Proiectul consta în controlarea shutterului unui aparat DSRL prin intermediul conexiunii bluetooth de pe un smartphone. Declansarea shutterului se va reazaliza cu ajutorul cablului remote spiralat N3, compatibil cu CANON 5Dmark2.
Cu acest proiect, utilizatorul poate folosi un dispozitiv Android pentru a configura de la distanță un DSLR controlat de Arduino pentru a putea face fotografii instant sau în intervale de timp. Logica intervalometrului se află în Arduino. Microcontrollerul va comunica prin intermediul modulului Bluetooth HC-05 cu telefonul prin interfata USART. Telefonul va avea o aplicatie de Android care va transmite parametrii utilizatorului
1. Arduino Uno
2. Breadboard
3. Optocuplor PC817
4. Conector N3
5. Modul bluetooth HC-05
6. 2 x rezistenta 1Kohm
7. Baterie externa
Declansarea shutterului se realizează similar cu aprinderea unui led. Pinul digital Arduino 9 este utilizat pentru activarea shutterului prin optocuplator. Pentru a izola complet circuitul de camera, am folosit un optoizolator PC817. Optoizolatoarele alimentează un LED în interiorul cipului. Lumina emisă comută apoi circuitul complet izolat, în cazul acesta camera printr-un fototranzistor. Am conenctat o rezistenta intre optoizolator si iesire arduino pentru a evita supraincarcarea ledului intern.
Pentru comunicarea cu telefonul prin bluetooth folosesc USART, pinii PD0 si PD1 pentru RX si TX. Aplicatia pentru android am realizat-o folosind MIT App Inventor, pentru obtinerea aceluiasi rezultat din Android Studio, doar ca intr-un timp mai scurt. Aplicatia realizeaza conectarea cu un device din apropiere. Apoi, in functie de butonul selectat, trimite microcontrollerului comanda respectiva predefinite.
Functionalitati oferite:
Pentru recepetarea mesajelor am folsit interfața seriala USART pe 9600.
Dupa receptionarea comenzii, se face decodificarea ei. Astfel daca se apasă pe butonul de “shutter” se va declanșa imediat shutterul camerei. Daca se primește comanda de timer, extrag parametrii de care am nevoie: delay de start, numarul de cadre si delay-ul dintre cadre. Urmează apoi declanșarea shutter-ului în conformitatea parametrilor primiți.