This is an old revision of the document!
Autor: Dima Elena-Madalina
Grupa: 332CA
* Proiectul reprezintă o mașină ce are 2 moduri de funcționare:
- Control automat - în acest mod, mașinuța identifică obstacolele și le ocolește, mai exact la întâlnirea unui obstacol, robotul se deplasează un pic în spate si alege o altă direcție de deplasare; de asemenea mașina are grijă și să nu cadă de pe suprafața pe care se alfă, oprindu-se în momentul în care detectează că se află pe margine.
- Control manual - în acest mod, robotul poate fi controlat de către un șofer, folosind un telefon mobil pe post de telecomană
* Scopul proiectului este unul recreativ, funcționând ca o jucărie, dar poate reprezenta un prototiv pentru dezvoltarea unor proiecte mai complexe cum ar fi aspiratoare-robot, dispozitive de colectarea a datelor din spații greu accesibile, sisteme auto de detecție a diverselor pericole ce pot apărea
* Ideea inițială cuprindea un simplu roboțel ce ar fi fost controlat folosind telefonul și care ar fi avut atașat în partea frontală o lavetă pentru a șterge praful de pe diverse suprafețe, în general, rafturi.
* Din punct de vedere personal, utilitatea proiectului este reprezentată de aprofundarea și consolidarea cunoștiințelor de pm și nu numai dobândite, alături de construirea unui dispozitiv ce poate fi ulterior adaptat pentru diverse alte activități.
Pentru un control mai facil al motoarelor și al caracteristicilor acestora s-a ales folosirea motor-shield-ului L293D care se atașează plăcuței Arduino. Astfel, conexiunile la porturile plăcuței se vor face tot prin intermediul motor shield-ului.
Motorul din dreapta roboțelului a fost conectat la porturile M2, iar motorul stâng la porturile M3.
Pentru identificarea obstacolelor și verificarea poziției pe suprafața pe care se deplasează se folosesc senzori de distanță ultrasonici HC-SR04. Pentru depistarea obstacolelor, un senzor este plasat în partea superioară a roboțelului, atașat de un micro servomotor care permite analiza celorlalte direcții de deplasare atunci când se identifică un obstacol în față. Pentru a verifica faptul că există o suprafață sub roți, unul dintre senzorii de distanță va fi orientat spre podea. În cazul ambilor senzori porturile Gnd și vcc sunt conectate la aceleași porturi ale motor shield-ului, în timp ce echo și trig au fost conectați la pinii analogici ai plăcuței.
Pentru recepționarea comenzilor trimise manual se folosește modulul Bluetooth HC-05 care are pinul RXD conectat la TXD-ul Arduino-ului, iar pinul TXD conecta la RDX.
Alimentarea se face folosind 4 baterii de 1,5V, plasate într-un suport de baterii conectat la motor-shield.
Listă piese:
Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.
Resurse hardware:
https://lastminuteengineers.com/l293d-motor-driver-shield-arduino-tutorial/ https://5.imimg.com/data5/PX/UK/MY-1833510/l293d-based-arduino-motor-shield.pdf
Tutoriale:
https://www.instructables.com/Make-Your-First-Arduino-Robot-the-Best-Tutorial/ https://www.instructables.com/How-to-Make-Smart-Obstacle-Avoiding-Robot-Using-Ar/