Moving Useless Box

 Miron Silviu Costin - 331CC

Introducere

Acest proiect descrie conceptul clasic de 'Useless box', dar care interacționează cu utilizatorul. In definitiv este o jucarie.

Descriere generala

Principalul element de interacțiune este un mini switch pe care, la activare cutia îl va inchide. Pentru această acțiune există mai multe variații în funcție de viteză sau ritm. Se folosesc două servomotoare unul pentru deschiderea cutiei și altul pentru acționarea switch-ului. Cutia poate produce diverse sunete sau răspuns vocal la acționarea switch-ului. Pentru aceasta se folosesc un card SD pentru a stoca fișiere audio și un difuzor pentru redare. Un alt mod de interacțiune este acela în care cutia se va deschide, nu va actiona switch-ul imediat, iar la apropierea mâinii(senzor de mișcare) se va închide sau se va deplasa în lateral(motor DC).

Schema bloc

Hardware design

Schema electrică:

Pentru toggle switch am adaugat un circuit de debouncing descris in figura din dreapta.

Placuta este alimentata prin iesirea de 5V a driver-ului de motoare DC(punte H) care este la randul lui alimentat de o baterie de 9V.

Listă de piese:

 • 2 servomotoare
 • un motor DC
 • driver pentru motorul DC
 • un senzor de mișcare
 • mini switch
 • suport baterii
 • buton de reset
 • cabluri
 • rezistențe și condesatoare
 • card SD + modul adaptor SD


Design Software

Toggle switch-ul activeaza o intrerupere pe pin-ul pe care este conectat. In rutina de tratare a intreruperii este ales unul din modurile de actionare descrise prin functiile:

 1. basic: se deschide cutia si este actionat switch-ul;
 2. close_door: se deschide capacul si se inchide la detectarea miscarii in apopierea deschizaturii;
 3. run: se deschida capacul, iar la detectarea miscarii se deplaseaza cutia in lateral.

Acestea sunt functionalitatile de baza de la care am creat si alte variatii. Servomotorul ce actioneaza switch-ul este cu rotatie continua, iar schimbarea sensului de rotatie este determinata de actionarea switch-ului. Alte functii controleaza viteza, directia, unghiul motoarelor servo si/sau DC.

Rezultate Obţinute

Am reusit implementarea tuturor functionalitatilor descrise, cu exceptia redarii de sunete de pe cardul sd.

Link demo: https://www.youtube.com/watch?v=JRVlXthgCLo.

Concluzii

Proiectul a necesitat atentie la detalii mai ales pe partea hardware si mecanica. Odata sincronizate toate componentele s-a pemis controlul diversificat al functionalitatilor acestora pe partea de software.

Download

Bibliografie/Resurse

pm/prj2019/mandrei/movinguselessbox.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0