This is an old revision of the document!
Alexandra Elena Matei, 336CB
Proiectul reprezintă un sistem IoT ce monitorizează constant prezența persoanelor din încăperea în care se află montat chiar daca acestea nu se mișcă, controlând astfel intensitatea luminoasă și afișând date și statistici. Fie că vorbim de laboratoare, diferite clădiri de birouri sau scări de bloc, toate acestea sunt condiționate de necesitatea iluminării permanente, acest fapt provocând o utilizare abuzivă a resurselor energetice. Într-o lume în care energia devine un subiect din ce în ce mai important, este esențial să ne folosim de resursele tehnologice pentru a reduce consumul și a proiecta sisteme ce ne vin în ajutor în acest proces. Acest proiect își propune să mențină balanța dintre nivelul de confort și satisfacție al persoanelor și consumul de energie electrică destinat iluminatului, permițând folosirea curentului electric doar atunci când acesta este necesar și doar în cantitatea în care este nevoie, având capacitatea de a se adapta la luminozitatea mediului înconjurător și prezența persoanelor în cameră.
Circuitul folosește un senzor de temperatură cu infraroșu matricial pentru a determina prezența și poziția unei persoane într-o încăpere. Acest senzor împarte camera într-o matrice 8×8 a temperaturilor. Prezența unei persoane se determină în momentul în care se citeste un spike al temperaturii care trece de un prag ales selectiv de noi. În momentul în care o persoană este detectată, cu ajutorul senzorului de intensitate luminoasă ambientală se verifică nivelul luminii în cameră și se controlează prin PWM led-ul îm funcție de câtă lumină mai este necesară. Prezența unei persoane se va afișa pe un ecran LCD ce va comunica cu Arduino cu ajutorul modulului I2C.
Circuitul este controlat de Arduino UNO care este alimentat de la laptop. La pinii SCL și SDA am conectat atât senzorul termic AMG8833, cât și ecranul LCD pe care se afișează informațiile. La ecran am legat și un potențiometru pentru a putea reglat insensitatea sa luminoasă. La pinul A0 este conectat senzorul ALS pentru lumina ambientală. Controlul benzii LED se face prin intermediul PWM, cu ajutorul unui tranzistor conectat la pinul 10. Acesta funcționează ca un switch, întrerupând la nevoie tensiunea de 12V ce alimentează banda LED. Am folosit o sursă de tensiune externă, deoarece Arduino UNO nu poate oferit o tensiune mai mare de 5V și nici puterea necesară. Firele de culoare roșie și neagră sunt de alimentare.