This is an old revision of the document!
Sistem alarma - Cosor Mihai 332CAb
Introducere
Ideea mi-a venit gandindu-ma la usile pe care scrie “Acces interzis” dar defapt nu sunt securizate in vreun fel. Proiectul consta intr-un senzor ultrasonic care detecteaza trecerea unui om prin fata lui care implica un buzzer sa scoata un sunet. Sunetul se poate opri daca persoana in cauza are o cartela autorizata si o foloseste in apropierea unui modul rfid sau daca introduce o parola corecta la tastatura. De asemenea, cartela / codul se poate folosi si inainte de trecerea prin fata senzorului pentru a-l deactiva o perioada scurta de timp. Tastatura suporta multe actiuni precum: adaugare / stergere parole noi (doar daca introduci codul de admin), stergere caractere in timpul introducerii parolei, iesire din functia selectata. Aceasta vine insotita cu un LCD care ofera mesaje sugestive la fiecare pas.
Proiectul poate fi util pentru scenariul descris mai sus, dar si ca element de securitate al propriei case.
Descriere generală
Ghid de utilizare tastatura:
A - adaugare parola (necesita parola admin)
D - stergere parola (necesita parola admin)
C - trimitere parola (autentificare)
B - stergere caracter
* - confirmare parola admin
# - iesire din functia curenta
Sistemul poate stoca maxim 10 parole, fiecare de 4 sau 5 cifre.
Hardware Design
Software Design
Am folosit atat Arduino IDE pentru a incarca codul pe placuta, cat si Visual Studio Code pentru a scrie codul mai usor.
Pentru a determina ce librarii sa folosesc, am citit descrierea pieselor pe OpimusDigital. Astfel am avut nevoie de <Keypad.h> pentru a detecta inputul de la tastatura, <SPI.h> si <MFRC522.h> pentru a comunica prin SPI cu modulul RFID si LiquidCrystal_I2C.h> cu <Wire.h> pentru a comunica prin I2C cu ecranul LCD.
De asemenea, am folosit https://github.com/robsoncouto/arduino-songs pentru melodia de alarma.
Principiul este simplu, senzorul ultrasonic este verificat constant pentru a detecta orice miscare, iar in momentul in care aceasta este detectata, se reda melodia de alarma pe buzzer. Odata introdus un cod corect la tastatura, sau o cartela acceptata apropiata de modulul RFID, alarma va inceta. Parolele pot fi adaugate / sterse folosind tastatura si introducand un cod de admin. Toate aceste actiuni sunt insotite de mesaje sugestive pe ecranul LCD. Nu in ultimul rand exista si un buton de panica, care odata apasat activeaza o intrerupere ce porneste semnalul de alarma. De data aceasta, melodia se poate opri doar folosind codul de admin.
Rezultate Obţinute
Concluzii
Proiectul a fost foarte interesant deoarece ideea dezvoltarii mi-a venit pe parcurs, nefiind formata complet si suficient de complex de la inceput. Pe langa asta, partea hardware a fost mai provocatoare, fiind compusa din mai multe etape de lipit / dezlipit / rearanjat piese pe placute. Odata terminata asta, software-ul a fost scris de placere, ideile de functionalitati venind pe parcurs.
Intentionez sa incorporez device-ul intr-o carcasa / cutie pentru a il utiliza frecvent.
Download
O arhivă (sau mai multe dacă este cazul) cu fişierele obţinute în urma realizării proiectului: surse, scheme, etc. Un fişier README, un ChangeLog, un script de compilare şi copiere automată pe uC crează întotdeauna o impresie bună

.
Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.
Bibliografie/Resurse