Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

pm:prj2023:ncaroi:self-balanced-robot [2023/05/28 00:04]
radu_stefan.zamfir [Descriere generală]
pm:prj2023:ncaroi:self-balanced-robot [2023/05/30 01:11] (current)
radu_stefan.zamfir [Jurnal]
Line 67: Line 67:
  
 === 3. PID === === 3. PID ===
-Se foloseste algoritmul PID pentru a determina viteza servomotoarelor in functie de datele de la giroscop.+Se foloseste algoritmul PID (Proportional-Integral-Derivative) ​pentru a determina viteza servomotoarelor in functie de datele de la giroscop
 +Se primeste un input (in acest caz, unghiul dat de giroscop), un ideal (unghiul de echilibru al robotului) si rezulta un output din algortimul de PID control, folosind 3 valori ce trebuie tunate unic pentru fiecare robot: 
 + 
 +__Proportional__:​ se calculeaza un output de viteza in functie de eroarea curenta fata de ideal. 
 + 
 +__Integral__:​ In functie de magnitudiea si durata erorii, se calculeaza acceleratia. 
 + 
 +__Derivative__:​ In functie de rata de schimbare a erorii se mai influenteaza viteza motoarelor.
  
 <note tip> <note tip>
-O foarte mare parte a timpului a fost consumat facand fine-tuning pe valorile acestui sistem. Acesta foloseste 3 variabile (Kp, Ki, Kd), care reprezinta niste integrale si derivate pe care nu le-am inteles prea bine, care depind foarte mult de specificatii gen greutatea robotului, diametrul rotilor etc, care se pot afla doar prin trial and error pentru ca robotul sa se balanseze bine.+O foarte mare parte a timpului a fost consumat facand fine-tuning pe valorile acestui sistem. Acesta foloseste ​aceste ​3 variabile ​de mai sus (Kp, Ki, Kd), care depind foarte mult de specificatii gen greutatea robotului, diametrul rotilor etc, care se pot afla doar prin trial and error pentru ca robotul sa se balanseze bine.
 </​note>​ </​note>​
 ===== Rezultate Obţinute ===== ===== Rezultate Obţinute =====
  
-<note tip> +Un robot nu foarte precis. Acesta are nevoie de sprijin din partea userului, din cauza unor caracteristici atat software cat si hardware: 
-Care au fost rezultatele obţinute în urma realizării proiectului vostru. +- motoare nu destul de puternice 
-</​note>​+- neacuratati hardware din modul cum a fost construit, atat pentru directia imperfecta a motoarelor, cat si a centrului de greutate pozitionat mult in fata robotului 
 +- calibrare a constantelor pentru PID imprecise
  
 +[[https://​imgur.com/​a/​N18VPaD|Videouri exemplu]]
 ===== Concluzii ===== ===== Concluzii =====
  
-===== Download =====+Personal, a fost o provocare sa construiesc acest robot cu resurse minime cat sa fie stabil si cat de cat ok.
  
-<note warning>​ +Insa, obiectiv si de departe, partea cea mai dificila dar si cea mai importanta a acestui proiect ​este __calibrarea__.
-O arhivă (sau mai multe dacă este cazul) cu fişierele obţinute în urma realizării proiectului:​ surse, scheme, etc. Un fişier README, un ChangeLog, un script de compilare şi copiere automată pe uC crează întotdeauna o impresie bună ;-).+
  
-Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea ​**Add Images or other files**. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul **:​pm:​prj20??:​c?​** sau **:​pm:​prj20??:​c?:​nume_student** (dacă este cazul). **Exemplu:​** Dumitru Alin331CC -> **:​pm:​prj2009:​cc:​dumitru_alin**. +Cele trei constante, ​**Kp** = Proportional gain, **Ki** = Integral gain si **Kd** = Derivative gainsunt foarte variabile in functie de fiecare robot si de specificatiile acestuia, cum ar fi greutatea, diametrul rotilor, puterea motoarelor, cat de des se primesc date de la senzor.
-</​note>​+
  
-===== Jurnal =====+Aceste constante sunt extrem de dificil de calculat de mana sau cu vreun tool online, astfel incat pentru controllere PID in aproape toate cazurile se foloseste metoda "Trial and error"​. Am subestimat cat timp imi va lua acest lucru si nu am ajuns sa ajung la rezultate ideale. Un alt motiv pentru aceasta concluzie este si ca nu am gasit motoare potrivite, iar servomotoarele mele hackuite cat sa fie continue nu au destula putere cat sa permita robotului sa raspunda la erori mari.
  
-<note tip> +Totusi, pot spune ca pentru un astfel ​de robot, daca se doreste ajungerea la niste rezultate multumitoare,​ se pot petrece lejer cateva saptamani doar pe calibrarea parametrilor de mai sus. A fost un proces foarte interesant, foarte frustrant si foarte rewarding (nu in acelasi timp). As recomanda oricui sa parcurga un astfel ​de proiect. 
-Puteți avea și o secțiune ​de jurnal în care să poată urmări asistentul ​de proiect ​progresul proiectului+===== Download ===== 
-</​note>​+ 
 +{{:​pm:​prj2023:​ncaroi:​selfbalancingrobot_raduzamfir.zip|Arhiva pentru software}}
  
 ===== Bibliografie/​Resurse ===== ===== Bibliografie/​Resurse =====
pm/prj2023/ncaroi/self-balanced-robot.1685221488.txt.gz · Last modified: 2023/05/28 00:04 by radu_stefan.zamfir
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0