Bad Apple

Autor: Cristian Cringasu, 336CB

Mail: cristian.cringasu@stud.acs.upb.ro

Introducere

Ce face?

Proiectul va presupune realizarea unei matricii LED 16×16, pe care se vor putea reprezenta diverse filmulete provenite de pe un card SD conectat (optional) la arduino. Se va reda sunet folosindu-se 4 motoare de tip stepper, si se vor selecta filmuletele folosindu-se un ecran LCD + joystick (tot optional).

Care este scopul proiectului?

Scopul acestui proiect presupune familiarizarea cu conversia video de la o rezolutie la alta, conversia audio la input pentru motoare de tip stepper (probabil in doi pasi: audio → midi, midi → stepper, optional folosindu-se AI pentru audio→midi), dar si familiarizarea cu interconectarea sistemelor hardware embeded la arduino, si implica si o parte tehnica (lipirea LEDurilor, si implementarea unui grid pentru selectie).

Care a fost ideea de la care am pornit?

Am vazut prea multe videouri pe YT cu Bad Apple :)

De ce cred ca este util pentru mine, cat si pentru altii?

Poate fi un proiect estetic atragator, si interesant din punt de vedere audio vizual :)

Descriere generala a functionalitatii

Proiectul va contine un arduino de tip HUB: se vor prelua date de la cardul micro-sd, numele acestora se vor afisa pe ecranul LCD (cate un video pe entry), putandu-se scrolla prin videouri cu ajutorul joystick-ului. Dupa ce se va selecta un video, acesta va fi eventual convertit sau doar afisat pe ecranul de tip LED, iar stepperele se vor comporta ca niste difuzuare pe 2 biti (am doar 4 steppere, eventual o sa incerc sa vad daca fac rost de mai multe). Daca conversia video → LED / audio → Stepper va fi prea complicata, voi folosi fisiere pre-calculata pentru audio / video.

Matricea LED va fi implementata ca un grid, vor exista pini pentru linii si coloane, un LED se va aprinde la conectarea inputul corespunzator pentru linie / coloana. Coloanele vor trebui legate la VCC in caz in care se va dori aprinderea unui LED de pe coloana `j`. Iar liniile se vor lega la GND, in cazul in care se va dori aprinderea unui LED de pe linia `i`.

Pentru indexare se va folosi un decodificator serial - paralel, sau 2 decodificatoare (unul pentru linie, altul pentru coloana).

Schema bloc a proiectului:

Hardware Design

Schema Electrica

Lista de componente:

 1. Placuta Arduino Uno
 2. Ecran LCD
 3. Rezistente (32 pentru fiecare linie / coloana din matricea LED)
 4. Potentiometru pentru LCD
 5. 256 LED-uri (16×16)
 6. unul / doua decodificatoarea serial - paralel pentru indexare LED
 7. 32 tranzistori NMOS (conexiune coloana / linie LED la VCC / GND)
 8. Jumpers (probabil 100% vor fi lipite LED-urile, mai putin conexiunile la LCD / card SD reader)
 9. Baterie (9V arduino alimentare + 12V pentru matricea LED)
 10. Breadboard
 11. PCB (matrice LED)
 12. Pistol de lipit
 13. Fire de staniu / cupru
 14. Suport Plastic PLA 3D printed.

Software Design

 • Cod Arduino :
  • stepper_music.ino → citeste date de la arduino mega, reda audio corespunzator, daca exista
  • SerialStepper.h, SerialStepper.cpp, SerialStepperPlayer.h, SerialStepperPlayerLight.h, Midifile.h, MidiFile.cpp : drivere si biblioteci implementate pentru steppere paralel adresate cu shift registere +

cod parsare fisiere midi (am renuntat totusi la midi pentru ca nu am avut un al doilea card sd :( ) + playere care se folosesc de serialstepper pentru redare sunete in valori nominale (stepperele nu emit sunete audibile la toate frecventele, depinde mult de cat de repede se poate efectua un pas asincron in cod, arduino e cam lent deci am facut cateva conversii).

 • midi_player.ino → discontinued (lipsa card sd), reda fisiere midi folosind stepperele intr un model de workpool asincron
 • badAppleSong.h → cod sursa parsat din fisiere midi folosind https://sshdl-7.extramaster.net/tools/midiToArduino/processFile/ , modificat pentru a fi corespunzator cu functiile mele
 • led_video.ino → player video pentru fisiere custom de tip .VID, realizate cu ajutorul “led_convertor.py” (vorbim mai tarziu ce face).
 • led_player.h → functii ce imi parseaza fisiere .VID pe chunkuri si redau frameuri pe matricea led, deasemenea avem si interfata cu shift_registerele.
 • NewLedI2c - librarie de pe git interfateaza I2C pentru lcd
 • Cod Python :
 • led_convertor.py → converteste mp4 la VID, folosind un model scalat la 16×16 HIGH / LOW (led aprins stins calculat cu distanta euclidiana a pixelului la [0,0,0] - black / [255,255,255] - white)
 • midi.py - convertor audio - midi / convertor.py - convertor midi text / midicomp parser de fisier
 • necesita un terminal cu python3 instalat

Diagrama Activitati

Rezultate Obţinute

STAGE 1
Componentele sunt lipite asezate si gata (nu am alte poze mai vechi, dar oricum, s a muncit la matricea led pentru lipit fire, la shift registere pentru cablaj, si la steppere relativ am facut mufe tip rainbow, sa stea cat de cat fixe, mai avem si o placuta lipite tip breadbord 2 coloane cu GND si VCC, hub pentru celelalte componente, si mai am o placuta cu i2c_lcd).

badapple_stage1.jpeg

STAGE 2
Realizare suport de lemn, cu betisoare de sustinere si suruburi.

STAGE 3
Cable management si vedere de ansamblu.

VIDEO
Demo

Concluzii

Reusite si Probleme

 • Implementarea a fost cat de cat ok, cu probleme la midi file player si in general cu audio al stepperelor.. aparent cu cat sunt mai multe calcule de facut in bucla loop, cu atat audio va fi mai prost, si de asemenea am replicat audio de la stepper ul '0', tradeoff pentru calitate vs cantitate de note cantate simultan (mono acum)
 • La lcd au fost probleme mai mult hardware, dar software a fost ok.

Posibilitati de extindere

 • Se foloseste o baterie externa in prezent
 • Se poate folosi si un suport mai adecvat, entual cu suruburi si placa de sustinere.. dar alta data facem si asta :))

Ce am invatat din proiect?

 • Sa ma uit pe datasheet in disperare, sa lipesc ca un pro ;) si sa fac debugging pana la 5 dimineata :D <3

Bibliografie/Resurse

pm/prj2021/abirlica/badapple.txt · Last modified: 2021/06/04 17:01 by cristian.cringasu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0