Interfata catre internet - Radu-Andrei Sirghe

Introducere

Proiectul isi propune sa fie o interfata catre internet pentru alte microprocesoare. In acest scop, primeste (via multiple protocoale de fir) o adresa IP, un port si date si construieste un cadru Ethernet, un pachet IP cu adresa data ca destinatie si o datagrama UDP cu portul destinatie primit. Ideea a plecat de la o statie meteo; o astfel de statie ar fi inutila daca nu ar putea sa isi comunice rezultatele, iar pentru ca o aplicatie care sa le primeasca sa fie disponibila pentru diverse medii, statia trebuie sa se poata conecta la internet. Statia meteo mi-a fost luata de sub nas, dar ideea de a lega alte dispozitive la internet ramane.

Descriere generală

Schema bloc:

Legaturi de pini:

In stanga este clientul, legat via UART; in dreapta cipul de calcule din adaptor (n-am gasit pinout / datasheet pentru cipul fizic); in centru placuta de acces

Hardware Design

Lista piese:

  1. 2-3 placute Arduino (1 router, 1 client, eventual o placuta auxiliara routerului pentru mai multe interfete
  2. (multe) cabluri
  3. adaptor Ethernet

Software Design

Am incercat initial sa scriu partea din librarie dorita: protocoalele Ethernet (partial), IP si UDP.

Nedisponibilitatea DHCP m-a dus (dupa batai de cap majore) la utilizarea librariei (pentru care ma astept sa mi se scada mare parte din punctaj).

Protocolul UART de comunicare este functional si functioneaza astfel: punctul de acces trimite un byte, semnaland ca a terminat pregatirea. Dupa aceea, orice pachete trimise au formatul <adresa IPv4> <port> <lungime (2B)> <date>, trimis in big endian.

Rezultate Obţinute

Neplacute. Codul functioneaza… partial? chiar si cu folosirea bibliotecii. Este foarte posibil sa ma intorc cu o alta placuta cu conexiune Ethernet integrata; sunt nesatisfacut.

Concluzii

Implementarea unei biblioteci intregi este foarte dificila! Cine s-ar fi gandit la asta! (nu eu. :-( )

Dificultati

Doua placute Arduino nu pot fi programate in paralel; asta a produs foarte multa distractie. Si mai multa distractie a produs faptul ca protocolul USART e paralel cu USB-ul si deci cu monitorul serial. Mmmmm.

Download

Ta-daaa!

sra_cod.zip

Jurnal

Am sa iau sectiunea asta ca pe o serie de commit-uri.

  • [07.05] Inceput documentatia.
  • [16.05] Dat comanda hardware.
  • [18.05] Primit hardware.
  • [21.05] Adaugat schema CAD.
  • [30.05] Durere si chin neterminate.

Bibliografie/Resurse

Actiuni

pm/prj2023/fstancu/router.txt · Last modified: 2023/05/30 11:01 by radu_andrei.sirghe
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0