This is an old revision of the document!
Explorobot este un robot complet autonom, care reuseste singur, fara asistenta unui om, sa exploreze spatiul din jurul sau fara a se lovi de obstacolele care ar putea sa ii blocheze calea.Scopul acestui robotel este sa fie capabil sa se adapteze la diverse scenarii de drum, evitand obstacolele cu usurinta fara interventia umana.Ideea de la care am pornit era una simplista, de a crea un vehicul care evita obstacolele.Insa, pentru a exista mai multe functionalitati si pentru a creste fiabilitatea produsului, Explorobot pune accentul si pe interactivitatea si accesibilitatea dintre robotel si om, pentru a oferi o experienta cat mai placuta in utilizarea sa.Astfel, produsul poate fi util atat pentru mine, cat si pentru cei din jurul meu, deoarece poate fi dezvoltat pe nevoile fiecaruia.
Explorobot este un robot autonom coneput pentru a explora mediul inconjurator fara interventia umana.Echipat cu senzori si tehnologie de control, acest robot poate detecta si evita obstacolle din calea sa.Utilizand Arduino UNO ca unitate centrala de control, senzori ultrasonici si motoare pentru propulsie, Explorobot poate naviga prin medii variate, permitand utilizatorului sa observe sau sa interactioneze cu mediul incojurator prin intermediul modulului Bluetooth.
Descriere: Robotul asteapta sa fie pornit dupa conectarea modului bluetooth la telefon, printr-o aplicatie care ii transmite ca poate porni.Dupa aceea, robotul isi incepe procesul autonom de a merge si a ocoli obstacolele, cu ajutorul senzorului de distanta si a servo motorului care ii permite senzorului de distanta sa analizeze imprejurimile.
Biblioteci folosite:
Mediu de dezvoltare: Arduino IDE
Link video:
https://youtube.com/shorts/ZvYVPEI_7ec?feature=share
Din punct de vedere software, totul a mers destul de bine si de intuitiv, insa partea de hardware a venit la pachet cu cateva provocari.In principal, acesta au aparut in momentul incercarii montarii modului Bluetooth care parea ca nu mentine conexiunea cu telefonul.Problema era ca HC-05 are nevoie de tesniune stabila de 5V pentru a functiona cum trebuie, iar placuta Arduino nu reusea sa genereze acest voltaj, avand la aceasta conectate atat servo-motorul, cat si senzorul ultrasonic.Astfel, prin adaugarea unui nou set de baterii, unui regulator de tensiune si a unui divizor de tensiune,conexiunea bluetooth ramanea stabila.In plus, pozitionarea componentelor hardware a fost un aspect important, pentru a evita dezechilibrul robotelului, lucru ce ar fi putut avea un impact si asupra puterii motoarelor.
In concluzie, desi proiectul mi-a pus cateva probleme, am reusit sa le rezolv si sa ajung la un produs final functional, atingand toate punctele dorite.
Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.
* https://projecthub.arduino.cc/parth2008/obstacle-avoiding-car-d7450d * https://www.youtube.com/watch?v=HbL9FB4Zogo&t=338s&ab_channel=Science4U * https://www.youtube.com/watch?v=kPSBpfUpHt0&t=170s&ab_channel=Science4U * https://forum.arduino.cc/t/fixed-hc-05-now-connecting-to-motorshield/439660/6 * https://www.specdecoder.com/news/how-to-solve-arduino-hc-05-bluetooth-module-auto-disconnect-problem-esp32-arduino-uno-arduino-mega