This is an old revision of the document!
Acest proiect constă în realizarea unui seif electronic inteligent care permite accesul doar utilizatorilor autorizați prin intermediul unui card RFID. Proiectul este realizat cu ajutorul unui microcontroler Arduino, unui cititor RFID RC522, și a unui mecanism de închidere controlat electronic. Sistemul poate fi extins cu funcționalități suplimentare precum afișaj LCD.
Sistemul “SecureBox” este format din următoarele module principale:
Descriere interacțiuni:
Listă de piese:
Proiectul folosește un Arduino Nano pentru a controla o yala electromagnetică de 12V printr-un modul releu de 5V. Accesul este permis doar cardurilor RFID autorizate, citite de un modul MFRC522 conectat prin SPI. Un ecran LCD 16×2 I2C afișează mesaje de stare (ex: „Acces permis” / „Acces respins”).
Sistemul este alimentat cu 9V prin pinul Vin, iar yala primește 12V prin ridicator de tensiune si releu. Pentru interacțiune:
Un buton comută între modul de citire și scriere carduri.
Alt buton permite dezactivarea yalei manual.
Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.
Etape:
#1 - Testarea ecranului LCD
Am inceput cu testarea ecranului LCD 16×2 cu interfata I2C. Initial nu afisa nimic, dar dupa ce am verificat conexiunile (VCC, GND, SDA – A4, SCL – A5 pe Arduino Nano) si am folosit biblioteca LiquidCrystal_I2C, a functionat.
#2 - Modulul RFID MFRC522
Am conectat si testat modulul RFID. Am folosit biblioteci precum MFRC522 si l-am conectat prin SPI la Arduino (SS pe D10, RST pe D9, MOSI/MISO/SCK, etc). A citit cu succes cardurile venite in kit, dar cardul de la interfonul blocului nu a fost detectat(probabil foloseste un alt standard). Citirea UID-ului a fost afisata si pe LCD.
#3 - Releu si yala de 12V
Am testat modulul releu pentru a controla o yală electrică de 12V. Releul este de tip active LOW, deci este activat cand pinul este pus pe LOW.Initial am folosit un alimentator de 9V 0.6A cu un ridicator la 12V, dar mi-am dat seama ca este prea putin pentru ce am eu nevoie asa ca in final am folosit un alimentator de 12V 1.5A, care ofera suficient curent pentru yala ce consuma 0.4A. Yala a fost conectata pe terminalele NO și COM ale releului. Releul este comandat de un pin digital (A0) de pe Arduino.
#4 - Butoane
Am adaugat un buton pentru comutarea intre modul de citire și scriere tag RFID.Am vrut sa am si un buton pentru dezactivarea yalei dar am renuntat la el datorita faptului ca yala are un fel de suprafata oblica pe care poate sa alunece inauntrul cutiei si astfel sa se inchida fara a mai dezactiva-o. Yala se inchide la 3 secunde de functionare.
#5 - Cutie
In final am achizitionat o cutie in care sa plasez toate aceste componente.