Nume: Georgescu Mara Ioana
E-mail: mara.georgescu@stud.acs.upb.ro
Proiectul meu reprezinta un pian electric care isi poate schimba octavele, are semitonuri (diez/bemol), poate controla volumul si durata sunetelor si poate salva melodia pe MicroSD.
Scopul sau este redarea notelor muzicale cat mai realist si realizarea de partituri simple.
Ideea proiectului a venit in timpul laboratorului de PM, atunci cand ne-a fost prezentata functia tone() din biblioteca de Arduino. Fiind pasionata de instrumente muzicale, in special de pian, mi-a venit ideea sa utilizez in proiect aceasta functie si sa creez un pian electric care are functionalitatile stiute de mine.
Consider ca este util acest proiect din doua motive: primul motiv este faptul ca implementarea unui pian electric presupune insusirea unor concepte de PM si lucrul cu componente pe placa Arduino; al doilea motiv este faptul ca rezultatul proiectului reprezinta un instrument muzical electric, foarte usor de utilizat.
Utilizatorul se foloseste de 8 push-butoane pentru redarea notelor muzicale de la do la do (octava superioara). La inceput, utilizatorul va utiliza octava centrala (by default), insa ulterior, acesta poate modifica octava, apasand un push buton care toggle-eaza intre octave.
Utilizatorul se foloseste de cele doua potentiometre pentru a regla volumul sunetului si durata sunetului, acesta din urma imitand functionalitatile unei pedale de pian. Butonul pentru activarea semitonurilor va permite notelor muzicale sa acceseze, dupa caz, nota cu diez sau cu bemol.
In cele din urma, melodia poate fi salvata persistent pe card MicroSD si redata ulterior. Apasand butonul de citire de pe MicroSD, se va putea asculta si, ulterior, sterge cantecul retinut pana in acel moment pe MicroSD.
Toate componentele au fost comandate de pe Ardushop.
Mediul de dezvoltare folosit este Arduino IDE.
Pentru partea de testing, utilizez Autodesk Tinkercad.
Pentru citire/scriere MicroSD, am inclus biblioteca <SD.h>.
Descriere implementare:
Functionalitatea pianului:
Toate functionalitatile descrise la inceput au fost implementate. Pentru mai multe detalii, am creat un filmulet cu proiectul meu:
Proiectul a iesit asa cum mi-am dorit si chiar simt ca acest proiect ma reprezinta. Nu m-am gandit niciodata ca o sa mai am ocazia sa imi folosesc cunostintele legate de teoria muzicala, mai ales intr-un proiect cu Arduino. De cand ne-a fost prezentata la laborator functia tone am stiut ca aceasta va fi tema proiectului meu, si cel mai mult ma bucur ca am primit sugestia de a citi/scrie pe MicroSD, deoarece pot reda propriile mele cantece. Pot spune ca “Ceata lui pitigoi” sau “Cantecul Gamei” nu au sunat niciodata mai interesant. Acest proiect m-a ajutat foarte mult sa inteleg notiunile prezentate la laborator, mai ales cele de SPI si ADC, dar si cele de GPIO si PWM.
31.03.2021 Comanda cu: placa Arduino, breadboard, fire tata-tata, cablu usb.
20.04.2021 Comanda cu: fire mama-tata, push-butoane, potentiometre, buzzer pasiv, card microsd, adaptor microsd, rezistor.
21.04.2021 Implementare Tinkercad pian doar cu 8 butoane si buzzer
22.04.2021 Implementare fizic pian cu 8 butoane si buzzer
23.04.2021 Adaugare potentiometre pentru volum si durata
24.04.2021 Adaugare buton de schimbare a octavelor, avand un bug
25.04.2021 Rezolvare bug buton de schimbare a octavelor
15.05.2021 Schimbat pini pentru a face loc adaptorului pentru MicroSD; adaugare buton si functionalitate de semiton (diez/bemol), atat la octava centrala, cat si la o octava superioara
19.05.2021 Cablare adaptor MicroSD; implementare scriere pe MicroSD si verificarea functionalitatii prin conectarea MicroSD-ului la laptop
21.05.2021 Implementare citire de pe MicroSD si sterge de pe MicroSD
22.05.2021 Adaugare posibilitate de a reda notele de pe MicroSD cu acelasi delay cu care au fost cantate
23.05.2021 Definitivare proiect, realizare coding style, testare amanuntita
Documentul în format PDF: 335CC_GeorgescuMara_PianElectric