This is an old revision of the document!


Pian pe distante

Introducere

  • Acest pian pe distante va fi un pian putin simplificat care se bazeaza pe cum pozitionezi tu mainile in fata unor senzori de dinstanta pentru a reda note muzicale sau mai bine spus, sunete la diferitre frecvente. In functie de distanta la care este tinuta mana sau cat de mult este tinuta in pozitia respectiva, va fi redat un sunet. Astfel se poate forma in timp real o linie melodica.
  • Scopul lui este de a imita functionalitatea unui pian normal, dar cu o gama mai mica de sunete redate si fara a trebui sa apesi pe clape pentru a reda sunetul.
  • M-am inspirat de la theremin, un instrument muzical care se foloseste de cum misti tu mainile pentru a reda sunet. Mi s-a parut interesanta ideea si mi-am dorit sa fac ceva care sa se apropie de ideea lui.
  • Acest proiect este o oportunitate buna de invatare dar cred ca poate aduce si o satisfactie la final, putand fiind folosit cand vrei sa te recreezi si sa canti cu el.

Descriere generală

Sunetele vor fi redate de difuzoare, fiecare senzor de distanta va avea difuzorul lui. La pozitionarea unui deget in fata a cel putin unuia din senzori, difuzorul corespunzator lui va reda sunet. Pentru fiecare senzor va fi o distanta prestabilita impartita in bucati, in functie de pozitionarea degetului va fi redat un sunet la o anumita frecventa. Distantele predefinite vor avea cate o frecventa de redare pentru difuzor. La pozitionarea degetului, senzorul va trimite distanta receptionata la Arduino UNO, acesta va decide in ce portiune din lungime se afla apoi va atentiona difuzorul alocat ce frecventa pentru suntet trebuie sa redea. Sunetul va fi redat cat timp degetul se alfa in limitele regiunii de lungime alocate frecventei respective.

Hardware Design

Piese necesare:

  • Arduino UNO
  • Senzori de distanta(cu ultrasonice)
  • Difuzoare

Schema:

  • dupa cum se poate observa si in schema, vom folosi doar de pinii digitali ai arduinoului.
  • pinii: 4, 7, 10, 13 vor fi conectati la difuzoare si prin ei vom reda sunetul
  • pinii: 2, 5, 8, 11 vor fi conectati la pinii trig ai senzorilor cu ajutorul carora atentionam senzorii ca pot incepe transmiterea de undelor sonore ultrasunete
  • pinii: 3, 6, 9, 12 vor fi conectati la pinii echo ai senzorilor cu ajutorul carora vom calcula care este distanta de la deget la senzor; acest pin echo atentionand cand a receptionat unda trimisa de trig

Circuit:

  • aici avem un exemplu de cum vor fi conectate componentele

Aici puneţi tot ce ţine de hardware design:

Software Design

Descrierea codului aplicaţiei (firmware):

  • mediu de dezvoltare (if any) (e.g. AVR Studio, CodeVisionAVR)
  • librării şi surse 3rd-party (e.g. Procyon AVRlib)
  • algoritmi şi structuri pe care plănuiţi să le implementaţi
  • (etapa 3) surse şi funcţii implementate

Rezultate Obţinute

Care au fost rezultatele obţinute în urma realizării proiectului vostru.

Concluzii

Download

O arhivă (sau mai multe dacă este cazul) cu fişierele obţinute în urma realizării proiectului: surse, scheme, etc. Un fişier README, un ChangeLog, un script de compilare şi copiere automată pe uC crează întotdeauna o impresie bună ;-).

Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.

Jurnal

Puteți avea și o secțiune de jurnal în care să poată urmări asistentul de proiect progresul proiectului.

Bibliografie/Resurse

Listă cu documente, datasheet-uri, resurse Internet folosite, eventual grupate pe Resurse Software şi Resurse Hardware.

Export to PDF

pm/prj2024/aungureanu/cristinaionescu.02.1715857767.txt.gz · Last modified: 2024/05/16 14:09 by cristina.ionescu02
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0