This is an old revision of the document!
Autorul poate fi contactat la adresa anca_maria.colacel@stud.acs.upb.ro
Proiectul meu constă în realizarea unui joculeț de X si 0 folosind un ecran LCD grafic si 5 butoane, 4 dintre ele pentru STÂNGA, DREAPTA, SUS, JOS, si unul pentru poziționarea efectivă a simbolului la celula corespunzătoare. Voi folosi de asemenea și un buzzer care va emite diverse sunete în momentul în care este remiză, câștig sau pierdere. Jocul este singler-player, jucătorul va juca contra CPU-ului. Ideea de la care am pornit se bazează pe laboratorul în care am interacționat cu ecranul LCD. Acesta mi s-a părut cel mai interesant și provocator laborator si mi-am dorit să realizez un joc care să fie “printat” pe ecran pentru a învata mai bine cum sa îl folosesc.
Mișcarea in cadrul matricei 3×3 se va efectua prin intermediul a patru butoane (arrow keys), iar alegerea unei celule pentru plasarea unui caracter va fi făcută prin intermediul unui buton OK. În momentul în care cursorul se află pe o celulă din matrice, acesta va fi marcat prin îngroșarea celulei respective, iar la apăsare pe OK, se va afișa caracterul 'X' sau caracterul '0', în funcție de jucător. Jocul se termină atunci când o linie, coloană sau diagonală din matrice sunt completate cu același simbol, conform regulilor tradiționale ale jocului clasic X și 0. Jucătorul va muta cu X, iar botul cu 0.
Lista de piese
PINII FOLOSITI In vederea realizarii legaturilor am folosit schemele specifice componentelor pentru placuta dar si pentru ecranul LCD, tinand cont de pinii corespunzatori.
PINI_ECRAN_LCD
SCHEMA_ELECTRICA_PLACUTA_BUZZER+BUTOANE
SCHEMA_ELECTRICA_PLACUTA_LCD_SPI
LEGARE_PIESE_FOLOSITE
DESCRIERE FUNCTIONALITATI
Inainte de implementarea propriu zisa a software-ului pentru proiect, am testat daca asamblarea hardware este facuta corect folosind coduri simple, dupa cum se observa in urmatoarea imagine.
Am folosit ca si mediu de dezvoltare ARDUINO IDE. Am utilizat bibliotecile SPI.h si TFT.h pentru interactiune cu ecranul LCD, intrucat am folosit un ecran care foloseste ca si protocol de comunicatie protocolul SPI. Am inceput prin a defini macro-uri pentru butoane, buzzer, precum si pentru CPU si HUMAN, STANGA, DREAPTA, SUS, JOS, OK, EXIT si asa mai departe. Am creat o structura numita celula prin care sa reprezint tabla de joc, ca o matrice de astfel de celule. Am vrut sa am un cod cat mai modular, astfel am implementat cate o functie pentru fiecare functionalitate dorita. Le voi descrie pe fiecare mai departe.
Functii implementate in cadrul proiectului
Am reusit sa implementez cu succes ceea ce mi-am propus, ba chiar am incercat sa aduc si functionalitati suplimentare in ceea ce priveste partea grafica, cu mai multe pagini si un mod cat mai placut si interactiv de a interactiuna cu jocul. TODO: de adaugat poze si videoclip cu rezultatul final
Mi-a placut foarte mult sa lucrez la acest proiect. M-a ajutat sa inteleg mult mai bine notiunile folosite in timpul laboratoarelor si a fost distractiv de implementat.