Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

pm:prj2023:apredescu:robotichand [2023/05/07 17:26]
tudor_ioan.caloian
pm:prj2023:apredescu:robotichand [2023/05/30 07:13] (current)
tudor_ioan.caloian
Line 2: Line 2:
 ===== Introducere ===== ===== Introducere =====
  
-Proiectul este reprezentat de o mana robotica ce este controlata de la distanta printr-o manusa.+Proiectul este reprezentat de o mana robotica ce este controlata de la distanta ​folosind protocolul I2c, printr-o manusa.
 Scopul lui este de a apuca lucruri de diferite dimensiuni, materiale si forme. ​ Scopul lui este de a apuca lucruri de diferite dimensiuni, materiale si forme. ​
-Ideea a plecat de filmele cu Iron Man pe care le-am vazut ^_^.+Ideea a plecat de la filmele cu Iron Man pe care le-am vazut ^_^.
 Poate fi foarte util in domeniul medical, in chirurgie, in explorari spatiale (pentru a lua chestii de la distanta din spatiu) sau in domeniul industrial. Poate fi foarte util in domeniul medical, in chirurgie, in explorari spatiale (pentru a lua chestii de la distanta din spatiu) sau in domeniul industrial.
 ===== Descriere generală ===== ===== Descriere generală =====
  
-Componente: ​ +Componente:
-2 X Arduino Uno  +
-2 X NRF24 +
-5 X Servomotors +
-5 X Mini Breadboard +
-5 X Flex Sensors +
-5 X 10k ohm resistors+
  
-1. Arduino Uno: Arduino Uno este o placă de dezvoltare bazată pe un microcontroler ATmega328P.  +  -  ​Arduino Uno: Arduino Uno este o placă de dezvoltare bazată pe un microcontroler ATmega328P. 
-2NRF24NRF24 este un modul de comunicare ​fără ​fir care operează pe banda de frecvență de 2,4 GHzAcesta permite comunicarea între diferite ​dispozitive ​utilizând cipul nRF24L01+ de la Nordic Semiconductor. Modulul NRF24 oferă o comunicare fără fir fiabilă ​și consum redus de energie, fiind potrivit pentru proiecte care implică control la distanță, rețele de senzori și transmiterea ​de date.+  ​- ​ Servomotoare:​ Servomotoarele sunt actuatori mici care permit controlul precis al poziției unghiulare sau liniare. 
 +  -  Mini BreadboardO mini breadboard ​este o placă ​de prototipare utilizată pentru conectarea și testarea componentelor electronice ​fără ​a fi nevoie ​de sudare 
 +  -  Senzori Flexibili: Senzorii flexibili sunt dispozitive ​rezistive flexibile care își modifică rezistența în funcție de gradul ​de îndoire sau flexare pe care îl experimentează.  
 +  -  Rezistoare de 10k ohmi: Rezistoarele sunt componente electronice pasive care restricționează fluxul curentului electric într-un circuit
  
-3. Servomotoare:​ Servomotoarele sunt actuatori mici care permit controlul precis al poziției unghiulare sau liniare. 
  
-4Mini Breadboard: ​mini breadboard este o placă ​de prototipare ​utilizată pentru ​conectarea ​și testarea componentelor electronice fără a fi nevoie de sudare+Pentru a construi această mână robotică, se vor folosi două plăci Arduino Uno. O placă ​Arduino Uno va fi utilizată pentru ​a controla mănușa, în timp ce cealaltă va controla mâna robotică propriu-zisă. Cele două plăci Arduino Uno vor comunica între ele folosind modulele NRF24, care oferă o conexiune wireless fiabilă și rapidă.
  
-5. Senzori Flexibili: Senzorii ​flexibili ​sunt dispozitive rezistive flexibile care își modifică rezistența în funcție ​de gradul de îndoire sau flexare pe care îl experimentează. +Mănușa va fi echipată cu cinci senzori ​flexibili, câte unul pentru fiecare deget. Acești senzori detectează mișcarea degetelor ​și transmit datele către placa Arduino Uno de control. Fiecare senzor flexibil va fi conectat la o mini breadboard, unde veți utiliza rezistoare de 10k ohmi pentru ​crea un divizor ​de tensiune și a măsura în mod precis flexibilitatea fiecărui deget.
  
-6. Rezistoare de 10k ohmi: Rezistoarele ​sunt componente electronice pasive ​care restricționează fluxul curentului electric într-un circuit+Pe partea mâinii robotice, ​sunt cinci servomotoare ​care vor acționa degetele. Acestea vor fi controlate de a doua placă Arduino Uno prin intermediul unor cabluri și conexiuni. Fiecare servomotor va fi asociat cu un deget și va fi programat pentru a se mișca în funcție de semnalele primite de la mănușa controlată de utilizator.
  
 +Pentru a controla mâna robotică, utilizatorul va purta mănușa specială și va mișca degetele. Senzorii flexibili de pe mănușă vor detecta aceste mișcări și vor transmite semnalele către placa Arduino Uno de control. Aceasta va procesa semnalele și le va transmite prin Protocolul I2C către placa Arduino Uno de pe mâna robotică. Placa Arduino Uno de pe mâna robotică va primi semnalele și va controla servomotoarele corespunzătoare,​ astfel încât degetele mâinii robotice să se miște în acord cu mișcările utilizatorului.
 +
 +Prin intermediul acestei soluții wireless, mâna robotică va putea replica mișcările mâinii utilizatorului într-un mod precis și controlat. ​
 +
 +{{:​pm:​prj2023:​apredescu:​pm_schema.png?​200|}}
  
 ===== Hardware Design ===== ===== Hardware Design =====
 +
 +  * 2 X Arduino Uno 
 +  * 5 X Servomotors
 +  * 2 X Mini Breadboard
 +  * 5 X Homemade Flex Sensors
 +  * 5 X 10k ohm resistors
 +
 +Hand:
 +
 +{{:​pm:​prj2023:​apredescu:​fs6qmjdjest1u0f_1_.jpeg?​200|}}
 +
 +Glove:
 +
 +{{:​pm:​prj2023:​apredescu:​fv2cnayjest1u0j_1_.jpeg?​200|}}
  
 <note tip> <note tip>
Line 40: Line 55:
 ===== Software Design ===== ===== Software Design =====
  
 +Am folosit protocolul I2C pentru a transmite informatiile intre placutele arduino. 
 +In functie de valorile obtinute de senzorii de flexare am modificat unghiul servomotoarelor.
 <note tip> <note tip>
 Descrierea codului aplicaţiei (firmware): Descrierea codului aplicaţiei (firmware):
Line 50: Line 66:
  
 ===== Rezultate Obţinute ===== ===== Rezultate Obţinute =====
 +Initial voiam sa folosesc senzori nrf24 pentru a conecta wireless placutele, dar mi s-au ars :(, asa ca am folosit pana la urma protocolul I2C.
  
 +{{:​pm:​prj2023:​apredescu:​whatsapp_image_2023-05-30_at_07.05.14.jpeg?​300|}}
 <note tip> <note tip>
 Care au fost rezultatele obţinute în urma realizării proiectului vostru. Care au fost rezultatele obţinute în urma realizării proiectului vostru.
pm/prj2023/apredescu/robotichand.1683469562.txt.gz · Last modified: 2023/05/07 17:26 by tudor_ioan.caloian
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0