This is an old revision of the document!
În plus, tabla integrează și un ceas de șah pentru meciuri de Speed Chess și oferă posibilitatea salvării mutărilor efectuate într-un joc pe un card SD.
Un astfel de proiect poate fi util pentru cineva care începe să joace șah și vrea să se antreneze într-un mod mai interactiv.
În fiecare din cele 64 de căsuțe de pe tablă există câte un switch magnetic (Reed) care comută la ridicarea piesei și câte un LED RGB care ajută la semnalizarea mutărilor posibile. Fiind multe switch-uri sunt folosite 8 registre Parallel-In-Serial-Out înseriate pentru a comunica cu microcontroller-ul printr-un singur pin de date. LED-urile sunt de tipul celor din benzile LED, care se pot înseria pentru a le aprinde folosind doar un pin de date.
Pentru afișajul ceasului de Speed Chess este folosit un modul de ecran OLED care comunică pe I2C, iar ceasul în sine este controlat folosind numărătoarele de pe ATmega și butoanele jucătorilor.
Un modul de card SD este folosit pentru a salva mutările din jocurile de șah, comunicând prin SPI.
În plus, o sursă de tensiune externă este adăugată pentru a oferi ceva mai reliable decât pinul de 5V de pe Arduino și conectorul USB-C.
- plăcuță Arduino Nano cu USB-C (https://www.sigmanortec.ro/placa-dezvoltare-nano-v3-ch340-atmega328p-au-type-c-16m-5v)
- baterii
- 64 de switch-uri Reed (https://www.sigmanortec.ro/Comutator-magnetic-Reed-N-O-p161249015)
- 64 de LED-uri WS2812B-MINI (https://www.tme.eu/ro/details/ws2812b-mini/diode-led-smd-colorate/worldsemi/)
- 8 shift registers SN74HC165N (https://www.tme.eu/ro/details/sn74hc165n/registri-de-deplasare/texas-instruments/)
- modul card SD pe SPI (https://www.optimusdigital.ro/en/memories/1516-microsd-card-slot-module.html)
- ecran OLED pe I2C
- rezistori
- condensatoare
- butoane
Schema electrică:
-regiștrii:
-switch-urile Reed:
-LED-urile:
Pe un breadboard este montat un Arduino NANO cu 2 butoane și display-ul OLED pe care va fi afișat timpul rămas pentru fiecare jucător. Tabla de șah este făcută pe un PCB homemade cu următorul design pe care l-am făcut cu EasyEDA:
Am scos la imprimantă top layer-ul și bottom layer-ul PCB-ului și l-am transferat pe o placă de textolit laminată cu cupru. Am corodat placa cu persulfat de sodiu și am început să lipesc piesele.
Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.