Play With Docker (PWD) este un mediu online dedicat învățării și testării Docker. Oferă mașini virtuale gratuit în limita a 4h/sesiune. Reprezintă un bun loc de început interacțiunea în lumea Docker și permite utilizatorilor să ruleze comenzile Docker fără a fi necesare instalări sau configurări suplimentare. Oferă experiența de a avea o mașină virtuală Alpine Linux gratuită în browser, unde puteți construi și rula containere Docker și chiar crea clustere.

Pentru a începe interacțiunea cu PWD utilizați linkul: https://labs.play-with-docker.com/. Vă puteți autentifica folosind contul vostru de Dockerhub: https://hub.docker.com/

În cazul în care nu aveți cont de DockerHub creați unul consultând manualul:Docker Hub Quickstart

Odată contul creat, urmați pașii: “Login” (with docker account) → “Start”.

Pentru început, adăugați o singură instanță așa cum se poate observa în imaginea atașată mai jos:

Este posibil să aveți probleme de afișaj dacă nu optați pentru opțiunea de “Maximized” a ferestrei browser-ului.

Odată lansată o instanță, va trebui să fiți direct conectati la ea. Interacțiunea făcându-se direct în consola atașată instanței creată anterior.

Instanța rulează pe o distributie de Alpine Linux, dedicată rulării Docker și a comenzilor de rețea din Linux (precum iptables).

Pentru a accesa public o aplicație care ruleaza în Play with Docker (PWD) este nevoie să folosiți portul expus. Astfel veți putea observa în exercițiile următoare pagina creată, similar ca în imaginea de mai jos:

Acest lucru este posibil deoarece PWD crează un tunel public ce permite expunerea portului afișat.

rl/labs/virt-docker/contents/00.txt · Last modified: 2023/11/05 10:52 by vlad_iulius.nastase
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0