This is an old revision of the document!
Proiectul constă în crearea unui sistem de monitorizare a temperaturii camerei. Când acesta detectează o creștere majoră a temperaturii, atunci ventilatorul atașat va porni și va începe procesul de răcire. Pe lângă funcția de răcire, acesta va mai avea și led-uri atașate.
Ideea a pornit de la sesiunile de învățare pentru examenele finale din iunie, atunci când temperaturile de afară urcă foarte mult, astfel și corpul nostru resimțind o creștere de temperatură bruscă, dar și de la stresul provocat de volumul mare de informații care trebuiesc acumulate pentru examene (generând astfel 'încingerea creierului').
Cred că proiectul va fi util pentru toți studenții de la această facultate, dar mai ales pentru cei de anul 1, care nu știu ce-i așteaptă mai departe.
Senzorul de temperatură transmite prin ADC datele colectate către Arduino, iar Arduino transmite mai departe un semnal PWM către MOSFET, acesta controlând viteza ventilatorului (ex: 0%, 50%, 100%). În același timp, folosind I2C/SPI, Arduino va controla benzile RGB LED, pornind în același timp cu ventilatorul.
1 x Arduino UNO 16U2
1 x Senzor de temperatură DS18B20
1 x Ventilator PC 12V
1 x Rezistență 2.2kΩ
1 x Rezistență 10kΩ
1 x Rezistență 330Ω
1 x 15 cm bandă LED RGB WS2812
1 x Breadboard 400 puncte
1 x Set Jumper breadboard 140
1 x Tranzistor MOSFET N-MOS IRF540N
1. Conectarea senzorului de temperatură (DS18B20):
- +Vs la 5V de pe Arduino.
- GND la GND de pe Arduino.
- Vout la un pin digital (11) pentru citirea temperaturii.
2. Conectarea ventilatorului:
- GND la GND de pe Arduino.
- 5V la drain al MOSFET-ului.
- source al MOSFET-ului la GND.
- gate al MOSFET-ului la un pin digital PWM (D3) pentru controlul vitezei.
3. Conectarea benzilor LED RGB:
- GND la GND de pe Arduino.
- 5V la 5V de pe Arduino.
- DIN al primei benzi la un pin digital (D6).
4. Rezistențe:
- O rezistență de pull-down (2.2kΩ) între Digital OUT și GND
- O rezistență de pull-down (10kΩ) între gate și GND la MOSFET pentru a asigura că ventilatorul rămâne oprit când pinul de gate nu este activat.
- O rezistență între pinul de date al benzii LED și Arduino (330Ω) pentru a proteja pinul de date.
Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.