This is an old revision of the document!
Nume: Staicu Matei
Grupa: 336CB
Proiectul consta intr-un etilotest bazat pe platforma Arduino, care va fi capabil sa masoare concentratia de alcool din aerul expirat si va afisa diverse masuratori pe ecranul digital, dar va putea emite si sunete, in functie de concentratia inregistrata. Scopul proiectului este de a estima concentratia de alcool din aerul expirat si va fi util spre exemplu soferilor, care vor afla daca se pot urca in siguranta la volan si, de asemenea, o estimare a timpului necesar pentru a intra in legalitate. Ideea a pornit de la situatiile cand, dupa consumarea de bauturi alcoolice, ai nevoie sa te deplasezi undeva cu masina si nu stii exact daca sau dupa cat timp esti in legalitate, ceea ce este important intr-o tara cum este Romania, unde concentratia maxima legala este 0mg/L.
Aparatul va masura pe baza senzorului MQ3 concentratia de alcool din aerul expirat si, pe baza unei formule matematice, va afisa concentratia si nivelul de intoxicare pe ecranul LCD, riscul de a face accident, timpul pana la intrarea in legalitate etc. De asemenea, in functie de rezultat, va emite si un sunet. Toate aceste date vor fi bazate si pe input de la utilizator, precum varsta, gen, greutate cu ajutorul unor potentiometre.
Ecranul este montat direct intr-un colt al breadboardului pentru ca este mai usor de urmarit daca este fix. Pe breadboard mai este montat buzzerul, butonul de reset (cel rosu), dar si cel utilizat pentru navigarea prin informatiile oferite de arduino pe ecran (cel verde). Potentiometrele sunt conectate la breadboard si arduino prin niste cabluri putin mai lungi, pentru ca fixarea acestora pe breadboard ar fi facut accesul la acestea, dar si la celelalte componente destul de dificil. Senzorul MQ-3 am ales sa il fixez tot pe breadboard pentru a fi cat mai stabil posibil, dar si o conexiune cat mai buna. Am incercat sa compensez utilizarea mai greoaie prin utilizarea unui cablu de conectare la laptop mai lung, dar si fixarea componentelor impreuna, pe cat posibil. In asamblarea componentelor, am utilizat o rezistenta de 220 Ohmi pentru ecranul LCD, dar si alte 3 rezistente pentru buzzer si cele doua butoane.
Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.
03.05.2023: Alegerea temei
05.05.2023: Crearea paginii pe ocw si adaugarea unei descrieri generale si a listei de componente necesare
16.05.2023: Sosirea pieselor
20.05.2023: Conectarea pieselor
21.05.2023: Testarea componentelor si actualizarea paginii de ocw cu sectiunea Hardware Design
28.06.2023: Realizarea software-ului
29.06.2023: TO DO: Finalizarea paginii de ocw si o testare finala