Ilie Mitulescu: Sistem de ajutor gradinaresc

Introducere

Acest proiect constă într-un sistem care afișează umiditatea solului unei plante pe un ecran LCD. Ideea inițială a fost să găsesc o soluție pentru a nu mai uita să ud plantele din camera mea. Proiectul vizează să ajute persoanele care cresc plante și care nu știu când și cât de des trebuie să le ude. Utilitatea sistemului derivă din precizia cu care utilizatorii pot monitoriza starea plantei de care au grijă.

Schema Bloc

Descriere generală

Acest proiect utilizează un microcontroler Arduino pentru a dezvolta un sistem de masurare si afisare a umiditatii solului. Scopul principal este monitorizarea umiditatii solului unei plante si de a oferi utilizatorilor un feedback instant pe un ecran LCD, atat cu valoarea masurata, cat si cu o indicatie de tipul: planta trebuie udata, planta are prea multa apa sau planta este in conditii optime. Proiectul este alcatuir dintr-o placuta Aruino care comunica cu un senzor de umiditate. De la acesta primeste o valoare pe care o trimite adaptorului I2C, care o o trimite ecranului LCD.

Hardware Design

Lista componente:

  • Arduino Uno
  • Senzor de Umiditate a solului
  • Display LCD 16*2
  • Adaptor I2C
  • Breadboard
  • Cabluri MM, FF, MF

Software Design

Aplicatia a fost dezvolatata in Aruino IDE. Pentru folosirea ecranului LCD prin adaptorl I2C am folosit biblioteca LiquidCrystal_I2C. Algoritmul este unul simplu, citeste valoarea senzorului de umiditate, o afiseaza pe ecranul LCD, si in functie de parametrii in care valoarea se incadreaza afiseaza si o indrumare pentru cel care are grija de planta.

Rezultate Obţinute

Concluzii

Proiectul a fost un succes. Il folosesc pentru o planta de care am grija pentru a stii cand trebuie sa o ud. M-a si ajutat o data sa imi dau seama ca am udat-o prea mult.

Download

O arhivă (sau mai multe dacă este cazul) cu fişierele obţinute în urma realizării proiectului: surse, scheme, etc. Un fişier README, un ChangeLog, un script de compilare şi copiere automată pe uC crează întotdeauna o impresie bună ;-).

Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea *Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul *:pm:prj20??:c?* sau *:pm:prj20??:c?:nume_student** (dacă este cazul). *Exemplu:* Dumitru Alin, 331CC → *:pm:prj2022:cc:dumitru_alin*.

Jurnal

Puteți avea și o secțiune de jurnal în care să poată urmări asistentul de proiect progresul proiectului.

Bibliografie/Resurse

pm/prj2024/ddosaru/ilie.mitulescu.txt · Last modified: 2024/05/25 00:29 by ilie.mitulescu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0