This is an old revision of the document!
Sistemul de climatizare implementat este un sistem care menține temperatura sub o anumită valoare. Acesta este asemănător unui termostat, care, în funcție de temperatura înregistrată, știe când să pornească răcirea pentru a aduce temperatura la valoarea setată.
Ideea acestui proiect a pornit de la faptul că fiecare dintre noi avem în casele noastre câte un termostat pentru centrală, util în iarnă pentru a ști când să pornim centrala, dar foarte puțini dintre noi au un sistem de climatizare complet și pentru vară. În general, noi doar dăm drumul la aerul condiționat să meargă când ne este cald și când nu ne mai este il oprim. Însă toate acestea se fac manual. Astfel, am considerat că este util un astfel de sistem automat pentru răcirea încăperii. De asemenea, acest sistem poate fi implementat nu doar pentru încăperile noastre, ci și pentru locuințele animalelor noastre de companie și menținerea temperaturii acestora.
Utilizatorul poate seta cu ajutorul unui potențiometru temperatura dorită în cameră, iar aceasta se afișează pe ecranul LCD. Folosind senzorul de temperatură, dacă se detectează că temperatura este peste valoarea setată, ventilatorul va porni până când temperatura ajunge din nou la valoarea corectă. În funcție de diferența de temperatură între cea aflată în încăpere și cea stabilită, ventilatorul va funcționa la o turată mai mare sau mai mică pentru a ajuta la răcirea eficientă a încăperii. În plus, cu ajutorul unei fotodiode, sistemul știe dacă este zi sau noapte, astfel că, dacă este noapte, ventilatorul nu va porni pentru ca utilizatorul să nu răcească în timp ce doarme.
LCD + Modul I2C: acestea au venit deja lipite și astfel am folosit doar pinii modulului pentru a-i conecta la plăcuța Arduino în pinii analogici A4 și A5 și de asemenea VCC-ul și GND-ul pe breadboard în locul special pentru aceste conexiuni. Acesta are rolul de a afișa temperatura curentă și cea setată de utilizator.
Potentiometrul: este legat la VCC și GND și la pinul A1 de pe plăcuță. Are rolul de a seta temperatura de prag dorită.
Senzotul de temperatuea: acesta are 4 pini dintre care unul nu se folosește. 2 dintre ei sunt pentru alimentare și masă iar al 3-lea pentru conectarea la pinul digital 7 de pe plăcuță. S-a folosit de asemenea o rezistență de 10KOhm. Are rolul de a măsura temperatura din încăpere.
Fotodioda: este conectată la alimentare și la masă și de asemenea pe plăcuța Arduino pe pinul analogic A1. Rolul ei este de a detecta dacă afară este întuneric sau lumină pentru a se hotărî dacă este zi sau noapte și a ști dacă aerul condiționat va merge sau nu.
Ventilator: ventilatorul folosit este unul cu 3 pini (unul și pentru senzorul de viteză). Pentru conectarea ventilatorului și posibilitatea de a controla turațiile lui s-a folosit un MOSFET. Ventilatorul este conectat cu ajutorul său la întreg circuitul și astfel și la plăcuța Arduino prin pinul digital 10. Deși ventilatorul are un senzor special pentru controlul turațiilor (firul galben), eu nu l-am folosit preferând să folosesc proprietățile MOSFET-ului pentru a se putea folosi orice fel de ventilator nu doar unul mai scump. Are rolul de a răci încăperea până temperatura actuală să ajungă mai mică sau egală cu cea setată.
Mediul de dezvoltare folosit este Arduino IDE versiunea 1.8.19.
Bibliotecile folosite:
I2C (Inter-Integrated Circuit)
I2C a fost utilizat pentru a simplifica conexiunea între Arduino și LCD, reducând numărul de fire necesare și facilitând adăugarea altor dispozitive I2C în viitor. Acest protocol asigură o comunicare eficientă și fiabilă, oferind un control precis asupra afișării informațiilor pe LCD și permițând o gestionare flexibilă a componentelor conectate.
ADC (Analog-to-Digital Converter)
ADC este un convertor care transformă un semnal analogic continuu într-un semnal digital discret. În cazul Arduino, ADC-ul integrat poate citi tensiuni de la 0V la 5V și le convertește într-o valoare digitală între 0 și 1023. Acesta a fost folosit pentru 2 componente:
PVM (Pulse Width Modulation)
PWM a fost utilizat pentru a ajusta turațiile motorului ventilatorului. Aceasta permite controlul precis al vitezei motorului în funcție de temperatura curentă și nivelul de lumină, asigurând un răspuns adaptativ al sistemului la condițiile de mediu. Utilizarea PWM este o metodă eficientă și flexibilă pentru controlul motoarelor în proiectele cu Arduino. În acest proiect s-a folosit pentru 2 lucruri:
In aceasta sectiune o sa explic scheletul, cum am realizat calibrarea elementelor de senzoristica, elementele de noutate ale proiectului si alte explicatii suplimentare.
* Definierea pinilor pentru diferite componente sau senzori
#define TEMPERATURE_SENSOR_PIN 7 #define GATE 10 #define POTENTIOMETER_PIN A1 #define PHOTODIODE_PIN A2 #define DELAY 500 // Delay in milliseconds
* Declararea variabilelor globale pe care urmeaza sa le folosesc in intreg codul
// Initialize the LCD with I2C address 0x27 and dimensions 16x2 LiquidCrystal_I2C lcd(0x27, 16, 2); dht DHT; // Declare variables to store sensor values and states int potentiometer_value; int limit_temperature = -1; int current_temperature = -1; int previous_limit_temperature = -1; int previous_current_temperature = -1; int light_value = 0; // Define a constant for the minimum speed threshold of the fan const int MIN_SPEED_THRESHOLD = 65;
Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.
Resurse software: