Ghid realizare plăcuțe cablate pentru montaje (clorură ferică)

Acest ghid nu este pentru cei care invata sa lipeasca o placuta pentru prima oara, ci pentru cei interesati despre cum se pot realiza placute ce contin cablaje dificil de realizat pe placute de dezvoltare sau pur si simplu doresc ca placuta lor sa arate cat mai bine. In cadrul proiectului de PM nu se puncteaza suplimentar realizarea unei placute in clorura ferica fata de o placuta de dezvoltare.

1. Materiale necesare

Pentru a putea realiza placute cablate, pentru diverse montaje, aveti nevoie de urmatoarele echipamente si consumabile:

  • Imprimanta laser, pentru imprimarea cablajului pe foaia lucioasa sau PnP
  • Foarfeca
  • Fier de calcat, pentru imprimarea cablajului de pe foaie pe placuta
  • Mini-bormasina (pentru burghie de 0.9-1mm)
  • Cablaj textolit
  • Foaie A4 lucioasa (sau folie PnP), pentru imprimarea cablajului
  • Clorura ferica, pentru corodarea placutei
  • Diluant (sau acetona), pentru curatarea tonerului de pe placuta

2. Proiectarea cablajului

Prima faza o reprezinta proiectarea cablajului ce il doriti realizat, pornind eventual de la schema electronica a montajului. Proiectarea o puteti face in orice program ce va ajuta in realizarea unui PCB (Printed Circuit Board). (ex Eagle, OrCad etc).

Cablajul plăcuței pentru 2011 va fi publicat pe pagina Cablaj imprimat 2011.

3. Imprimarea cablajului

Veti folosi metoda transfer de toner pentru a fixa “imaginea” cablajului vostru pe laminatul de cupru.

Dupa ce ati realizat cablajul, sau l-ati descarcat, il veti imprima pe o coala A4 lucioasa (ceva mai groasa decat o coala A4 obisnuta de xerox), hartie fotografica (atentie, nu toate tipurile de hartie foto merg; noi am avut rezultate foarte bune cu hartia foto A4 marca proprie de la magazinele Real) sau pe o folie Press'n'Peel (cel mai scump, dar are rezultatele cele mai bune), cu ajutorul unei imprimante LASER (ATENTIE! imprimanta trebuie sa fie LASER si sa foloseasca toner, imprimantele INKJET NU sunt bune). Daca alegeti varianta cu folie Press'n'Peel atunci o puteti cumpara de la magazinele specializate, ca de exemplu Virtual Electronic de pe Maica Domului (o statie cu tramvaiul 16 de la Lizeanu spre Lacul Tei).

Taiati placa de textolit la dimensiunea dorita si curatati partea de cupru cu un glaspapir fin ca sa inlaturati orice urma de murdarie sau grasime. Pentru asta e foarte bine daca puteti s-o si curatati cu un tampon de vata imbibat in diluant sau acetona. Dupa ce ati printat mai multe imagini ale cablajului pe aceeasi foaie, taiati cu o foarfeca pe contur si aplicati “aptibildul” pe partea cu cupru a placii de textolit.

Calcati cu fierul incalzit la maxim placa si hartia pana cand tonerul adera la cupru. Aceasta parte este si cea mai delicata si s-ar putea sa nu va iasa din prima. Ca sa va iasa bine trebuie sa apasati destul de bine pe fierul de calcat, sa aveti grija ca hartia sa nu se miste de pe placa, odata ce-ati dat cu fierul peste ea (altfel va ies trasee duble sau miscate) si sa nu va ardeti degetele :).

Dupa ce ati calcat cablajul, nu dezlipiti imediat hartia de placa de textolit, lasati-o sa se raceasca. Cea mai buna metoda este sa puneti placa sub un jet de apa rece si sa lasati hartia sa se inmoaie. Curatati hartia si daca totul a mers bine, ar trebui sa aveti pe cupru traseele imprimate.

Gasiti mai jos cateva imagini exemplificative :

4. Corodarea placutei

Pentru inceput turnati clorura ferica intr-un vas si apoi placa la corodat in acel vas. Aveti grija ca intreaga suprafata a placii sa fie scufundata in clorura ferica. Lasati sa se corodeze aproximativ 20 de minute, dar verificati progresul din 5 in 5 minute. Corodarea se face mai repede daca solutia de clorura ferica este incalzita in prealabil . Aveti grija cu clorura ferica pentru ca pateaza foarte tare, uneori iremediabil orice material textil. Nu va temeti sa bagati mainile in solutie, nu corodeaza decat cuprul, nu si mainile voastre. Totusi, NU INGERATI solutia - este toxica. Aveti grija sa nu va intre in ochi.

Dupa ce s-a corodat, spalati placuta cu multa apa si sapun apoi stergeti-o si indepartati tonerul cu un tampon imbibat in diluant sau acetona.

Dupa folosire, stocati solutia de clorura ferica intr-o sticla de plastic si etichetati-o. Solutia poate fi folosita de cateva zeci de ori inainte sa devina inutilizabila. Daca doriti s-o aruncati, diluati-o intai in 10 parti apa si apoi aruncati-o la canalizare.

5. Prelungirea duratei de viata a placutei (pas intermediar)

Daca vreti sa va protejati cablajul de la coroziune, deoarece cuprul se oxideaza in timp datorita interactiunii aerului, puteti sa acoperiti traseele cu un strat de fludor, cu ajutorul letconului. Puteti observa acest lucru pe placutele din laborator.

Puteti sa folositi si o solutie de stanare chimica pentru acest procedeu.

6. Finalizarea placutei

In ultima parte va trebui sa dati gauri in placa voastra acolo unde aveti nevoie, cu o mini-bormasina (sau o bormasina obisnuita dar cu mandrina mica). Pentru cele mai multe gauri puteti folosi un burghiu de 0.9mm, depinde de ce componente aveti pe cablajul vostru. Dupa ce ati dat toate gaurile fixati si lipiti componentele la locurile lor. In ultima parte testati cu ajutorul multimetrului continuitatea traseelor si functionalitatea montajului.

7. Tutoriale Externe

pm/tutorial/corodat.txt · Last modified: 2020/02/14 00:57 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0