This is an old revision of the document!
Proiectul constă în implementarea unui sistem smart-home care să sporească nivelul de confort și siguranță din locuință. Scopul acestui sistem este de a oferi o soluție pentru securitatea și monitorizarea casei prin intermediul unor dispozitive care să furnizeze informații importante și notificări în timp real.
Am pornit de la ideea implementării unei alarme de securitate, apoi am adăugat diverse caracteristici astfel încât să devină și mai folositor, acoperind mai multe necesități. Astfel, se dovedește a fi un sistem util, oferind un nivel ridicat de protecție împotriva intrușilor prin alertele primite pe telefon la declanșarea alarmei. De asemenea, adăugarea senzorului de gaz ajută la prevenirea unor situații periculoase, cum ar fi incendiile sau acumularea de gaze toxice, iar ecranul LCD contribuie la monitorizarea condițiilor din interiorul casei.
Pentru asigurarea funcției de monitorizare, sistemul implică un senzor de temperatură și umiditate, ce va fi conectat la plăcuța Arduino, iar informațiile colectate de acesta vor fi afișate pe un display LCD, comunicarea realizându-se prin modulul I2C de pe AVR.
Sistemul contribuie la siguranța locuinței prin două moduri. Acesta conține alarma de securitate, fiind una dintre cele mai importante componente ale sale. Oricând dorește să o activeze, utilizatorul poate introduce un cod prin intermediul telecomenzii, acesta fiind apoi preluat de un receptor (modulul IR conectat la piniile plăcuței Arduino). Odată cu activarea acestei funcții, mișcările detectate de senzorul de prezență vor fi tratate ca atare, și, în cazul în care este identificată o potențială intrare neautorizată, un semnal sonor va fi redat cu ajutorul buzzer-ului, ledul RGB se va aprinde (albastru), iar proprietarul va fi înștiințat printr-un SMS, prin intermediul modulului GPRS GSM, astfel încât să poată lua măsurile necesare pentru a-și proteja casa.
O altă componentă importantă a sistemului este senzorul de gaze, adecvat pentru detectarea CH4, gaz natural, LNG, fum, hidrogen, metan și alcool, fiind util în situațiile de urgență și în prevenirea acestora. Atunci când valorile detectate de senzor ating punctul de alarmă, sistemul funcționează similar cu descrierea anterioară: buzzer-ul va reda un sunet corespunzător, led-ul RGB va fi roșu de această dată, iar utilizatorul este înștiințat cu ajutorul modulului GPRS GSM.
Schema bloc poate fi regăsită în imaginea următoare:
===== Hardware Design =====
Lista componente:
* Arduino UNO R3 ATM328p
* Modul GPRS GSM QUAD-BAND SIM800L
* Senzor detector gaz MQ-4 DC5V LPG
* Senzor prezență PIR
* Senzor temperatura si umiditate DHT11
* Telecomandă
* Modul IR
* Ecran LCD
* Led RGB
* Buzzer pasiv
* Rezistențe
* Fire
<note tip>
Aici puneţi tot ce ţine de hardware design:
* listă de piese
* scheme electrice (se pot lua şi de pe Internet şi din datasheet-uri, e.g. http://www.captain.at/electronic-atmega16-mmc-schematic.png)
* diagrame de semnal
* rezultatele simulării
</note>
===== Software Design =====
<note tip>
Descrierea codului aplicaţiei (firmware):
* mediu de dezvoltare (if any) (e.g. AVR Studio, CodeVisionAVR)
* librării şi surse 3rd-party (e.g. Procyon AVRlib)
* algoritmi şi structuri pe care plănuiţi să le implementaţi
* (etapa 3) surse şi funcţii implementate
</note>
===== Rezultate Obţinute =====
<note tip>
Care au fost rezultatele obţinute în urma realizării proiectului vostru.
</note>
===== Concluzii =====
===== Download =====
<note warning>
O arhivă (sau mai multe dacă este cazul) cu fişierele obţinute în urma realizării proiectului: surse, scheme, etc. Un fişier README, un ChangeLog, un script de compilare şi copiere automată pe uC crează întotdeauna o impresie bună
.
Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.
</note>
===== Jurnal =====
- 20.04.2023 - Stabilirea temei pentru proiect
- 28.04.2023 - Comandarea pieselor necesare
- 06.05.2023 - Adăugare documentație inițială
===== Bibliografie/Resurse =====
<note>
Listă cu documente, datasheet-uri, resurse Internet folosite, eventual grupate pe Resurse Software şi Resurse Hardware.
</note>
<html><a class=“media mediafile mf_pdf” href=”?do=export_pdf”>Export to PDF</a></html>