Proiectul este o încuietoare inteligentă pentru ușă. Acesta include funcționlitatea de deschidere prin intermediul unei parole setată la început de către utilizator. De asemenea, pentru ieșirea din cameră, pe aceeași ușă, include funcționalitatea de deschidere fără autentificare, prin simpla apăsare a unui buton.
Scopul proiectului este securizarea zonelor private(încăperi, clădiri, instituții) și limitarea accesului neautorizat.
Proiectul a pornit de la ideea de siguranță și eficientizare a securității. Chiar dacă în prezent există sisteme de securitate cu mult mai avansate, consider că acest proiect este util prin prețul realizării, prin potențialul de dezvoltare și prin simplitatea utilizării de către persoane fără cunoștințe din domeniul IT sau al electronicii.
Schemă bloc
Descrierea componentelor
Listă de componente
Schema electrică
Poze proiect hardware
Detali tehnice:
Structura codului:
Codul este struturat in 3 etape:
Etapa 1: Sunt definite variabilele globale(ex: password) care ajuta la gestionarea logicii de securitate a usii, dar si functii ajutatoare playTone(pentru folosirea buzzer-ului), * delayMicroseconds_custom (pentru a se evita functile de delay clasice, functia custom citeste un timer). Sunt implementate si functiile:
Sunt definite perifericele utilizate: buzzer-ul, butonul, tastatura matriceala 4×4, LCD-I2C, servomotoarele, senzorul HC-SR04. Din cauza faptului ca senzorul HC-SR04 si buzzer-ul folosesc generic acelas timer, a fost nevoie de setarea a 2 timere diferite, cate unul pentru fiecare dispozitiv. Sunt implementate si intreruperile pentru buton, senzorul HC-SR04 si buzzer.
Etapa 2: In functia de setup sunt setate perifericele(ledul RGB, LCD-ul, servomotoarele) si pinii asociati fiecaruia. De asemenea este setata si parola care va ramane fixata pe tot parcursul executiei codului. Logica de setare a parolei a fost gandita prin stari. Consideram starea de start in care utilizatorului i se cere o parola de 6 cifre. Codul nu va executa nimic pana nu sunt intrduse 6 caractere. Dupa introducere, utilizatorului i se va cere sa confirme parola. Daca nu va confirma parola, utilizatorului i se va cere sa introduca o parola noua, adica sa ia procesul de la capat. Atunci cand utilizatorul confirma parola, etapa de setup se incheie. Tot acest proces de setup este semnalizat prin lumina albastra a ledului.
Etapa 3: Este etapa propriu zisa de executie a codului. In acest moment, usa este inchisa si exista 2 modalitati de a o deschide: prin apasarea simpla a butonului sau prin introducerea parolei setate. Ambele metode vor apela functia de deschidere a usii. In schimb, introducerea gresita a parolei nu va deschide usa si va semnalata auditiv si vizual pe LCD.
Un proiect foarte interesant care m-a ajutat sa-mi fixez cunostintele dobandite la laborator. De asemenea, am avut ocazia sa lucrez cu mai multe dipozitive periferice de diverse tipuri si care m-au pus in situatii inca neintalnite.
Arhiva proiect: proiect_pm_la.zip