Pian digital - Vlaicu Vlad

Introducere

⠀⠀Prezentarea proiectului nostru constă într-un pian digital inovator, care oferă posibilitatea de a produce sunete muzicale prin apăsarea butoanelor corespunzătoare. Acesta este echipat cu un ecran LCD și alte butoane pentru a seta diverse metronoame și ritmuri.

⠀⠀Scopul principal al proiectului nostru este de a oferi o alternativă modernă și ușor de utilizat la pianul tradițional. Dorim să aducem muzica în viața oamenilor, indiferent de nivelul lor de experiență în muzică sau de spațiul disponibil pentru un pian convențional.

⠀⠀Ideea noastră a pornit de la dorința de a face muzica mai accesibilă și mai distractivă. Am observat că mulți oameni ar dori să învețe să cânte la pian, dar se simt descurajați de complexitatea și costul unui pian tradițional. Am vrut să oferim o soluție inovatoare și portabilă, care să permită oamenilor să se bucure de experiența de a cânta la pian fără constrângerile obișnuite.

⠀⠀Credem că proiectul nostru este util pentru alții și pentru noi în mai multe feluri. Pentru începători, pianul digital oferă un mod intuitiv și accesibil de a învăța și de a se familiariza cu muzica și tehnica pianistică. Pentru muzicieni experimentați, este o opțiune practică și portabilă pentru a-și exersa și a compune muzică. În plus, piano digital oferă o gamă variată de sunete și opțiuni de ritm, permițându-le utilizatorilor să-și exploreze creativitatea și să experimenteze cu diferite stiluri muzicale.

⠀⠀Pentru noi, acest proiect reprezintă o oportunitate de a aduce inovația în lumea muzicii și de a contribui la pasiunea oamenilor pentru acest domeniu. Ne bucurăm să aducem un instrument muzical versatil și accesibil în viețile oamenilor și să îi inspirăm să exploreze și să se exprime prin muzică.

Schema bloc

Lista piese

  • 2 placi Arduino
  • interfata I2C LCD 1602
  • ecran LCD 1602
  • 2 buzzers
  • 2 potentiometre
  • 10 butoane

Schema electrica

Componenta software

A fost implementat protocolul I2C intre cele doua placi Arduino, placa Slave primeste inputul de la butoane si transmite mai departe catre placa Master unde se afla logica principala a automatului

Mod de functionare: placa Slave primeste input de la utilizator. Daca utilizatorul apasa pe butoanele destinate clapelor de pian, atunci placa va emite sunetul corespunzator. Daca utilizatorul apasa pe butoanele de comanda, comanda respectiva este pastrata pana cand va fi ceruta de placuta Master. Placa Master cere comenzi de la placa Slave. Cu aceste comenzi, utilizatorul poate naviga prin meniul cu ritmuri de unde poate selecta un anumit ritm folosind butoanele de BACK si NEXT. Acest lucru este realizat ci ajutorul LCD-ului care afiseaza itemul curent din meniu. Cand utilizatorul apasa PLAY, functia pentru ritmul respectiv este apelata, iar placa Master emite notele respective prin Speakerul sau. Daca utilizatorul alege sa apese din nou butonul PLAY, functia se va opri, iar utilizatorul va reveni in meniul cu ritmuri. Daca utilizatorul alege sa apese butoanele de BACK sau NEXT, atunci tempo-ul ritmului va incetini sau va accelera. Totodata in momentul apelarii functiei metronome, timer-ul va inregistra un nou punct de start, iar daca utilizatorul nu va opri metronomul in timpul alocat, acesta se va opri de unul singur, iar programul se va intoarce la meniul de selectie a ritmurilor. Pentru a demonstra aceasta functionalitate, timul alocat a fost setat pentru 10 secunde.

Laboratoarele utilizate pentru acest proiect sunt Laboratorul 0, Laboratorul 3 si Laboratorul 6

Bibliotecile utilizate sunt LiquidCrystal_I2C.h si Tone.h care pot fi regasite in Marketplace al IDE-ului de Arduino Script Files can be found here

Download

Bibliografie

pm/prj2023/fstancu/digitalpiano.txt · Last modified: 2023/05/30 08:28 by vlad_gabriel.vlaicu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0