This is an old revision of the document!
Dispozitivul creat de mine reprezinta o jucarie pentru linistirea si supravegherea bebelusilor, care detecteaza plansul copilului si incepe sa redea muzica, insotita de lumini colorate, pentru a capta atentia bebelusului, pana cand parintele ajunge in camera si poate opri jucaria apasand un buton. Dispozitivul va alerta parintele, printr-o notificare trimisa pe telefon prin bluetooth.
Ideea mi-a venit dupa ce am vazut o jucarie asemanatoare, care se ataseaza de patutul bebelusului si incepe sa cante atunci cand acesta plange. Eu am decis sa extind aceasta idee, adaugand atat luminile, cat si functionalitatea de dispozitiv de monitorizare, care anunta parintele despre plansul copilului.
Cred ca o astfel de jucarie este un ajutor pentru orice parinte de bebelus, deoarece, inca din faza de nou-nascuti, copiii sunt fascinati de muzica si de lumini contrastante si pot fi astfel tinuti “ocupati” si linistiti pentru o perioada scurta de timp. Si faptul ca adultul primeste o notificare pe telefon cand micutul plange este foarte util, chiar daca jucaria nu ofera toate avantajele unui monitor pentru bebelusi care permite parintelui sa vada si sa asculte copilul in orice moment, de la distanta. Pe de alta parte, dispozitivul este folositor pentru un parinte care este acasa, dar nu aude bebelusul plangand pentru ca, spre exemplu, face dus sau gateste. In plus, o astfel de jucarie implica niste costuri reduse in comparatie cu un dispozitiv care inregistreaza audio-video.
Arduino va primi de la senzorul de sunet semnalul analogic, pe care il va converti in digital cu ajutorul ADC-ului inclus. Pentru a determina daca bebelusul plange, se va verifica daca numarul determinarilor senzorului mai mari decat o anumita valoare, pe o durata de 5 secunde, depaseste un numar minim. Daca da, atunci microcontroller-ul va face cercul de LED-uri sa lumineze si va incepe sa redea melodii de pe un card SD, cu ajutorul modulului Micro SD (comunicand prin protocolul SPI) si al difuzorului. De asemenea, va trimite o alerta catre un telefon conectat prin bluetooth (folosind un modul cu interfata UART), pentru a semnala plansul copilului. Dispozitivul poate fi oprit cu ajutorul unui buton, iar, daca se doreste ca acesta sa intre din nou in stare de functionare, de asteptare a plansului, trebuie apasat acelasi buton.
Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.