Masina teleghidata prin bluetooth
Autor: Ionita Radu-Alexandru
Introducere
Aceasta masina se poate misca in toate directiile (fata,spate,stanga,dreapta).
Ideea de la care am pornit era sa fie o masina care sa fii avut pe placa arduino doua butoane, astfel cand era apasat un buton sa se miste inainte si daca era apasat celalalt buton, sa se miste in spate.
Este util pentru ca are o utilitate practica, masiniile telecomandate fiind unele dintre cele mai apreciate jucarii pe piata.
Descriere generală
User-ul are acces la masina prin intermediul tehnologiei bluetooth al unui dispozitiv android
Atunci cand comanda o miscare intr-o anumita directie, modulul bluetooth primeste informatia
Placa arduino se afla pe kit-ul vehicului, alaturi de un breadboard
Daca primeste o miscare, cele patru motoare aflate la fiecare roata vor actiona in asa fel incat sa se miste in directia respectiva
Hardware Design
Arduino Uno
4 roti
Modul bluetooth HC-05
4 Motorase DC
L293D Shield
Fire
3x Rezistori
2x Baterii Li-ion 3350mAh
Carcasa baterii
Schema electrica:
Software Design
Pentru a controla masina, am folosit o aplicatie existenta Android, numita Bluetooth RC Controller.
Cu ajutorul acestei aplicatii, am implementat urmatoarele functionalitati:
deplasare in fata
deplasare in spate
deplasare in stanga
deplasare in dreapta
oprire
viteza maxima
Aplcatii:
Biblioteca folosita:
Implementarea am realizat-o prin intermediul comunicarii seriale USART, realizand un loop in care programul asteapta mereu comenzi.
if(Serial.available() > 0)
Serial.read() citeste comanda, si in functie de ce primeste ('F','B','L','R'), o sa execute miscarea inainte, inapoi, la stanga sau la dreapta. Functia motor.run() este din AFMotor.h, si in functie de macroul dat ca parametru, “FORWARD”, “BACKWARD”, “RELEASE”, motoarele o sa mearga inainte, inapoi sau o sa se opreasca. Functia implementata de mine motorSetSpeed, seteaza viteza motoarelor, care este intre 0-255, unde 0 inseamna ca este oprit si 255 este viteza maxima admisa.
Rezultate Obținute
Concluzii
Pe de parte cea mai interesanta tema pe care am avut-o in cadrul facultatii pana acum, faptul ca a trebuit sa imbin partea hardware cu cea software a fost foarte interesant si cu peripetii. Initial imi parea greu proiectul, dar am ramas placut surprins sa vad ca a fost foarte intrigant si captivant, lucrand cu drag mereu. Am avut o etapa mai proasta, in sensul ca am facut la un moment dat supratensiune si am crezut ca am ars toate piesele, dar din fericire s-a ars doar cablul care ducea la carcasa bateriilor si a rezultat in descarcarea bateriilor.
In concluzie, un proiect foarte interesant, de al carui rezultat sunt mandru.
Download
Jurnal
[04/05/2021] Am cumparat piesele necesare proiectului
[06/05/2021] Mi-au venit piesele
[09/05/2021] Am facut placa pe care vor sta piesele, si am montat si motoarele folosind banda dubla adeziva
[11/05/2021] Am montat placuta arduino, pe care am pus shield-ul l293D, la care am conectat cele 4 motoare si modulul bluetooth HC-05. Am realizat ca o baterie de 9V nu este de-ajuns, masina mergand foarte incet, asa ca voi opta pentru doua baterii li-ion de 7.4V
[12/05/2021] Am cumparat doua baterii 3.4 A Li-ion, si imi merge masina, problema a fost ca atunci cand am dat sa incarc codul alimentand placuta, am lasat bateriile in placa, s-a produs supratensiune si am ars cablul de la baterii, asa ca am inlocuit firul.
[13/05/2021] Am terminat, am reparat cablul, am adaugat un switch de pornire/oprire circuit, urmeaza sa fac circuitul diagrama.
[17/05/2021] Am facut schema electrica in eagle.
[20/05/2021] Am actualizat wiki-ul.
[26/05/2021] Am actualizat wiki, upload pe moodle.
Bibliografie/Resurse
- Hardware
- Software
- IDE
- Proiect