This is an old revision of the document!


Forget Me Not Device

Introducere

Forget Me Not Device este un dispozitiv inovator conceput pentru a ajuta utilizatorii să își gestioneze și să își monitorizeze obiectele personale în mod eficient. Într-o lume în care timpul este prețios și agitația zilnică poate duce la uitarea obiectelor esențiale, precum umbrela, bagajul sau chiar bicicleta, acest dispozitiv devine un aliat de nădejde. Cu ajutorul tehnologiei avansate de localizare și monitorizare, Forget Me Not Device oferă utilizatorilor siguranța de a ști că obiectele lor valoroase sunt întotdeauna în siguranță și la îndemână.

Atunci când utilizatorul se îndepărtează prea mult de obiect, dispozitivul activează o alarmă prin intermediul unui buzzer integrat, atrăgând atenția asupra faptului că se îndepărtează de obiectul lor. În plus față de alarmă, dispozitivul este echipat și cu un receptor GPS și un modul GSM, care îi permite să își transmită constant locația utilizatorului. În cazul în care obiectul este uitat sau pierdut, utilizatorul poate să primească prin SMS locația GPS a dispozitivului, facilitând recuperarea acestuia într-un mod eficient și convenabil.

Descriere generală

Ideea proiectului este de a utiliza un senzor ultrasonic, precum HC-SR04, conectat la o plăcuță Arduino pentru a măsura constant distanța între dispozitiv și un anumit obiect. Acest senzor detectează modificările în distanță și declanșează un semnal către un buzzer integrat atunci când utilizatorul se îndepărtează prea mult de obiect. În plus față de funcția de alarmare, dispozitivul este echipat cu un modul GSM și GPS, permițându-i utilizatorului să solicite informații despre locația obiectului și să primească un SMS cu coordonatele GPS atunci când acesta este pierdut sau uitat.

Hardware Design

Piese:

  • Arduino UNO
  • 1 x HC-SR04 Ultrasonic Sensor
  • 1 x Breadboard
  • 2 x Button
  • 1 x Buzzer
  • 1 x Modul GSM
  • 1 x Modul GPS, GY-NEO6MV2
  • 1 x 1200mAh Lithium Polymer Battery
  • 3 x Resistor 10k
  • 1 x Resistor 100k
  • 1 x 9V Battery

Design circuit:


Implementarea modulului gsm a necesitat un divizor de tensiune pentru a conecta Rx-ul modulului gsm cu Tx-ul plăcuței arduino, deoarece modulul gsm comunică la 3V3, iar Arduino la 5V. Pentru aceasta am folosit o rezistență 10K între pin-ul SIM800L Rx și pin-ul Tx de la Arduino și două rezistențe 10K în serie (ce simulează o rezistență 20K) între SIM800L Rx și GND. Am inclus și o baterie 1200mAh Li-Po pentru alimentarea modulului. Design-ul acestui circuit arată în felul următor:


Circuit fizic:

ana_maria.mirza_circuit_fizic.jpg

Software Design

  • Mediu de dezvoltare: Arduino IDE, versiunea 2.3.3
  • Librării folosite:
    • TinyGPS++.h - utilizat pentru comunicarea cu gps-ul
    • SoftwareSerial.h - utilizat pentru comunicație pe serială

Implementare

Prima etapă constă în inițializarea pinilor folosiți de fiecare componentă: butoane, buzzer, senzor de proximitate, modulul gps și modulul gsm, plus crearea unor variabile pentru fluxul programului.

const int trigPin = 8;
const int echoPin = 9;
 
const int buzzer = 10;
 
const int button = 2;
const int button_start = 3;
 
// gps 
const int Rx_pin = 6;
const int Tx_pin = 7;
SoftwareSerial SerialGPS(Rx_pin, Tx_pin);
TinyGPSPlus gps;
 
volatile double longitude = 0;
volatile double latitude = 0;
 
// gsm
const int Rx_pin_gsm = 4;
const int Tx_pin_gsm = 5;
SoftwareSerial sgsm(Rx_pin_gsm, Tx_pin_gsm);
 
// variables
const int time_delay = 10;
long duration, r;
float distance;
volatile bool start_program = false;
volatile bool button_pressed = false;

Variabile duration și distance sunt folosite pentru a măsura distanța de catre senzor, iar cele două variabile boolene sunt folosite pentru a opri/porni programul din buton. Un buton va porni și va opri programul, iar al doilea, *buton_pressed* va activa/dezactvia modul alarmă, unde buzzer-ul va scoate un sunet atunci când nu mai detectează nicio persoană în apropiere.

Rezultate Obţinute

Care au fost rezultatele obţinute în urma realizării proiectului vostru.

Concluzii

Download

O arhivă (sau mai multe dacă este cazul) cu fişierele obţinute în urma realizării proiectului: surse, scheme, etc. Un fişier README, un ChangeLog, un script de compilare şi copiere automată pe uC crează întotdeauna o impresie bună ;-).

Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.

Jurnal

Puteți avea și o secțiune de jurnal în care să poată urmări asistentul de proiect progresul proiectului.

Bibliografie/Resurse

Listă cu documente, datasheet-uri, resurse Internet folosite, eventual grupate pe Resurse Software şi Resurse Hardware.

Export to PDF

pm/prj2024/sseverin/ana_maria.mirza.1716698026.txt.gz · Last modified: 2024/05/26 07:33 by ana_maria.mirza
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0