10. [15p] Trimitere e-mail cu adresă personalizată din linia de comandă

La exercițiul anterior, mesajul primit apare ca sosind de la bogdan@host. Nu este foarte elegant și am vrea să-i schimbăm adresa expeditorului.

Pentru aceasta vom folosi comanda mail disponibilă în pachetul s-nail care permite această opțiune. Pentru început instalăm cele necesare:

root@host:~# apt-get install s-nail
Reading package lists... Done
Building dependency tree 
[...]

Acum comanda mail va fi furnizată de către pachetul s-nail.

Trimiteți un mesaj la adresa voastră de e-mail (de preferat GMail) astfel încât expeditorul mesajului să fie bogdan.georgescu@rl.cs.pub.ro.

Comanda mail din pachetul s-nail are opțiunea -r cu ajutorul căreia puteți preciza adresa de e-mail sursă care să fie folosită pentru trimiterea e-mail-ului.

În forma sa simplă, protocolul SMTP nu face verificarea adresei sursă a utilizatorului. Dacă utilizatorul se conectează la Mail Transfer Agent de pe o stație considerată sigură (de exemplu chiar de pe stația locală – localhost), atunci acesta poate folosi orice adresă. Pentru autentificare se folosește SMTP cu suport SASL, care obligă autentificarea utilizatorului înainte de a folosi serviciul SMTP.

Detalii despre fenomen și prevenirea e-mail forging/spoofing găsiți aici.

Puteți folosi un serviciu precum Temp Mail pentru obținerea unei adrese de mail temporare pe care puteți testa trimiterea de mail-uri în cadrul laboratorului.

rl/labs/09/contents/10.txt · Last modified: 2023/12/13 11:27 by vlad_iulius.nastase
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0