Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

rl:info:resurse:vm-laborator [2022/01/12 12:53]
florin.stancu [OpenStack]
rl:info:resurse:vm-laborator [2023/11/14 14:49] (current)
florin.stancu
Line 3: Line 3:
 ===== OpenStack ===== ===== OpenStack =====
  
-Aveți opțiunea de a folosi [[http://​cloud.curs.pub.ro | cloud-ul facultății (OpenStack)]] pentru a rezolva temele / laboratoarele la RL.+Aveți opțiunea de a folosi [[http://​cloud.grid.pub.ro | cloud-ul facultății (OpenStack)]] pentru a rezolva temele / laboratoarele la RL.
  
-Pentru a porni o astfel de masină pentru prima dată, urmăriți tutorialul oficial de la [[https://​cloud.curs.pub.ro/​about/​tutorial-for-students/​ | această adresă]], cu următoarele puncte cheie / precizări:+Pentru a porni o astfel de masină pentru prima dată, urmăriți tutorialul oficial de la [[https://​cloud.curs.pub.ro/​about/​tutorial-for-students/​ | această adresă]] ​**ignorând punctul 1** (nu mai este necesar, conturile au fost deja create automat), cu următoarele puncte cheie / precizări:
  
     * Adăugați o pereche de chei privată-publică pe ''​fep.grid.pub.ro''​ (prin ssh) si copiați cheia publică pe OpenStack (folosind interfața web).     * Adăugați o pereche de chei privată-publică pe ''​fep.grid.pub.ro''​ (prin ssh) si copiați cheia publică pe OpenStack (folosind interfața web).
Line 12: Line 12:
     * Când creați instanța de mașină virtuală (în fereastra "​Launch instance"​),​ folosiți setările:     * Când creați instanța de mașină virtuală (în fereastra "​Launch instance"​),​ folosiți setările:
       * Dați un nume  specific instantei, folositi numele vostru si numarul laboratorului (e.g., "Iulia Florea Lab 8");       * Dați un nume  specific instantei, folositi numele vostru si numarul laboratorului (e.g., "Iulia Florea Lab 8");
-      * În meniul din stânga, la **Sources**,​ căutați ''​RL ​2020 v3''​ și apăsați pe săgeată sus pentru a o selecta;+      * În meniul din stânga, la **Sources**,​ căutați ''​RL ​2023 rev 1''​ și apăsați pe săgeată sus pentru a o selecta;
       * La **Flavor**, este suficient ''​m1.small'',​ nu aveți nevoie de mai multe procesoare sau memorie mare;       * La **Flavor**, este suficient ''​m1.small'',​ nu aveți nevoie de mai multe procesoare sau memorie mare;
       * La **Networks**,​ selectați ''​vlan9''​ și apăsați pe săgeata sus pentru a o seta;       * La **Networks**,​ selectați ''​vlan9''​ și apăsați pe săgeata sus pentru a o seta;
Line 28: Line 28:
          * **Atentie!!** IP-ul masinii virtuale se obtine din interfata grafică a [[https://​cloud.grid.pub.ro|OpenStack]].          * **Atentie!!** IP-ul masinii virtuale se obtine din interfata grafică a [[https://​cloud.grid.pub.ro|OpenStack]].
  
 +===== Local VM =====
  
 +Ca alternativă la OpenStack, puteți descărca o mașină virtuală locală pe care s-o rulați pe propriul PC. Pentru aceasta, trebuie să aveți un program hypervizor instalat (e.g., [[https://​www.vmware.com/​products/​workstation-player.html|VMware]],​ [[https://​www.virtualbox.org/​|VirtualBox]],​ [[https://​documentation.suse.com/​sles/​11-SP4/​html/​SLES-all/​cha-qemu-running.html|qemu+kvm]].
  
-===== Local VM =====+Imaginea mașinii virtuale pentru laboratorul de RL **(2023)** o puteți descărca [[https://​github.com/​cs-pub-ro/​RL-lab-vm/​releases|de la această adresă (GitHub Releases)]]. Vedeți mai jos considerente de rulare în funcție de hypervizorul ales.
  
-Puteți descărca și folosi local o mașină virtuală ​pe propriul PCPentru aceasta, trebuie să aveți VMware ​sau VirtualBox ​(merge și qemu pentru utilizatori avansați).+  * Va trebui să vă creați mașină virtuală ​nouă în programul dorit, apoi să adăugați un disk nou existent unde alegeți fișierul descărcat ''​RL_2023*.vmdk''​. 
 +  * Se recomandă utilizarea VMWare pentru o pregătire de cât mai ușoară a infrastructurii (VirtualBox are o ciudățenie la rețeaua NAT și nu e ușor să vă conectați prin SSH); 
 +  * Dacă, totuși, optați pentru VirtualBox, trebuie să aveți ​în vedere pașii suplimentari de mai jos pentru a o putea accesa prin ssh. 
 +<spoiler Detalii rulare masină virtuală prin VMware
 +  * [[https://​kb.vmware.com/​s/​article/​2010196|Urmați pașii de aici]]. 
 +  * După instalare: se recomandă folosirea unui terminal pe sistemul fizic și lucrul peste SSH în mașina virtuală ​(denumită ​și ''​host''​). În acest fel vom putea folosi copy-paste în terminal sau alte facilități. Pentru aceasta urmați pașii de mai jos: 
 +    * Autentificați-vă în consola mașinii virtuale (ecranul negrufolosind contul ''​root''​ cu parola ''​student''​. 
 +    * Aflați adresa IP a mașinii virtuale de pe interfața ''​eth0'':<​code bash> 
 +root@host:​~#​ ip a sh eth0 
 +</​code>​ 
 +    * De pe sistemul fizic, deschideți un terminal și realizați o sesiune SSH folosind:<​code bash> 
 +student@PC:​~$ ssh student@<​ADRESA_IP_MASINA>​ 
 +</​code>​unde ''<​ADRESA_IP_MASINA>''​ este adresa IP a mașinii virtuale așa cum ați obținut-o mai sus. 
 +    * Aaand that's it! 
 +</​spoiler>​
  
-Imaginea mașinii virtuale VMware folosită în laboratorul de RL **(2021)** o puteți descărca [[https://rl-checker.root.sx/share/RL_2021_VM.zip|de la această adresă]].+<spoiler Detalii rulare masină virtuală prin VirtualBox>​ 
 +  * [[https://osxdaily.com/2019/​08/​12/​open-vmdk-virtualbox/|Importați fișierul vmdk într-un VM proaspăt creat]]. 
 +  * //Încă nu o porniți, mai avem de făcut niște setări!//​ 
 +  * Dorim să folosim terminalul sistemului fizic și să lucrăm peste SSH cu mașina virtuală (denumită și ''​host''​). În acest fel vom putea folosi copy-paste în terminal sau alte facilități. Pentru aceasta urmați pașii: 
 +    * Vom adauga o regula de port forwarding pentru a putea accesa masina prin SSH de pe statia Host (daca nu intelegeti ce reprezinta port forwarding, va fi explicat mai jos :-D) 
 +    * Cu masina virtuala oprita deschidem **Settings -> Network -> Advanced -> Port Forwarding** si adaugam urmatoarea regula: 
 +    {{ :​rl:​labs:​port_forward_virtual_box.png?​600 | Port forwarding pentru acces SSH de pe Host }} 
 + 
 +    * De pe sistemul fizic, deschideți un terminal și realizați o sesiune SSH folosind:<​code bash> 
 +student@PC:​~$ ssh -p 10022 student@localhost 
 +</​code>​ 
 +</​spoiler>​
  
 <​note>​ <​note>​
-Deși în format VMware/​VBox, ​mașina virtuală ​ar trebui să fie compatibilă și cu alte hipervizoare ​(VirtualBox, KVM), însă va trebui ​să importați manual imaginea din fișierul ​''​.vmdk''​.+Conturile de acces la mașina virtuală ​locală (stația ''​host''​sunt (''​username:​parola''​):​ 
 +  * ''​student:​student''​ 
 +  * ''​root:​student''​ 
 +În mod implicit vă puteți conecta prin SSH doar folosind utilizatorul ''​student'',​ urmând ​să treceți la ''​root''​ folosind comanda ​''​sudo su''​.
 </​note>​ </​note>​
  
-<​hidden>​ 
-OLD: Puteți găsi mașina virtuală VMware folosită în laboratorul de RL la [[http://​repository.grid.pub.ro/​cs/​rl/​vm/​|această adresă]]. Pentru a accesa link-ul folosiți contul de pe cs.curs.pub.ro. 
-</​hidden>​ 
 ===== Topologie ===== ===== Topologie =====
  
Line 65: Line 92:
 </​code>​ </​code>​
   * Pentru a ieși din consola containerelor utilizați comanda "​exit"​.   * Pentru a ieși din consola containerelor utilizați comanda "​exit"​.
 +
 +
  
rl/info/resurse/vm-laborator.1641984807.txt.gz · Last modified: 2022/01/12 12:53 by florin.stancu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0