This is an old revision of the document!
Proiectul consta in realizarea unui dispozitiv care raspunde nevoii de automatizare a unor procese in ceea ce priveste locuinta proprie. Una dintre functionalitati va fi monitorizarea temperaturii si a umiditatii dintr-o camera, cu ajutorul unui senzor specific, iar cand se depaseste o limita setata de utilizator, va declansa un ventilator ce va mentine sau scadea temperatura/umiditatea. De asemnea, toate datele vor fi trimise si stocate catre un server. O alta functionalitate va fi monitorizarea accesului intr-o anumita zona de actiune, unde va fi montat un senzor de miscare care cand va detecta miscare, va comunica cu un senzor magnetic de usa, care monitorizeaza daca o usa este deschisa sau inchisa, iar in cazul in care se detecteaza miscare si usa este deschisa, se va trimite un semnal de avertizare pe server.
Scopul dispozitivului este monitorizarea conditiilor aerului din casa, care este foarte util in timpul verii si de asemenea prevenirea tentativelor de spargere pe perioada in care nu este nimeni acasa.
Am ales acest proiect, deoarece mi se pare un start bun in ceea ce priveste automatizarea propriei case si deoarece se pliaza nevoilor mele.
Schema electrica:
* Script-ul care citeste datele de la senzori, proceseaza aceste date si le comunica server-ului, dar si comanda ventilatorul.
Biblioteci externe:
Codul sursă se află în secțiunea Download.
In functia de Setup(), am realizat conexiunea la internet prin functia begin a bibliotecii “Wifi”, am pornit serverul ThingSpeak, catre care va urma sa trimitem datele de la senzori si pe langa acestea, am configurat toti pinii conectati la placuta, fie ei fiind de OUTPUT, fie de INPUT, pentru cei din urma folosind si rezistente de PULLUP.
Descrierea codului aplicaţiei (firmware):
Totul e bine cand se termina cu bine. O expereinta foarte interesanta, fiind prima interactiune pe cont propriu cu domeniul hardware. Am intampinat dificultati in proictarea hardware, nereusind sa realizez si o macheta pe care sa aplic proiectul, acest fapt din cauza firelor multe, dar si scurte. De asemenea, din punct de vedere software, am avut probleme si cu conectarea placutei la WiFi din cauza diferentelor de bandwidth, facandu-le incompatibile, ceea ce mi-a luat aproape o zi din implementarea efectiva. In rest, totul a mers bine si acest proiect m-a facut sa descopar o parte frumoasa a hardware-ului si cu siguranta voi mai realiza astfel de proiecte, mai performante, mai eficiente pentru uzul propriu.
Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.