Stay Away from Me

Introducere

Pandemia se apropie de final, dar tu vrei să îți păstrezi spațiul personal? Nicio problemă, Stay Away from Me este exact dispozitivul pe care îl cauți pentru a le atrage oamenilor din jur atenția că îți invadeză pacea interioară. Acest dispozitiv are rolul de a detecta persoanele care sunt prea apropiate și de a le notifica de acest lucru printr-un sunet de buzzer și un semnal luminos.

Descriere generală

Ideea proiectului este aceea de a folosi un senzor ultrasonic ce va fi legat de o plăcuță Arduino și va percepe distanța dintre el și un anumit obiect. Această distanță va fi afișată pe un ecran LCD. Totodată, odată cu apropierea obiectului de senzor, va exista un buzzer ce își va crește intensitatea sonoră proporțional cu aceasta și un led RGB care își va schimba culoarea.

Schema bloc:

Hardware Design

Component Quantity
Arduino Uno 1
HC-SR04 Ultrasonic Sensor 1
Breadboard 1
LCD 1602 Module 1
I2C Module1
Buzzer 1
220 Resistor4
Button2
RGB Led1

Diagrama electrică:

Software Design

Mediul de dezvoltare folosit este Arduino IDE.

Biblioteci folosite:
<Wire.h>
<LiquidCrystal_I2C.h>

Ideea de bază a acestui proiect a fost aceea de a dezvolta un instrument care ajută la self-defense în situații delicate. Posesorul acestui obiect il poate porni folosind unul dintre butoane; până la apăsarea acestuia, funcționalitatea fiind în stand-by.

După apăsarea butonului de start, în funcție de apropierea unui obiect de senzor, proiectul va emite atât semnale luminoase, cât și acustice, din ce în ce mai puternice, pentru a anunța utilizatorul că este în pericol.

Pentru a semnaliza un posibil eveniment neplăcut, utilizatorul poate apăsa un alt buton care emite un alt semnal sonor și care are ca scop alertarea celor din jur îb cazul în care sunt nevoiți să intervină.

Codul a fost dezvoltat atât folosind biblioteci deja existente pentru Arduino (menționate anterior), dar și întreruperile standard ale Arduino UNO.

Cele două întreruperi ISR(INT0_vect) și ISR(INT1_vect) au ca scop controlul butoanelor, prima dintre ele folosind la acționarea buzzerului, iar cealaltă la începerea, respectiv terminarea funcționalității.

Cod sursă

Rezultate Obținute

Concluzii

- Acest proiect mi-a demonstrat că e foarte fun să lucrezi cu Arduino.
- Am aflat că e mai ușor să lucrezi cu LCD folosind I2C decât normal.
- Am învățat cum să folosesc întreruperile de bază ale Arduino UNO și faptul că sunt doar câțiva pini care le produc.
- Am învățat că e super ușor să arzi componentele (sau poate sunt doar eu).

Jurnal

24.05.2021: montarea majorității elementelor pe plăcuță
26.06.2021: adăugare butoane
27.05.2021: adăugare cod întreruperi pentru butoane
31.05.2021: definitivare cod Arduino
02.06.2021: realizare documentație

Download

Bibliografie/Resurse

pm/prj2021/abasoc/stayaway.txt · Last modified: 2021/06/03 02:23 by miruna_elena.banu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0