Door locking system

Student: Barbu Alexandra Manuela

Grupa: 334CC

Introducere

Prezentarea pe scurt a proiectului:

Proiectul constă în implementarea unui sistem de închidere și deschidere a ușii, acțiune controlată prin comenzi vocale. Mecanismul de închidere/deschidere oferă oamenilor securitate și posibilitatea de supraveghere prin intermediul furnizării de mesaje către proprietar atunci când sunt introduse comenzi vocale incorecte.

De ce este necesar un astfel de sistem?

Procesul de închidere/deschidere este destul de dificil atunci când deții multe chei, iar posibilitatea de pierdere sau furt este ridicată. Un exemplu din viața de zi cu zi îl reprezintă sosirea la camin cu bagajul imens și sacoșele de mâncare de la mama, moment în care gestionarea unei chei nu este tocmai cea mai placută acțiune. De asemenea, pentru persoanele cu dizabilități la nivelul membrelor superioare, acest mecanism este întocmai prielnic.

Descriere generală

Sistemul acționează zăvorul prin rostirea comenzilor “Deschide ușa” și “Închide ușa”, cu ajutorul actuatorului. Modulul Bluetooth HC-05, conectat la pinii plăcuței Arduino, este cel care realizează conexiunea cu telefonul, respectiv utilizatorul, prin care vor fi receptate comenzile. Rostirea altor comenzi decât cele de cod acceptate sau rostirea parțială va avea ca urmare anunțarea proprietarului printr-un SMS cu ajutorul modulului GPRS GSM.

Schemă bloc

Hardware Design

Listă componente:
Arduino UNO R3 ATM328p
Modul BLUETOOTH HC-05
Modul GPRS GSM QUAD-BAND SIM800L
4 Relee(12 V)
2 Tranzistoare BD139 NPN
Actuator închidere centralizată
2 Rezistențe 2.2k
Fire
Adaptor 12V

Schema electrica

Software

Descrierea codului aplicaţiei (firmware):

 • mediu de dezvoltare: Arduino IDE 2.1.0
 • librării: SoftwareSerial.h
 • aplicatii: Arduino Bluetooth Control - pentru transmiterea comenzilor vocale

Sistemul primeste comenzi de la dispozitiv conectat prin Bluetooth, prin intermediul aplicatiei si actioneaza asupra pinilor 11 si 12 pentru a bloca si debloca sistemul. Daca exista date disponibile pe portul serial, se adauga la variabila 'voice', iar in cazul in care are o lungime mai mare decat 0(semn ca s-a primit o comanda vocala) incepe verificarea comenzilor.

Daca s-a primit comanda “deschide usa” este setat pe HIGH pinul unlockPin, iar dupa o secunda este setat la loc pe LOW. Aidoma pentru comanda “inchide usa”, dar se actioneaza asupra pinului lockPin.

Daca comanda vocala nu corespunde niciunei comenzi predefinite, se va initializa modulul GSM si se va trimite un mesaj catre proprietar. In loop este apelata functia updateSerial() care asteapta incontinuu input de la serial monitor.

 1. mySerial.println(“AT”): verifica comunicarea cu modulul GSM
 2. mySerial.println(“AT+CMGF=1”): seteaza modul de mesaj text(SMS) al modulului
 3. mySerial.println(“AT+CMGS=\”\””): pregateste modulul pentru trimiterea unui mesaj text la numarul specificat

Rezultate Obţinute


Concluzii

Sunt de parere ca proiectul a atins obiectivele pe care mi le-am setat. Cea mai dificila parte a fost decizia de a taia si a inversa niste fire, decizie ce putea sa duca la un final dezastruos, dar totusi a dus la functionarea corecta a proiectului. Pe langa functionalitatile proiectului, consider ca am capatat mult mai multa experienta atat cu mediul de dezvoltare Arduino, cat si cu procesul de lipire a firelor 8-)

Download

Arhiva cod:

Video proiect

Jurnal

 1. 20.04.2023 - Stabilirea temei proiectului
 2. 28.04.2023 - Comandarea componentelor
 3. 07.05.2023 - Completare milestone 1
 4. 20.05.2023 - Adaugare schema electrica
 5. 28.05.2023 - Adaugare parte software(arhiva cod)

Bibliografie/Resurse

Resurse Software

 1. gestionare relee:
https://www.delcity.net/documents/automotive_relay_diagram.jsp 
https://www.the12volt.com/relays/relaydiagram3.html

Export to PDF

pm/prj2023/ndrogeanu/door-locking-system.txt · Last modified: 2023/05/30 17:14 by alexandra.barbu0111
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0