This is an old revision of the document!
Proiectul constă în creearea/asamblarea unei mașini cu 4 roți care poate merge liber în spașiu și evită obstacolele dacă le întâlnește. Totodată, acesta semnalează cu ajutorul a 3 leduri direcția ce urmează sa o ia pentru a evita coliziunea cu obiectele.
Ideea din spatele acestui proiect este de a folosi o placuță Arduino UNO cu un ATMEGA 328P pentru a pune în funcțiune o mașină. Folosind senzorul ultrasonor aceasta va detecta dacă există obstacole în fața ei și cu ajutorul unui servo motor va vira stânga sau dreapta (probabil aceasta decizie va fi luată random). De asemeana motoarele rotilor vor fi ghidate de un motor driver. Mașinuța va fi alimentată de baterii și va folosi un modul de coborâre de tensiune în funcție de ce input/output de curent am nevoie. Direcția de virare va fi semnalată de aprinderea unuia din ledurile corespunzatoare pentru stânga sau dreapta.
Componente hardware:
In aceasta schema am reprezentat conectarea pinilor si interactiunea modulelor. La Arduino Uno - pin 5-10 - sunt folosite pentru controlul bridge-ului, cu ajutorul carora voi trimite semnale pentru a efectua miscari stanga/dreapta, inainte, inapoi. Am 4 motoare, sunt conectate la bridge in asa fel incat cele 2 motoare din stanga si dreapta sa se invarta in aceeasi directie. Pinul A2-A3 - le folosesc pentru comunicarea cu senzorul ultrasonic. Pinul de GND si VCC al senzorului sunt conectate la 5V output si GND al Arduino. Modulul de coborare tensiune - inputul de + este conectat [rintr-un switch este conectat la + alimentarii, totodata il conectez la bridge pentru a alimenta motoarele la pinul care suporta mai mult de 5V, inputul de - este conectat la GND al aliemntarii. Outputul este conectat la Vin al Arduino si GND la GND pt Arduino dar si GND bridge. Ledul are catodul conectat la GND general, iar anodul este conectat intr-o rezistenta de 330 ohmi la pinul 3 (pentru a putea folosi pwm). Alimentarea (baterii) are un output de 6V. Putem adauga baterii atat cat suporta modulul de coborare tensiune avand in vedere si suportul maxim pentru bridge. * {{:pm:prj2024:fstancu:circuit_pm_final.png?700|}} *{{:pm:prj2024:fstancu:photo_2024-05-18_14-57-39.jpg?400|}} *{{:pm:prj2024:fstancu:photo_2024-05-18_14-58-12.jpg?400|}}
Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.