Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

rl:info:resurse:vm-laborator [2022/01/12 12:32]
florin.stancu
rl:info:resurse:vm-laborator [2022/11/15 23:51] (current)
florin.stancu upgrade to RL 2022 v2 :D
Line 3: Line 3:
 ===== OpenStack ===== ===== OpenStack =====
  
-Este recomandat să folosiți [[http://​cloud.curs.pub.ro | cloud-ul facultății]] (OpenStack) pentru a rezolva temele / laboratoarele la RL+Aveți opțiunea de a folosi ​[[http://​cloud.grid.pub.ro | cloud-ul facultății (OpenStack)]] pentru a rezolva temele / laboratoarele la RL.
-Pentru a porni o masină virtuală folosind această infrastructură,​ urmăriți tutorialul de la [[https://​cloud.curs.pub.ro/​about/​tutorial-for-students/​ | această adresă]].+
  
 +Pentru a porni o astfel de masină pentru prima dată, urmăriți tutorialul oficial de la [[https://​cloud.curs.pub.ro/​about/​tutorial-for-students/​ | această adresă]] **ignorând punctul 1** (nu mai este necesar, conturile au fost deja create automat), cu următoarele puncte cheie / precizări:
 +
 +    * Adăugați o pereche de chei privată-publică pe ''​fep.grid.pub.ro''​ (prin ssh) si copiați cheia publică pe OpenStack (folosind interfața web).
 +      * **Notabil:​** Acest pas trebuie să-l faceți o singură dată, cheia rămânând activă tot anul școlar (sau până la prima greșeală de ștergere accidentală a acesteia pe fep :D).
 +
 +    * Când creați instanța de mașină virtuală (în fereastra "​Launch instance"​),​ folosiți setările:
 +      * Dați un nume  specific instantei, folositi numele vostru si numarul laboratorului (e.g., "Iulia Florea Lab 8");
 +      * În meniul din stânga, la **Sources**,​ căutați ''​RL 2022 v2''​ și apăsați pe săgeată sus pentru a o selecta;
 +      * La **Flavor**, este suficient ''​m1.small'',​ nu aveți nevoie de mai multe procesoare sau memorie mare;
 +      * La **Networks**,​ selectați ''​vlan9''​ și apăsați pe săgeata sus pentru a o seta;
 +      * Acum puteti porni masina prin butonul **Launch Instance**!
 +
 +    * Odată pornit VM-ul, vă puteți conecta la el folosind pașii următori:
 +      - Conectați-vă prin ssh la ''​fep.grid.pub.ro'',​ apoi pe mașina virtuală proaspăt pornită prin IP-ul privat (''​10.9.x.x''​). Urmati pasii de mai jos:
 +      - De pe sistemul fizic, deschideti un terminal si realizati o sesiune SSH catre ''​fep.grid.pub.ro'':<​code bash>
 +student@mjolnir:​~$ ssh <user moodle>​@fep.grid.pub.ro
 +</​code>​
 +         * **Atentie!!** ''<​user moodle>''​ va fi înlocuit cu utilizatorul vostru!
 +      - Din terminalul ''​fep'',​ vă conectați mai departe la mașina voastră virtuală pe OpenStack:<​code bash>
 +[iulia.florea@fep7-1 ~]$ ssh -i ~/​.ssh/​openstack.key student@10.9.x.y
 +</​code>​
 +         * **Atentie!!** IP-ul masinii virtuale se obtine din interfata grafică a [[https://​cloud.grid.pub.ro|OpenStack]].
 +
 +
 +
 +<​hidden>​
 ===== Local VM ===== ===== Local VM =====
  
-Puteți descărca ​și folosi local o mașină virtuală pe propriul PC. Pentru aceasta, trebuie să aveți VMware ​sau VirtualBox ​(merge și qemu pentru ​utilizatori ​avansați).+Ca alternativă la OpenStack, puteți descărca o mașină virtuală ​locală pe care s-o rulați ​pe propriul PC. Pentru aceasta, trebuie să aveți ​un program hypervizor instalat (e.g., [[https://​vmware.pub.ro/​|VMware]] (avețlicență Pro de student), [[https://​www.virtualbox.org/​|VirtualBox]],​ [[https://​documentation.suse.com/​sles/​11-SP4/​html/​SLES-all/​cha-qemu-running.html|qemu+kvm]] (pentru avansați)
 +  * Se recomandă utilizarea VMWare pentru o pregătire de cât mai ușoară a infrastructurii;​ după instalare, deschideți fișierul ''​RL_2021.vmx''​ și ar trebui să meargă pornită; 
 +  * Dacă, totuși, optați pentru VirtualBox, trebuie să aveți în vedere pașii suplimentari de mai jos pentru a o putea accesa prin ssh.
  
-Imaginea mașinii virtuale ​VMware folosită în laboratorul de RL **(2021)** o puteți descărca [[https://​rl-checker.root.sx/​share/​RL_2021_VM.zip|de la această adresă]].+Imaginea mașinii virtuale ​pentru ​laboratorul de RL **(2021)** o puteți descărca [[https://​rl-checker.root.sx/​share/​RL_2021_VM.zip|de la această adresă]] ​(''​1.3GB''​ arhiva, ''​4GB''​ dezarhivată). Vedeți mai jos considerente de rulare în funcție de hypervizorul ales. 
 + 
 +<spoiler Detalii rulare masină virtuală prin VMware>​ 
 +  * Deschideți VMware și importați mașina virtuală (fișierul ''​RL_2021.vmx''​). 
 +  * Se recomandă folosirea unui terminal pe sistemul fizic și lucrul peste SSH în mașina virtuală (denumită și ''​host''​). În acest fel vom putea folosi copy-paste în terminal sau alte facilități. Pentru aceasta urmați pașii de mai jos: 
 +    * Autentificați-vă în consola mașinii virtuale (ecranul negru) folosind contul ''​root''​ cu parola ''​student''​. 
 +    * Aflați adresa IP a mașinii virtuale de pe interfața ''​eth0'':<​code bash> 
 +root@host:​~#​ ip a sh eth0 
 +</​code>​ 
 +    * De pe sistemul fizic, deschideți un terminal și realizați o sesiune SSH folosind:<​code bash> 
 +student@mjolnir:​~$ ssh student@<​ADRESA_IP_MASINA>​ 
 +</​code>​unde ''<​ADRESA_IP_MASINA>''​ este adresa IP a mașinii virtuale așa cum ați obținut-o mai sus. 
 +    * Aaand that's it! 
 +</​spoiler>​ 
 + 
 +<spoiler Detalii rulare masină virtuală prin VirtualBox>​ 
 +  * Deschideți VirtualBox și importați mașina virtuală (fișierul ''​RL_2021.vbox''​). 
 +  * //Încă nu o porniți, mai avem de făcut niște setări!//​ 
 +  * Dorim să folosim terminalul sistemului fizic și să lucrăm peste SSH cu mașina virtuală (denumită și ''​host''​). În acest fel vom putea folosi copy-paste în terminal sau alte facilități. Pentru aceasta urmați pașii: 
 +    * Vom adauga o regula de port forwarding pentru a putea accesa masina prin SSH de pe statia Host (daca nu intelegeti ce reprezinta port forwarding, va fi explicat mai jos :-D) 
 +    * Cu masina virtuala oprita deschidem **Settings -> Network -> Advanced -> Port Forwarding** si adaugam urmatoarea regula: 
 +    {{ :​rl:​labs:​port_forward_virtual_box.png?​600 | Port forwarding pentru acces SSH de pe Host }} 
 + 
 +    * De pe sistemul fizic, deschideți un terminal și realizați o sesiune SSH folosind:<​code bash> 
 +student@mjolnir:​~$ ssh -p 10022 student@localhost 
 +</​code>​ 
 +</​spoiler>​
  
 <​note>​ <​note>​
-Deși în format VMware/​VBox, ​mașina virtuală ​ar trebui să fie compatibilă și cu alte hipervizoare ​(VirtualBox, KVM), însă va trebui ​să importați manual imaginea din fișierul ​''​.vmdk''​.+Conturile de acces la mașina virtuală ​locală (stația ''​host''​sunt (''​username:​parola''​):​ 
 +  * ''​student:​student''​ 
 +  * ''​root:​student''​ 
 +În mod implicit vă puteți conecta prin SSH doar folosind utilizatorul ''​student'',​ urmând ​să treceți la ''​root''​ folosind comanda ​''​sudo su''​.
 </​note>​ </​note>​
  
-<​hidden>​ 
-OLD: Puteți găsi mașina virtuală VMware folosită în laboratorul de RL la [[http://​repository.grid.pub.ro/​cs/​rl/​vm/​|această adresă]]. Pentru a accesa link-ul folosiți contul de pe cs.curs.pub.ro. 
 </​hidden>​ </​hidden>​
 ===== Topologie ===== ===== Topologie =====
rl/info/resurse/vm-laborator.1641983535.txt.gz · Last modified: 2022/01/12 12:32 by florin.stancu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0