This is an old revision of the document!
Student: Săpunaru Andrei-Iliuță
Grupă: 334CC
Robotul pornește prin activarea butonului și din acest moment asteaptă de la utilizator să îi adreseze o comandă de deplasare. Comenzile sunt de 4 tipuri , fiecare tip fiind caracteristic pentru câte o direcție de deplasare: înainte , înapoi , stânga si dreapta. În cazul în care comanda este nerecunoscută de robot , în mod firesc robotul stă pe loc , neacționând. Deplasarea sa se realizează prin intermediul celor 4 roți acționate de tot atâtea motoare. Motoarele sunt acționate prin intermediul unui motor driver , astfel controlând atât direcția , cât și viteza de deplasare a robotului.
Partea frontală a proiectului este reprezentată în principiu de senzorul ultrasonic , așezat așa încât se poate spune că reprezintă ochii robotului . Prin intermediul său , se detectează obiectele din jurul robotului și se determina distanța dintre robot și obstacol. În funcție de timpul măsurat , dar și a vitezei sunetului în aer, senzorul poate obține distanța dintre robot și un potențial obstacol.
În partea din spate , se regăsește un senzor IR util in detectarea și evitarea coliziunilor ce se pot produce cu alte obiecte aflate în urma robotului. Mecanismul de funcționare este clasic acestui tip de senzor și se bazează pe reflexia razelor infraroșii , obținută datorită razei infraroșii emisă de senzor. Astfel , robotul este capabil să se oprească la detecția obstacolului.
Servomotorul practic dă direcția de deplasare , dat fiind faptul că senzorul ultrasonic este poziționat pe un suport ce are directă legătura cu servomotorul. Astfel , la o comandă de tipul “stânga” sau “dreapta” , suportul se va roti și va analiza situația de deplasare , adresată de utilizator. Modulul bluetooth realizează conexiunea cu telefonul și implicit cu programatorul, capabil din acest moment să adreseze comenzile de deplasare robotului.
Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.
Resurse Hardware